Wat kun je zelf en als team leren van
31 oktober 2017 
in Spreker

Wat kun je zelf en als team leren van "the heart and soul" van hardrockbands Def Leppard en Mr. Big?

Heart and Soul door muziek

Slimme tips voor teamsucces

Al 38 jaar speel ik gitaar, zing ik, componeer nummers in mijn studio en breng de “foute” muziek naar iedereen die het horen wil. Muziek is een prachtige inspiratiebron, waar ik veel emoties in kwijt kan: creativiteit, agressie, frustratie, woede, liefde, vrolijkheid, inspiratie en verdriet. De liefde voor muziek is zelfs zo groot, dat mijn SLiM! show ook doorspekt zit met live muziek, om mensen te inspireren en om ze ook in een andere sfeer te krijgen.

Ego loslaten

De kern van muziek is voor mij en ook volgens mijn vocal-coach Robin van Beek, komen tot de essentie. Ego loslaten en het mooiste of wellicht meest authentieke deel van jou, in je stem terug laten komen. Dat is ontzettend moeilijk maar als het lukt, dan voel en hoor je het meteen. Vaak zie je dat dit mensen het meeste raakt en dat daardoor een artiest dichter bij zijn publiek kan komen.

Enfin, ondanks dat ik veel soorten muziek heb gespeeld, ben ik via klassiek, naar pop, naar glam-rock, naar rock, naar uiteindelijk hardrock en progressieve metal gegaan. Wellicht omdat ik de dynamiek van zulke bands heel gaaf vindt. Nu is een band bij elkaar houden al heel moeilijk. Je hebt te maken met muzikanten, waar veel ervan toch een aardig ego met zich meedragen en vooral zelf gezien en gehoord willen worden. Je zou kunnen zeggen: “het lijken net mensen:)”.

Wat werkt wel als band?

Het is dus belangrijk dat de doelen gelijk zijn, dat men elkaars talenten en ook valkuilen ziet en met elkaar gemakkelijk hierover kan praten. Meestal betekent dit praktisch ook, dat er iemand is, die de richting uitzet en de band synergetisch meetrekt. De rollen zijn in ieder geval duidelijk. Men waardeert en activeert elkaars talent en gunt elkaar de spotlight. Soms gebeurt dit 100% gezamenlijk en dan versterkt men elkaar enorm.

Als je langer bij een band zit en je vindt de goede chemie, dan ontstaat er iets magisch. Je raakt op elkaar ingespeeld, voelt elkaar feilloos aan en overstijgt gezamenlijk het niveau, dat je anders als je alleen zou zijn nooit gehaald zou kunnen hebben.  Al is het alleen maar omdat men meestal niet alles zelf kan doen, uitzonderingen zoals bijvoorbeeld Prince daargelaten. Maar dit betekent ook ego elimineren en de gezamenlijkheid voorop stellen. Ik heb dit ooit zelf ervaren met Kingdom of Desire. Het was vooraf niet de bedoeling. We maakten leuke muziek. Op een gegeven moment hadden we de juiste feel, de juiste timing, de juiste studio en de juiste producer Oscar Holleman en toen… stegen we boven onszelf uit en maakten we iets prachtigs dat anderen ook herkenden en voelden. Ben je benieuwd luister gerust even naar “Someone’s calling”. We kregen internationaal heel goede beoordelingen en reacties op onze cd, dat leidde tot voorprogramma’s en een deal bij Christal Rock Syndicate.

Mr. Big verovert harten door hun authentieke teamgevoel

Slimme tips voor teamsuccesIk was afgelopen vrijdag naar een concert van Mr. Big in de Effenaar in Eindhoven. Mr. Big is het meest bekend van de ballad “All I wanna do is be with you”. Maar het is in de kern een heel goede progressieve hardrockband met alle bijbehorende clichés: snelle solo’s, flitsende arpeggio’s, duo battle tussen de bassist en de gitarist van heel hoog niveau en de typische hardrockstem met een heel mooi kraakje/ scheurtje her en der. Voorheen was men met zijn vieren. Nu is men met zijn vijfen. Hoe komt dat? De drummer Pat Thorpey kreeg in 2014 de diagnose Parkinson en kon simpelweg niet meer de drumpatronen volgen. Nu zou men als wereldband kunnen besluiten exit teamlid. Maar hoe mooi is de oplossing: er komt een drummer en daarmee teamlid bij. Pat Thorpey blijft bij de band. Sterker nog; de teamleden van Mr. Big weigerden zonder hem op tournee te gaan. Waarom? Hij is en blijft een toegevoegde waarde voor Mr. Big en ze kijken naar zijn verdere talent om hem in te zetten en mee te laten doen. Dus Pat zingt, doet wat percussie en enthousiasmeert continue het aanwezige publiek.

Slimme tips voor teamsuccesPrachtig wat dit doet met een band maar ook met het publiek. Mr. Big is er mooier en sterker door geworden. Ze hebben samen super veel plezier op het podium en dit slaat dubbel zo hard aan bij het publiek. De emotie die dit oproept was bij iedereen voelbaar en ook hoorbaar. Lofbetuigingen, lange toejuigingen, de naam van Pat die continue langs scandeerde. Indrukwekkend.

Def Leppard laat niemand achter en wordt zeer succesvol

SLiM! tips uit het succes van hardrockband Def LeppardDit is overigens niet de eerste keer dat dit voorkomt. Def Leppard zat in de vooravond van hun grootste en bij nader inzien ook langste opname van een album ever. Enerzijds omdat ze super perfectionistisch zijn. Anderzijds vooral omdat de drummer Rick Allen zijn arm verloor in een auto-ongeluk. De meeste bands zouden het opgegeven hebben. Zeker in die tijd; de jaren tachtig, toen we nog niet zo veel techniek achter de hand hadden als nu. Maar hoe mooi is het om te zien, dat de leden van Def leppard hem zijn herstel gunde en ook voor hem gingen staan richting hun platenmaatschappij. Ze wilden hem ook als bandlid niet laten gaan. Hoe gingen ze dit oplossen? Dat wisten ze nog niet direct.De uitkomst was mooi: op een gegeven moment werden de overige bandleden in de Nederlandse Wisseloord Studio’s uitgenodigd om te komen luisteren naar Rick, die met één arm en twee benen, dezelfde ritmes wist te produceren als ervoor. De band maakte het album Hysteria af met Rick, wat hun meest succesvolle album aller tijden werd (25 miljoen albums verkocht) met nr. 1 posities in veel landen. Ze maakten hun rentree op het fameuze festival Donnington, waar het publiek helemaal losging en Rick een staande ovatie kreeg van ruim 100.000 bezoekers.

Wat is de les voor elk team?

Nu, jaren later. Beide bands zijn nog bij elkaar. Het plezier en de liefde spat ervan af. En… ze doen het samen. De conclusie die ik trek, weten wij allemaal diep van binnen best wel. Maar vaak DOEN we dit te weinig. Het bevat elementen die succes bevorderen en die teams en organisaties een boost vooruit kunnen geven. Bedenk voor jezelf eens: welke ga ik deze week in mezelf en in mijn team activeren en in actie zetten:Inspirerende spreker

 1. Zet talent voorop en plaats mensen in hun kracht.
 2. Laat nooit iemand achter. Zorg voor elkaar.
 3. Maak iets dat iedereen mooi en kwalitatief gaaf vindt.
 4. Volg daarin de eigen”sound’, de eigen uniciteit.
 5. Zet je ego aan de kant en wordt eerlijk en oprecht naar jezelf. Stimuleer anderen dit ook te doen.
 6. Moedig elkaar aan en zet de ander in de spotlight (De leden van Mr. Big gaven elkaar zichtbaar continue de eer en het podium, tot blijdschap van iedereen).
 7. Wees sympathiek, start met luisteren, leef je in de ander in, wees empatisch en empower de ander het beste uit zichzelf en het team te halen.
 8. Word elke dag present en wees dankbaar voor wat er is en wat je hebt.
 9. Niet tevreden? Stop met klagen en gebruik dit gevoel om 100% samen in actie te komen.
 10. Laat nooit iemand achter en doe het als team.
 11. Ontwikkel een positieve instelling en geef ruimte en respect aan anderen om zichzelf goed te ontplooien.
 12. Maak een plan met meerdere scenario’s, dat ondersteund wordt met sterke redenen, die als brandstof kunnen dienen om door te zetten. Vanuit een duidelijk “Waarom – Waartoe – Specifiek Resultaat” dat mensen tot in de kern inspireert kom je tot betere resultaten.
 13. Coach elkaar en stimuleer elkaar naar een volgend niveau. Geef elkaar en ook jezelf continue opbouwende en ook eerlijke feedback.
 14. Blijf continue leren en jezelf continue verwonderen: is er een manier die beter, gaver, gemakkelijker is en die bijdraagt aan het grotere geheel (Net zoals Mr. Big deed met Pat Thorphey).
 15. En heb voornamelijk … heel … veel … plezier. Creeër onvergetelijke momenten…

want aan het einde van het leven, zijn dat de dingen die jij je zult herinneren en waar mensen jou om zullen waarderen. Ik had vandaag met Robin een gesprek over ego’s loslaten en terug naar de essentie… Bij deze… dat is wat ik met mijn team, mijn publiek en met mijn klanten wil doen. Want dat leidt volgens mij en Robin tot prachtige dingen.

Heb een fijne week,

Wout

Over de schrijver
Reactie plaatsen