Sneller lezen en valkuilen waarin u nu trapt!
19 mei 2015 

Sneller lezen en valkuilen waarin u nu trapt!

Door: www.woutplevier.nl

We hebben allemaal op een bepaalde manier leren lezen. Of u leerde de letters van het alfabet een voor een leerde uitspreken om vervolgens een overstap te maken naar uitspreken van losse woorden. Of u leerde plaatjes te koppelen aan de klank van losse woorden waarna u meerdere woorden en hun klankkleuren leerde kennen. Welke van deze twee u ook had. Ze leiden beiden naar het uitspreken van taal in uw hoofd. Dit leerde u als kind en het verbazingwekkende is, dat u dit als volwassene nog steeds op dezelfde manier doet. Leer hier wat de valkuilen zijn waar u nu in trapt waardoor u slecht focust, laag begrip hebt en langzaam leest!

Men kan dus concluderen dat lezen de enige vaardigheid van de mens is, waarop men zich niet verder ontwikkelt. Als voorbeeld: u hebt ooit leren kruipen, toen lopen, toen rennen om vervolgens te sprinten. Bij lezen bent u blijven steken op kruipniveau. Het goede nieuws is dat u dit nu weet. Sneller lezen is ook voor u mogelijk. Het slechte nieuws is dat u waarschijnlijk onderstaande fouten nog steeds maakt. Tijd dus om te leren welke fouten u maakt om ze vervolgens in te ruilen voor snel leesvaardigheden. Veel gemaakte fouten tijdens het lezen zijn:
 1. Binnensmonds meepraten = Sub vocaliseren. Nadeel = u leest even snel als u praat. En dat is zelden meer dan zo’n 240 woorden per minuut!
 2. Te dicht op de tekst zitten. Nadeel = te weinig (totaal) zicht op de tekst; u ziet en leest losse woorden in plaats van tekstblokken. Uw brein houdt van totaaloverzicht.
 3. Bewust terugkeren naar (niet begrepen) zinnen en/of woorden. Nadeel = verstoring van het leesritme en tijdverlies.
 4. Onbewust herlezen van woorden en/of zinnen. Nadeel = verstoring van leesritme en (geregeld) opnieuw zoeken waar u gebleven was.
 5. Fixeren c.q. langdurig stil blijven staan bij passages. Nadeel = verstoring van leesritme en tijdverlies.
 6. Te weinig concentratie tijdens het lezen. Nadeel = u wordt (vaak) afgeleid.
 7. Meteen beginnen met lezen zonder voorkennis en strategie. Nadeel = uw brein weet niet waar hij naar dient te zoeken en doet maar wat.
 8. Geen of geen goede notities maken. Nadeel = alle informatie gaat direct naar het lange termijn geheugen.
 1. Niet overtuigd zijn dat u sneller kunt lezen. Nadeel = u doet wat u gelooft, langzaam lezen dus.
 2. Denken dat u 100% begrip dient te scoren. Nadeel = uw tempo wordt enorm laag bij moeilijke teksten.
 3. Gespannen zijn als u leest. Nadeel = u neemt weinig of niets op.
 4. Te weinig en te laat proberen te herhalen wat u hebt gelezen! Nadeel = u neemt weinig of niets op.
Training sneller lezen

Schrijf u nu in voor de beste training snellezen en lees straks >1000 woorden per minuut terwijl u 80% van wat u leest kunt onthouden en reproduceren! Meer informatie of persoonlijk advies  bel 073 52 2 5656! Doe het nu en u maakt de beste beslissing die u kunt maken.

Ps 26 mei geef ik een inspirerend gratis webinar over snellezen en productief werken & leren van 10.00 – 10.15 uur en 20.30 – 21.15 uur. Je leert de 10 stappen die jou super snel kunnen maken in leren en lezen met hoog begrip!

Klik op bijgaande link:”meld je hier nu aan!” om deel te nemen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen