Mindfulness op vakantie

Bewustzijn en mindfulness

Alles begint dus met bewustzijn dat het anders kan. Een goede techniek om je hiervan meer bewust te worden is mindfulness. De volgende blog geeft je een aantal concrete mindfulness technieken die je direct kunt gebruiken. Wellicht heb je wel eens van mindfulness gehoord of ken je iemand die het al toepast. Wout leert mindfulness technieken ook aan professionals in zijn training persoonlijke effectiviteit. Deelnemers ervaren dit altijd als heel heilzaam.

Wat is mindfulness precies?

Mindfulness is een staat van zijn: we rijden vaak kilometers rond in de auto, zonder ons bewust te zijn wat we precies doen. Datzelfde fenomeen speelt zich ook vaak ons leven af. We zijn dan ook vaak niet helemaal aanwezig in het hier en nu. We zijn geregeld heel vaak weg zonder dat we het weten. Mindfullness stopt de automatische piloot in je brein en brengt je meer terug in het nu.

 • Je rijdt kilometers in de auto en hebt niet de route waargenomen
 • Je leest een boek en bent zo ver weggezakt dat je de tijd compleet vergeten bent
 • Je praat in een vergadering met elkaar maar kunt niet exact meer herinneren wat er besproken is.
 • Je hebt ruzie gehad maar weet niet meer waar nu precies de ruzie over ging.

Mindfulness tijdens werk en leven

Mindfulness tipsDe vier van Plevier zijn deze week:

 1. Je voelt je niet wakker en in de dag moe en minder present.
  1. Oplossing: doe een mini-bodyscan. Scan elke ochtend kort je lichaam.  Focus op de sensaties in je lichaam, maken je direct meer present. Ga rustig zitten of liggen. Richt je aandacht op je ademhaling en probeer niet weg te dwalen. Blijf gefocust op je ademhaling. Breng vervolgens je volle aandacht naar je tenen, vervolgens naar je voeten, je onderbenen. Breng vanuit daar je aandacht steeds iets meer naar boven. Maak contact met ieder lichaamsdeel en merk op van welke sensaties je gewaar kunt zijn op die plek. Dit kan alles zijn. Een prikkeling, stof op je huid, je ademhaling, hartslag…wat dan ook. Je blijft focussen op dat deel van je lichaam. Iedere keer dat er een gedachte bij je opkomt, laat je die gaan en richt je dan weer op je lichaam, totdat je bij je kruin bent uitgekomen. Pak in 10 minuten alle facetten van je lichaam. Rek je dan goed uit en start de dag fris, fruitig en alert.
 2. Je geniet niet van eten of vergeet te eten.
  1. Oplossing: eet mindful. Dit betekent dat je een week lang, elke dag bewust boodschappen doet, en bewust het eten klaar maakt en ook bewust opeet. Ga tijdens eten rechtop zitten. Adem rustig in en uit. Neem kleine hapjes en kauw 15 keer voordat je je eten doorslikt. Voel de textuur, de temperatuur, de smaaksensaties en probeer de verschillende smaken te onderscheiden van elkaar. Het voordeel? Je wordt meer bewust van wat je eet. Je proeft het eten beter. Je wordt meer present en komt letterlijk los van gedachten.
 3. Je dagen vliegen voorbij en je geniet niet meer? Ook dit is bewustzijn van wat er gebeurt. Als je enkel de negatieve dingen ziet, dan wil dit zeggen dat je alle zaken al bewust aan het overdenken en interpreteren bent. Terwijl, dezelfde situatie die door verschillende mensen wordt bekeken, vaak compleet anders wordt bekeken. Hoe komt dit? Ons snelle brein interpreteert alles vanuit onze referenties, waarden, overtuigingen, pijn-plezier en drijfveren. En bij elke mens is deze innerlijke interpretatie anders.
  1. De oplossing: doe vandaag alles wat je doet met meer bewustzijn. Heb aandacht voor de kleine facetten door bewust te focussen op de specifieke handelingen die je daarvoor onderneemt. Pas dit toe bij tanden poetsen, eten, iemand een hand geven, start van een vergadering – kijk eens hoe het werkelijk met iedereen gaat door een frisse interventie die iedereen wakker maakt voor de start. Vat vandaag ook iedereen eerst samen voordat je reageert. Wees je bewust of je in gesprekken continue aanwezig bent in het nu: niet interpreteren terwijl de ander praat maar luister, geen vragen verzinnen tijdens het gesprek maar luister.
 4. Mensen doen regelmatig dingen op de automatische piloot. We hebben niet eens door dat we dit doen. Waar zit nu je ademhaling…. en nu ben je present. Dat is enerzijds goed, want anders zou er te veel op ons afkomen. Anderzijds missen we daarvoor heel veel. Plus, je bereikt een veel beter resultaat en vaak op veel efficiëntere manier door present aanwezig te zijn. Waar doen we dit? Tijdens autorijden, we missen hele delen van de rit. In gesprekken met anderen. We zijn soms zo gefocust op het doel, of onze eigen gedachten, dat we helemaal niet signaleren wat de anderen doen of denken. Eigenlijk is dit verloren tijd, want we zijn niet bewust aanwezig, maar verkeren eerder in een soort slaapstand. Die slaapstand kun je doorbreken. Tijdens de vakantie doen we dat natuurlijk echt anders. We willen immers de vakantie heerlijk bewust meemaken.
  1. De oplossing: word je er vandaag meer bewust van. Hoe? Houdt een lijstje bij en sta steeds voor je ergens aan begint en telkens als je eindigt even stil: sta ik aan of sta ik uit. Maak zo een lijst van momenten waarop jij op de automatische piloot staat. Vervolgens ga je ermee oefenen. Telkens als je merkt dat zo’n automatische-piloot-situatie zich voordoet, maak dan extra bewust contact te maken met je zintuigen.
   • Wat zie je nu om je heen? Kijk goed! Let op kleuren, vormen, licht en donker, patronen, dingen die je opvallen. Kijk met verwondering, bijna alsof je door de ogen van een kind kijkt die alles voor de eerste keer ziet.
   • Wat hoor je? Luister naar de geluiden in je, zoals je ademhaling, naar geluiden in de ruimte waar je je bevindt en naar geluiden daarbuiten. Welke geluiden onderscheid je?
   • Wat voel je? Hoe voelt het bij je voeten? Hoe voelt het om je heen? Welke lichaamssensaties vallen nu op? Wat is het specifieke kenmerk ervan? Wat voel je om je heen?
   • Wat ruik je? Welke geuren ruik je om je heen?
   • En wat proef je? Is er iets te proeven of is het neutraal?
   • Wat zegt je intuïtie nu?

   Door je zintuigen extra bewust te gebruiken, ben je automatisch in het hier en nu. Deze zintuigelijke ervaringen brengen je ook naar bewuste momenten van geluk, de lach van je kinderen, de aanraking van je partner, de stilte om je heen. Vind je dit leuk? Kijk dan nog even de onderstaande video. het helpt je om je vakantiegevoel nog meer uit te breiden.

 

Voordelen van mindfulness op je vakantie?

 • Als je je meer bewust wordt van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties, zoals we ze van moment tot moment ervaren, geven we onszelf de kans op een grotere vrijheid en keuzevrijheid. Ontspan jezelf wordt dan een koud kunstje.
 • Het is dan niet push the button and you will get the same response. Je doorbreekt oude patronen die in het verleden mogelijk steeds tot dezelfde problemen leiden.
 • Kortom je krijgt keuzevrijheid en een betere strategie. Je wordt oplettend, zodat je kunt reageren op situaties vanuit een keuze in plaats vanuit automatisme. Je doet dit door bewust te zijn van jouw aandacht en je focus van je aandacht continue te verschuiven. In de volgende blog activeren we samen mindfulness en bereiden we jou met deze technieken voor op je vakantie.
Over de schrijver
Reactie plaatsen