Meer plezier ... vier gemakkelijke tips van PleVIER:)
15 februari 2016 

Meer plezier ... vier gemakkelijke tips van PleVIER:)

Deze maand is het thema: uit je winterblues. Met de vier tips voor meer plezier van PleVIER, leer je VIER strategieen uit de positieve psychologie die direct werken en jou een positieve boost geven.

Het weer is wat kouder, veel mensen hebben hun goede voornemens niet kunnen behalen, er is wat minder zon, de dagen zijn donkerder en dat beïnvloed bij veel mensen hoe ze zich voelen. Zelfs mijn computer maakt ongemerkt steeds van het woord inspiratieboost het woord inspiratieloos:)

Persoonlijke Effectiviteit WebinarBouw je veerkracht op

Elke mens heeft wel eens een mindere tijd. Soms zit je in de lente, soms in de zomer, soms wordt het wat rumoeriger en zit je in de herfst en soms is het zwaar weer en zit je in de winter.

Je hebt op 90% geen controle. Het weer doet wat het wil. Een recessie hebben we ook niet zelf in de hand. De 10% die we wel controleren gaan vooral over, hoe wij tegen deze zaken aankijken en hoe snel en effectief we hiermee als mens kunnen omgaan. De ene mens is hier beter in dan de ander.

Vier tips voor meer plezier

Deze strategieën uit de positieve psychologie helpen je om een moeilijke tijd goed door te komen. Startpunt is om het leven van de zonnige kant te leren bekijken. Dit vergt training en is iets wat je dagelijks kunt en eigenlijk ook zou moeten doen. De kwaliteit van je gedachten bepaalt immers je gevoel en je gedragingen. Empower jezelf en start vandaag! De vier tips voor meer plezier van PleVIER:)

Meer plezier1. Neem pro actief actie

Problemen lossen zich sneller op als je deze proactief aanpakt. Dus niet afwachten maar neem zelf de touwtjes zo veel mogelijk in handen. Kijk tot hoever je invloed reikt, bepaal wat je kunt doen en doe het direct. Probeer de zaken waar je geen invloed op hebt, los te laten door ze te accepteren. Het is zoals het is en wat kan ik nu doen om het beste hieruit te maken en dan …doe het!

Meer plezier met Plevier2. Gebruik positief taalgebruik

Transformeer je taalgebruik van negatief naar neutraal. Van neutraal naar positief en van positief naar superlatief. Bv een klacht wordt een vraag, frustratie wordt overwegend, furieus wordt ietwat verhit:), het team functioneert wordt het team accelereert, goed wordt super, top wordt mieters. Hou jezelf hierbij niet in. We hebben als volwassenen te veel geleerd om het leven af te vlakken. Als iemand je vraagt hoe het met je gaat dan durf ik 9 op de 10 keer te  wedden dat je zegt: goed of slecht of gaat wel of ik heb het druk. We hebben meer dan 4500 emotiewoorden om onszelf uit te drukken. Gebruik de juiste woorden en intensiveer ze! Je zult merken dat je een positieve boost in jezelf en anderen creëert.

Meer plezier3. Bekijk het leven van de zonnige kant

Je kunt leren om pessimistische gedachten om te zetten in positieve gedachten. Gebruik mijn 4 kolommenbewegingsoefening en beweeg jezelf naar de positieve kant. Gebruik hiervoor de volgende vier vragen:

  1. Wat is het? Wat is er feitelijk aan de hand?
  2. Wat vind ik ervan? Wat is mijn mening hierover?
  3. Wat wil ik hiervoor positief in de plaats? Welk positief gevoel wil ik hiervoor in de plaats ervaren?
  4. Wat kan ik nu precies doen om dat te ervaren? En… doe het NU!

Meer plezier met inspirerende spreker Wout PleVIER4. Verzamel zonnetjes om je heen

51% van de Nederlanders is negatief. En we leven in welzijnsland nummer 3 van de wereld! Opmerkelijk toch? Verzamel zo veel mogelijk positieve mensen om je heen die je supporter, aanmoedigen en stimuleren. In moeilijke tijden helpen zij jou de door deze fase heen. Hoe meer je dit doet en laat zien dat je ook de wilskracht hebt om moeilijke fasen te overwinnen, des te meer van dit soort mensen zul je aantrekken. Zit je met negatievere mensen om je heen, maak het of bespreekbaar of verwijder jezelf van hen door ze te vermijden, andere contacten aan te gaan of niet meer in te gaan op negatieve impulsen van hen. Wordt zelf ook een zonnetje voor je omgeving. Inspiratie creëert inspiratie. En … doe het elke dag!

Have fun while doing it en leef je dromen!

 

Wout Plevier

Ps deze week inspireer ik op de grootste Evenementenbeurs van Nederland weer honderden mensen…kom gerust kijken op 18 februari in de RAI Amsterdam.

Over de schrijver
Reactie plaatsen