Tips mindmappen:
Als u wilt opslaan wat u gelezen hebt, dan zijn samenvatten, ontspannen, markeren, terugkijken en noteren, heel goede aanvullingen op snellezen.
Toch kunnen we daar nog iets aan toevoegen. Als u visuele aantekeningen maakt, dan stijgt de herinnering van datgene dat u kunt onthouden van 15% naar 70% (gemeten over een periode van 6 maanden). Dit is 33% beter dan normaal noteren! En een mijnramp leent zich niet alleen voor studeren en lezen. Brainstormen, een presentatie vormgeven, koers uitstippelen, lifemapping … alles gaat sneller met een mindmap!
Er bestaan 84 aantekenvormen. Van de visuele aantekenvormen zijn de volgende 2 het meest bekend: conceptmappen en mindmappen. Een conceptmap is een zwart-wit visueel schema met sleutelwoorden, zonder plaatjes. De mindmap is een gekleurd visueel schema met sleutelwoorden en met plaatjes. Beiden zijn goed maar de mindmap voegt echt iets extra’s toe door gebruik van kleur en plaatjes. Het maakt aanspraak op meer zintuigen en is daarom nog beter voor herinnering. Toch laten we aan u over, welke van deze aantekenvormen voor u meer van toepassing zal zijn. We zijn immers niet allemaal even kleurrijk aangelegd!
Hoe maakt u precies een mindmap?
De volgende tips mindmappen helpen u verder:
- Leg uw papier horizontaal voor u neer. Zorg dat u de mindmap zo snel mogelijk maakt. Dit doet u om uw creativiteit te laten exploderen!
- We willen het aantal woorden tot een minimum beperken. Daarom maken we gebruik van sleutelwoorden. Een sleutelwoord is een woord dat een veelvoud aan betekenissen vrijgeeft. Aan dat ene begrip zit een hele waaier van uitleg, context, andere begrippen vast. De kern van een visueel schema is dat u niet alles in zinnen of staten weergeeft maar u tekent in het midden van een pagina een plaatje of kernwoord (wat uw concentratie verhoogt en uw geheugen ondersteunt).
- Teken vanuit het midden tentakels om het centrale symbool heen. Begin rechtsboven en beweeg voor elke tentakel met de klok mee naar rechtsboven.
- Schrijf sleutelwoorden horizontaal op een tentakel en maak deze even lang als het sleutelwoord dat u erop schrijft. Het sleutelwoord moet altijd horizontaal en in blokletters genoteerd worden. Dit bevordert de leesbaarheid. Noteer 1 sleutelwoord per verbindingslijn. Op deze manier komen er per sleutelwoord het maximale aantal mogelijke associaties boven drijven. Bovendien worden uw gedachten zo accuraat mogelijk weergegeven en er treedt geen ruis of onduidelijkheid op.
- Maak binnen de mindmap gebruik van kleuren, codes, nummers, afbeeldingen, lijnen en pijlen. Op deze manier wordt het een kaart van uw gedachtepatroon. Heb plezier in het zo snel mogelijk visueel versieren van uw mindmap.
- Gebruik vormen als vierkanten, cirkels, driehoeken etc. om gelijksoortige gebieden of begrippen te markeren. Bijvoorbeeld: in een probleemanalyse markeert u alle problemen met een rode driehoek en alle mogelijke oplossingen met een groene cirkel.
- Gebruik veel kleuren, bijvoorbeeld om gelijksoortige ideeën te markeren (vragen oranje en antwoorden groen) of om leerdoelen en verdiepingsvragen te markeren. Gebruik een bepaalde kleur of een symbool om begrippen te markeren waaraan u nog moet werken.
Het draait ten slotte om free flow; ontwikkelen van uw creativiteit waarin de linker en rechter hersenhelften optimaal samenwerken en alles onthouden wat ze zien!
Training snellezen/ speed learning
Waar kunt u dit leren? In de leukste training met Wout. Schrijf u hier nu in voor de beste training snellezen van NL " target="_blank">Schrijf u hier nu in voor de beste training snellezen van NL in en wordt echt productief, bespaar tijd en krijg weer plezier in lezen. Lees straks >1000 woorden per minuut terwijl u 90% van wat u leest kunt onthouden en reproduceren!
Iets minder budget: geen probleem. volg dan de beste online training Snellezen, Mindmappen, Geheugentraining en volg de cursus in eigen tempo! Ons supportteam zit ook dan klaar om je te helpen.
Wil je meer informatie voor jou of je team? Bel dan 073 52 2 5656! Doe het nu! Je maakt met zekerheid de beste beslissing die je kunt maken.
Ps op 26 mei geef ik een leuk gratis webinar van 10.00 – 10.15 uur en van 20.30 – 21.15 uur. Meld je hier ook aan!