Snellezen in 10 stappen

Het brein is gemaakt om snellezen toe te passen. Het brein kan met gemak >1000 woorden per minuut te lezen met 90 % begrip. Het enige wat het vergt is training en doorzettingsvermogen. Mensen lezen gemiddeld 240 woorden per minuut met een begrip van 70%. Dit verschil is geen probleem als u niets te lezen hebt. Echter, de hoeveelheid informatie die mensen moeten verwerken, verdubbelt elke 7 maanden. Geen wonder dat mensen gestrest raken.

Lezen is de enige vaardigheid waar de mens zich niet verder in bekwaamt. Hoe u ook heeft leren lezen, u doet dat nu nog op dezelfde, trage manier. Het is de hoogste tijd om u te voorzien van de tien krachtige stappen uit het ‘Master Read System’. Volg deze route, oefen ermee en ontdek dat ook u in staat bent om 600 à 1500 woorden per minuut te lezen! U kunt het artikel lezen en als u meer van kijken houdt, dan bekijkt u gewoon de video!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-N338Cep–A[/youtube]

 1. Motiveer uzelf. Stel actief doelen en vragen voordat u begint met lezen. U activeert hiermee uw reticulair activeringssysteem. Dat ervoor zorgt dat u onbewust overal zaken effectiever gaat waarnemen. Gaat het om saaie stof? Stel uzelf activerende ‘triggervragen’: wat zijn de drie slechtste passages uit dit rapport? Uw onbewuste zal beter gaan waarnemen en de focus wordt beter.Leer snellezen van Wout Plevier!
 2. Kijk letterlijk vanuit een brede ‘perifeerblik’. Mensen gebruiken slechts 20% van hun blikveld tijdens lezen. Ze zien enkel wat recht voor hen verschijnt. Ze bewegen hierdoor ook vaak hun hoofd wat de interne stem ‘aanzet’. Schakel uw 100%-blikveld ‘aan’. Kijk hiervoor naar een regel en focus tegelijkertijd ook op de hoeken van de pagina. Neem deze bewust waar. Focus daarna op de witregels tussen tekst. Droom als het ware naar de tekst en wees u ervan bewust dat u de hele pagina ziet terwijl u naar de regel kijkt. U neemt meer waar en de interne stem wordt minder dominant. Een staande positie boven uw boek geeft u automatisch een breder blikveld dan wanneer u zit!
 3. Ontspan door rustig in- en uit te ademen. Adem zo veel mogelijk naar het gebied rondom uw navel. Het effect is dat uw brein een rustigere hersengolf zal produceren waarin uw alertheid en ontspanning optimaal zullen zijn.
 4. Neem een actieve leeshouding aan met voldoende afstand tot de tekst. Mensen zitten vaak te dicht op hun leesmateriaal waardoor lezen enkel mogelijk wordt vanuit centrale blikveld. Onderuitgezakt lezen leidt tot slapen. Zit dus rechtop met de voeten stevig op de vloer. De optimale afstand tot uw leesmateriaal is veertig tot zestig centimeter.
 5. Scan en ‘skim’ de tekst. Voordat u begint met lezen verkent u uw leesmateriaal. Beweeg uw vinger in een grove beweging langs de tekst. Overal waar uw oog bij blijft hangen, neemt u kort waar. Focus op het waarnemen van:
  – kopjes
  – subkopjes
  – inleidingen
  – centrale vragen
  – samenvattingen
  – de eerste en laatste regel van elke alinea

Onderzoek hoe de tekst is opgebouwd. Werkt de schrijver volgens een vaste structuur? Hanteer vijf tot zeven seconden per pagina.

 • Stel activerende vragen en verwerk deze bij voorkeur in een visueel schema zoals een mindmap. Uw brein is nu bewust en onbewust geheel geactiveerd om informatie waar te nemen, te associëren en om informatie op te slaan in uw langetermijngeheugen. Tips snellezen van expert Wout Plevier
 • Bepaal de leesroute en leesmodus. Volgens welke route gaat u de tekst lezen? We hebben allemaal geleerd van boven naar beneden en van voor naar achteren te lezen, terwijl een eigen route vaak veel efficiënter en effectiever is om begrip te krijgen. Varieer tijdens uw route in leessnelheid. U stemt uw snelheid en begrip af op uw doel en de moeilijkheidsgraad.
 • Snellees de tekst. Sla een pagina om en bepaal eerst waar u gaat samenvatten. Lees dan met een pointer. Dit is een dun voorwerp, dat u gebruikt om uw ogen op een vloeiende manier over de tekst te laten glijden (uw vinger, uw hand, een pen of een markeerstift). Voordat u begint bent u zich ervan bewust dat u de gehele tekst kunt waarnemen, terwijl u de zin waar u op focust ziet staan. Geleid uw ogen vervolgens over de tekst heen met een Z- of een S-beweging met behulp van de pointer. Zorg dat u de tekst die boven de pointer verschijnt scherp in beeld heeft .De pointer zelf is vaag. Focus op waarnemen van zo groot mogelijke, logische woordclusters. Houd als begintempo de secondewijzer van de klok aan. Elke keer als u uw ogen door het midden van de tekst laat glijden, hoort u een tik van de secondewijzer!  Gaat dit te langzaam? Versnel! Zorg dat uw ogen vloeiend vanuit het midden over de tekst glijden. U zult merken dat snellezen hierdoor gemakkelijker gaat.
 • Kijk aan het einde van het blok tekst weg naar een punt zes tot tien meter van u vandaan. Ontspan uw ogen en vat in eigen woorden samen wat u hebt gelezen. Visualiseer hetgeen u gelezen hebt. Kijk vervolgens terug naar de tekst en markeer de belangrijkste woorden en sta nog even stil bij zaken die u belangrijk vond of data die u gemist hebt. Verwerk uw bevindingen mogelijk nog in een aantekening. De beste tips snellezen van expert Wout Plevier
 • Ontspan en ga iets anders doen. Herhaal vervolgens wat u gelezen hebt en deel dit door middel van een gesprek, schrijven van een e-mail of rapportage. Gebruik uw aantekening als steun bij herinneren.

 

 

De kunst van het snellezen is één ding tegelijk doen met hoge mate van focus. Succes met oefenen en deel uw ervaringen als snellezer eens met ons. Speed up en wordt een sprinter! U bent ervoor geboren!

Soms kom je ook leuke humor tegen over snellezen. Bekijk onderstaande filmpje maar eens! Veel plezier!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k1cBT6Rz6MI[/youtube]

Teksten geredigeerd door Bostekst l web, tekst, redactie

 

Over de schrijver
De 12 valkuilen die leesproblemen veroorzaken l Door Wout Plevier
Door

De 12 valkuilen die leesproblemen veroorzaken l Door Wout Plevier

op 25 Jan 2014

[…] waarbij je leert hoe je de leesproblemen kunt voorkomen door het direct anders te doen! Lees meteen het volgende artikel, waarin je leert hoe je jouw lezen en leren verder kunt […]

Reactie plaatsen