Het grootste deel van ons gedrag is automatisch. We worden beïnvloed door impulsen in onszelf en door impulsen van buiten onszelf en reageren daar onbewust op. We missen super focus. Door dit automatische gedrag, dat uiteindelijk wordt aangestuurd door ons brein, lijkt het soms alsof het brein de controle over onszelf compleet en op een willekeurige manier ‘overneemt’.
Lijkt, want natuurlijk kunnen we de invloed op ons eigen gedrag en denken vergroten. De basis is dat we begrip krijgen van en de leiding nemen over onze controlekamer. Dat vraagt focus, en iedereen heeft geregeld moeite met focussen, waardoor de aandacht afdwaalt naar ogenschijnlijk onbelangrijke zaken. Er zijn hele hordes mensen die hun werkdagen afsluiten met: ‘Wat was het druk, maar wat hebik nu eigenlijk allemaal gedaan? Ik ben niet eens toegekomen aan de belangrijke zaken.’
Super focus aan betekent òf bewust beslissen òf in de juiste flow handelen!
Dit betekent dat ze die dag te weinig bewust beslissingen hebben genomen. Beslissingen over zaken die echt belangrijk zijn en die zorgen voor de juiste focus. Dat dit lastig is, komt doordat het brein te maken heeft met twee tegengestelde modi, die continu met elkaar concurreren: het dwalende brein en het gefocuste brein. De modus van het dwalende brein zorgt ervoor dat de focus vervliegt en overgaat in een continue stroom van overvloeiende gedachten.
Het maakt dat je minder present bent. Het is een soort rusttoestand van je brein, waar je onbewust in schiet op het moment dat je niet echt een doelmatige taak te doen hebt. Het zorgt er ook voor dat je tijd krijgt om op te laden en uit te rusten. Daarom werken powernapjes zo goed: je laadt dan even bewust in deze staat op. De modus van het gefocuste brein leidt tot een focus op het afmaken van één ding tegelijk, waarbij je juist niet afdwaalt. Het wordt geactiveerd door jezelf inspirerende doelen en vragen te stellen en deze op te delen in haalbare kleine stapjes. Je komt hierdoor steeds meer in de super focus stand.
De vier tips voor super focus
- Neem in je dag minimaal 3 momenten om rust in te plannen, zodat je je focus kunt herstellen. Skip daarbij het multitasken en focus op 1 (mini-)taak doen en afmaken. Singletasken is het credo!
- Beslis en wek 100% engagement met je doel op. Zorg dat je doel al snel tot de eerste resultaten kan leiden. Affirmaties aan het begin en einde van de dag helpen. Maar het is ook een fysiek activiteit. Iemand die 100% power opwekt om ervoor te gaan, bereikt vaak ook zijn doel. Slechts weinigen voelen met regelmaat hoe 100% betrokkenheid aanvoelt. Dit is een onbeschrijfelijk gevoel. Je bruist van de energie en start je dag ermee, vervult je dag ermee en eindigt voldaan.
- Creëer een omgeving van plezier bij de dingen waar je op wilt focussen. Kortom, een mens die èn plezier krijgt, èn een omgeving die hem positief daarin empowert, èn zijn talent daarbij mag gebruiken, heeft nagenoeg geen discipline nodig om in gang te komen en blijven.
- DOE super focus. Dit betekent letterlijk: DOE de juiste dingen die je dichter bij je doel brengen. Skip alles wat je daarbij kan afleiden. Verplaats leuke afleidende dingen naar een specifiek moment, waarin je daar wel op mag focussen! Zet eventueel een timer om binnen een bepaalde tijd een specifieke taak af te krijgen. Deel een grote taak op in kleine babystapjes. Beloon je na succes voor je inspanning.
Door dit toe te passen train je je focus spier. Je wordt er elke dag beter in. Zet hem op en wil je je verder ontwikkelen? Dan is het volgende gratis webinar iets voor jou!
Inspirerend webinar hoe je focus krijgt en behoudt
Vind je het leuk om dit te leren en kun je wel wat focus gebruiken? Volg dan ons gratis inspirerende webinar: “Sta je aan of uit”. Het webinar voor super focus!