Versneld leren

We leven in een snelle tijd. De ene trend volgt de andere trend snel op. Hoe leer je nu sneller in te haken en op het niveau te komen wat voor jouw voldoende is? Gelukkig hoeven we niet elke vaardigheid ultiem te beheersen. In deze blog/ vlog leer je wat de 10 stappen zijn om snel te leren. Je leert welke basisprincipes van het brein je moet kennen, om succesvol te worden in toepassen van de 20 uur en de 10.000 uur regel. Daag me eens uit en laat me horen waar jij meesterschap over wilt krijgen. Ik ben benieuwd.

Beheersen van een vaardigheid als pianospelen, gitaar spelen, snellezen, geheugen trainen, coachen, communiceren, nlp, tennissen en persoonlijke effectiviteit kost gemiddeld 10.000 uur. Dit betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Maar wat nou, als je iets sneller wilt leren maar niet perce prof hoeft te zijn in een bepaalde vaardigheid?

Dan lees je dit artikel uit, bekijkt de video en ontmoet me een keer in mijn Masterclass Persoonlijke Effectiviteit:).

Zelfs 50 namen onthouden en reproduceren, kun jij in 10 minuten leren. Het trainen kost je echter 20 uur:).

Wat zou je doen als je alles zou kunnen leren?

Wat zou jij gaan doen als je alles, in de basis, in 20 uur zou kunnen leren? Denk maar eens aan: versneld toepassen social media, ultrasnel gitaar spelen, onthouden van een stock kaarten, 50 namen onthouden in 10 minuten, verdubbelen van je leessnelheid in 20 minuten, een buitenlandse taal leren in 20 uur, de basis van een topcoach leren in 15 minuten, praktische Neuro Linguïstisch Programmeren toepassen in a nutshell, een betere minnaar of minnares worden in 20 minuten, factor 10 beter communiceren in 15 minuten, 450.000 popsongs spelen in 1 dag?

Tim Ferris

Mijn inspiratie heb ik uit de 4 hours Chef, het boek en de videoseries van Tim Ferris. Tim zoekt voor alles de snelste manier uit en laat zien, dat je niet zaken 100% hoeft te masteren. Van Osso Bucco maken, tot skateboarden, tot de perfecte 3 meter worp bij basketbal, tot onthouden van een stock kaarten. En als hij dit kan, dan kan jij dit ook! 

Herkenning 1 op 1

Ik herken dit zo bij mezelf! Ik vertaal het naar zaken, die ik zelf ook heb gemasterd. Ik kwam er vaak achter dat er door de traditionele manier van leren veel grenzen en belemmeringen werden opgeworpen.

Zo had ik volgens mijn muzieklerares geen enkel gevoel voor muziek. Ze had nog nooit zo iets gehoord:)  –> ik speel nu 3 instrumenten, heb meerdere cd’s gemaakt en heb in 1995 een platendeal gehad via Christal Rock Syndicate met Kingdom of Desire.

Zo oefende ik 2 jaar maar een beetje voor klassieke gitaar. Dit kwam doordat de vlam ontbrak, omdat ik eensnarige liedjes gewoon simpelweg te saai vond. Totdat mijn gitaarleraar meneer Moes (slimme man) me meenam naar Julian Bream. Ik was emotioneel geraakt, raakte betrokken, kreeg de vlam en haalde al mijn graden klassiek gitaar in 1,5 jaar.

Zo was mijn stem niet sterk genoeg voor de soort muziek die we speelden (symfonische hardrock). Wel kreeg ik internationaal negens als recensie en feedback dat ik wel moest opletten dat ik de lijnen van ome Phil (Phil Collins) in ere hield. Er zijn slechtere kritieken mogelijk:)

Zo had ik volgens een andere muzieklerares maar 3 octaven bereik. Aldus, 4,5 octaven na de weekcursus Complete Vocal Techniques.

Zo had ik een hekel aan school. Ik las maar 137 woorden per minuut en haalde maar net zesjes en zeventjes (en soms nog lager:) ) Aldus, 4800 boeken later en een leestempo dat de teller boven de 3000 woorden per minuut aantikt met 90% begrip.

Always trust in you!

Al deze stellingen, meningen en redenen zijn ontkracht door betere technieken, gewoon plezier hebben en DOEN waar je in gelooft en doorzetten. De wil om beter te worden dan jezelf had gedacht.

Op deze manier kwam ik er in 2000 achter, dat er ook technieken bestaan om veel sneller te lezen en leren. Via Iwan Marckmann leerde ik de beste technieken om snel te lezen en te onthouden (thank you my friend). Ook leerde ik dat mentaliteit, de juiste overtuigingen, vitaliteit allemaal bijdragen aan versneld leren.

Ik heb er nu lol in en leer nog elke dag meer! De ultieme overwinning was, dat ik in maart 2014,  16 van mijn voormalige HBO docenten heb getraind in versnelde leertechnieken. Sommige van hen konden gewoon niet begrijpen, dat iemand die vroeger niet van leren hield,  zo bevlogen kon spreken over versneld leren.

Jeheeee!  Het is dus nooit te laat de beslissing te nemen om je ergens op toe te gaan leggen. En… als ik dit kan, dan kan jij dit ook!

Discipline? Geztiejekkie of heel erg fijn?

Mayta Braun en Jeroen van de Brink hebben daar een prachtig boek over geschreven “Discipline”. Het geeft o.a. weer dat in de driehoek passie – discipline – talent, talent nagenoeg niet te ontwikkelen is. Je hebt het gewoon in meer of mindere mate. Je kunt het enkel nog meer exploreren.

De conclusie van het boek is dat gelukkig Discipline en Passie wel trainbaar zijn en vaak in 98% van de gevallen ook verantwoordelijk zijn voor de grote mate van succes (Lees discipline als: consistent de goede en de beste routine volgen ten einde om je hogere doel te bereiken).

Zo zal ik nooit een Pavarotti of een David Coverdale worden maar ik kan wel leren wat de beste zangtechnieken zijn en hoe ik nummers van hen hoorbaar muzikaal in elkaar zet en zing. Als je het leuk vindt download dan maar eens mijn versie van “the Deeper the Love” van David Coverdale (nog uit de tijd van onze eigen Adje Vandenberg). Heerlijk fout nummer met mooie zanglijnen en lekkere snelle gitaar van ondergetekende.

Dat gun ik jou ook

En het mooie, ik heb nu al meer dan 55.000 mensen persoonlijk geleerd hoe dit werkt! En wederom … als ik het kan, dan kun jij dit ook!  

Mijn advies: talent wordt ver overschat. Je hebt in mijn visie de volgende formule nodig voor succes:

2% talent x 100% doorzettingsvermogen x 100% motivatie en inzet, de beste strategie x goede leermeesters x positieve support van je omgeving x een grote lading aan zelfvertrouwen x een beetje geluk en timing = succes!

Geloof dus nooit een ander als deze tegen je zegt: “jij kunt dit niet”. Actie en doorzettingsvermogen leveren vaak veel meer op dan wat anderen allemaal niet of wel bij je zien! Njoy the ride while doing it!

Hoe werkt leren?

Bekijk deze 30 minuten durende film en leer hoe je jezelf en je team/ organisatie de beste technieken kunt aanleren en hoe je kunt zorgen dat de leringen ook blijven bestaan als 2e natuur gedrag.

[youtube width=”500″ height=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=2KknfcPkSm8[/youtube]

 

Wout Plevier Training en Topcoaching

 

Okay, wil jij ook leren hoe jezelf kunt trainen het beste in jezelf naar boven te halen? Volg dan de Masterclass Persoonlijke Effectiviteit op 1 oktober of 19 november. Meer info en aanmelden? Klik hier  >>

Wil je anderen leren hoe zij effectiever kunnen leven vanuit balans, bezieling, ontspanning en vitaliteit, terwijl de performance veel beter wordt? Volg dan de opleiding BrainTrainer. Meer info en aanmelden? Klik hier>>

 

Leef met inspiratie en bezieling,

Wouter Plevier

Over de schrijver
Reactie plaatsen