Plevier op routine!

De missie van Wout Plevier is om binnen vier jaar 100.000 ambitieuze mensen op hun talent bezield aan het werk te krijgen.  De afgelopen jaren heeft deze inspirerende spreker en effectiviteits-coach al bijna 60.000 professionals getraind in het werken met bezieling. Dat doet hij door middel van spreekshows, inspirerende online-workshops en door het geven van trainingen voor groepen of individuen.

Beïnvloeden en productiviteit

Harder werken levert niet altijd meer op. Sterker nog, het kan zelfs zijn dat al die extra inspanningen juist leiden tot minder resultaat. Dat is niet alleen jammer van je tijd en energie, het werkt ook frustrerend. Wist je dat mensen met een burn-out vaak de hardste werkers zijn? Het kan dus helemaal geen kwaad om eens bij jezelf te onderzoeken of jouw inzet ook de maximale productiviteit oplevert.

Daarbij spelen twee eigenschappen een rol: je vermogen om anderen te beïnvloeden én om goed te plannen. Schrik je nu omdat dit juist niet je sterkste eigenschappen zijn? Dat hoeft helemaal niet.  De meest succesvolle mensen hebben zich routines eigengemaakt die deze eigenschappen sterk stimuleren en dat is precies wat we nu gaan trainen.

Jouw productiviteit neemt toe als je in staat bent je omgeving positief te beïnvloeden. Jouw routines hebben immers hun weerslag op de mensen om je heen. Zij zorgen ervoor dat je rust, stabiliteit en productiviteit uitstraalt. En dat maakt indruk!

Routines zorgen ervoor dat je gefocussed kunt werken én dat je efficiënt met je tijd kunt omspringen. Iedereen kan het, de kunst zit hem in het aanleren van routines. En ja, dat vergt wel de nodige discipline. Maar het levert nog meer op!

Dus…

Plevier op routine!

1: Sta ’s morgens vroeg op en neem 10 minuten de tijd om te mediteren. Daar heb je de hele dag profijt van. Noteer in de avond in een dagboek hoe je dag is verlopen, waar je blij van werd en wat je frustreerde. Door stil te staan bij het verloop van je dag krijg je beter zicht op verbeterpunten. Sluit de dag vervolgens weer af met een meditatie. De meeste succesvolle mensen hebben zich deze routine eigengemaakt.

 

2: Blok dezelfde soort activiteiten achter elkaar. Hierdoor krijg je de kans om in het ritme te komen van die activiteit. Dus geen werksituatie waarin je email leest, meteen een collega te woord staat, dan een rapport leest, een telefoontje pleegt, om vervolgens weer te vergaderen. Vanaf nu plaats je alle telefoontjes achter elkaar. Je maakt eerste een voorselectie van binnengekomen mailtjes waarna je alles achter elkaar leest. En afspraken plan je zoveel mogelijk in hetzelfde tijdsblok, net als vergaderingen (plan die net voor de lunch of tegen het einde van de dag, dan wil iedereen graag op tijd klaar zijn).

 

3: Maak een overzicht van urgente en niet urgente taken die in je agenda staan (nooit meer dan 3 per dag!). Die ga je inplannen. Plan de meest belangrijke taak aan het begin van de dag. Probeer hier dan zo ongestoord mogelijk aan te werken en zorg dat je de taak ook af krijgt. Dus focussen, multitasken is helemaal passé!  Dit geeft veel voldoening en energie voor de rest van de dag. Vergeet vooral niet ook minder urgente taken in te plannen. Als die blijven liggen, dan hopen ze zich op en worden stressveroorzakers. En vooral: plan realistisch en blok wat extra tijd voor iedere taak, dat geeft mentale rust.

 

4: Om je taak zo efficiënt mogelijk uit te voeren, neem je vooraf de tijd om goed na te denken over een plan van aanpak. Wat is je doel, hoeveel tijd heb je nodig en wat is de meest efficiënte manier om deze taak uit te voeren. Op deze manier activeer je in jouw brein een mechanisme (RAS) dat ervoor zorgt dat je met focus aan de taak gaat werken. Of je nu begint stukken te lezen, te vergaderen, te communiceren, te coachen of telefoneren…je begint pas als je weet waar je eindigt en wat de meest effectieve route is naar jouw doel!

Door middel van deze 4 van Plevier zul je snel verbetering merken in jouw productiviteit.

Succesvolle mensen hebben nog meer routines aangeleerd, daar komen we later zeker op terug. Ga eerst maar eens met deze 4 van Plevier aan de slag en zorg dat ze tot jouw routine gaan behoren. Heel veel succes! Natuurlijk zijn we heel benieuwd wanneer jij verandering gaat ervaren en welke tip voor jou het meest heeft opgeleverd qua productiviteit.

 

Klik hier en Download ook ons 4-stappenplan voor meer PE kracht  

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen