Ook jij kunt leren snellezen!
18 november 2013 

Ook jij kunt leren snellezen!

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-N338Cep–A[/youtube]

 

Snellezen en normaal lezen, wat is precies het verschil? Wout legt je precies uit hoe het werkt en wat het verschil is met normaal lezen. Je snapt na kijken van de video precies wat je al goed doet en fout doet en wat je kunt doen om 3 tot 6 keer sneller te lezen met behoud van begrip!

Een effectieve strategie om tijd te besparen!

Snel lezen is een gedragsstrategie. Het bestaat uit tien logische stapjes en bij toepassing kan iedereen dit  leren: ouders, kinderen, mensen met dyslexie. Dus ook jij bent in staat te leren snellezen. Ontdek snel hoe het werkt!

 

Snellezen vergt  doorzettingsvermoen, consistent toepassen van de 10 stapjes en een klein beetje talent. Deze gedragsstrategie is ontworpen door Wout Plevier. Iedereen kan het leren maar het is een gedragsverandering. Je hebt er best wel wat doorzettingsvermogen voor nodig om het te leren en je eigen te maken. Het is een compleet nieuwe manier om informatie te verwerken die weinig meer te maken heeft met je oude manier van lezen en leren.

 

Snel leren snellezen bestaat niet!

Veel mensen denken dat je dit wel even leert. De overige bureaus die snellezen geven, pronken hier ook mee. Geloof daar niets van. Snellezen kost net als piano spelen tijd en energie. Gemiddeld heb je tussen de 25 – 40 dagen nodig om het je eigen te maken. Maar als je het dan beheerst, dan is de sky the limit.

 

Snel lezen is een combinatie van verschillende vaardigheden:  breinvriendelijk leren, doelgericht en present lezen, tijd management, ontspannen, voorverkennen, snel lezen, geheugentechnieken, mindmappen, logisch clusterlezen, perifeerlezen en praktisch verwerken van informatie. De informatie die je leest heeft namelijk vrijwel altijd verwerking nodig in een e-mail, rapportage, communicatie en presentatie.

 

Het Master Read System

Het Master Read System is de gedragsstrategie voor snellezen. Het bestaat uit de volgende tien stappen:

1) Bepaal je doel en vragen en activeer je RAS.

2) Kijk breed en maak 100% gebruik van je blikveld (zowel het centrale gedeelte (20%) als de eromheen liggende ruimte (80%).

3) Adem laag en rustig en schakel met je hersens naar de ultieme leerstaat ( Alpha Staat). Je bent dan rustig en toch alert!

4) Zit rechtop op een afstand van 60 – 70 cm van de stof.

5) Verken alles wat je leest vooraf voor: scannen en skimmen op structuur en inhoud.

6) Specificeer je vragen en maak ze persoonlijk. Stel kennis-, inzichts- en toepassingsvragen.

7) Bepaal vooraf of je de stof zult lezen of niet. Bepaal vervolgens je leesroute en leestempo. Een snellezer varieert namelijk in leestempo’s afhankelijk van doel en tijd.

8) Lees de tekst in basis met een aanwijzer in een vloeiend tempo door het midden (de beginnende snellezer). Lees later snel door waarnemen van logische woordgroepen terwijl je door het midden van de tekst naar beneden glijdt.

9) Kijk weg en vat in eigen woorden samen wat je precies gelezen hebt. Visualiseer de sleutelwoorden aan elkaar als een film. Noteer de sleutelwoorden mogelijk nog in een mindmap. Kijk dan terug in de tekst om datgene wat je vergeten bent alsnog op te slaan.

10) Leg aan het einde van je leesperiode de stof kort weg. Activeer hem later nog 1 keer aan de hand van je mindmap of aantekeningen.

 

Veel plezier bij bekijken van de video van Wout!

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen