METRO snellezen volg je bij Wout Plevier l Door Wilke Martens
06 augustus 2013 

METRO snellezen volg je bij Wout Plevier l Door Wilke Martens

Metro Snellezen volg je bij Wout Plevier”!. Een journaliste van Metro volgde de cursus ‘Snellezen in tien stappen’ van coach Wout Plevier. Lees je straks echt 1500 woorden per minuut?

Met een zekere scepsis begon ik met snellezen: in slechts twee cursusdagen en verdere begeleiding door een online learningsysteem, zouden de deelnemers tot wel tien keer sneller kunnen lezen. Maar lees je dan nog wel echt wat er staat?

Want je zag ze wel eens op tv die snellezers, die met hun wijsvinger over het papier razen en vervolgens feilloos details uit de tekst kunnen opdreunen. Al na de eerste cursusdag maakte de scepsis plaats voor vertrouwen, geloof dat snellezen misschien toch echt zou lukken.

HOE WERKT SNELLEZEN?

Het belangrijkste bij snellezen is om je ogen het werk te laten doen. De meeste mensen hebben bij het lezen namelijk een soort stem in hun hoofd, die de woorden die je leest uitspreekt: vocalisatie. Hierdoor kun je nooit sneller lezen dan de stem die in je hoofd meepraat. En daar komt nog bij dat je wel eens in de clinch raakt met die stem, want je ogen willen en kunnen veel sneller. Zodra je merkt dat je vocalisatie achterloopt bij je ogen, gaan je ogen sprongetjes terug maken. En daar wordt het lezen allerminst snellervan.

Vertrouw dus op je zicht, want je ogen registreren veel meer dan je zou vermoeden. Zo maak je bij snellezen ook gebruik van je ‘perifeerblik’. Je registreert ook woorden die je niet per se scherp ziet. Hierdoor ben je in staat om in een oogopslag delen van zinnen waar te nemen, in plaats van losse woorden. Met metageleiding leidt je dit in goede banen: jewijsvinger gaat van links naar rechts over de tekst in een constant tempo en je ogen volgen die vinger terwijl ze scherp stellen op de tekst achter de vinger.

Oké, breed lezen en je vinger volgen dus. Maar hoe zit het dan met het écht lezen? “De snellezer begint nooit zonder vooraf zijn doel te bepalen en triggervragen te stellen”, legt coach Wout Plevier uit. “Hierdoor vergroot je je focus. Je scant de tekst vooraf en bepaalt tot waar je gaat lezen. Als je op dat punt beland bent, kijk je even weg en vat je de gelezen stof in je eigen woorden samen.”

Snel lezen bepaalt snelheid en begrip

De soort tekst speelt een belangrijke rol bij het bepalen van je doel. Want ben je een stapel dossiers voor je werk aan het doorspitten, aan het studeren voor je tentamen of lees je een boek voor je plezier? “Kijk, als je ter ontspanning een roman leest, dan hoef je dat niet met 1500 woorden per minuut te doen”, zegt Plevier. “Maar je zult merken dat je toch twee keer zo snel leest als normaal. Bij een studieboek ligt dat anders: je hebt te maken met tijdsdruk en je wilt het goed in je opnemen. Dan gebruik je naast de snelleestechnieken, ook notatietechnieken zoals mindmapping.”

Motivatie en Ontspanning

“Maar niets van dit alles lukt als je niet ontspannen bent en – nog belangrijker – gemotiveerd”, legt expert Wout Plevier uit. “Het succes van snellezen staat of valt bij je motivatie en je inzet.” En dat is waarschijnlijk nog de grootste uitdaging: want oefenen als je ’s avonds in bed leest of in een overvolle treincoupé kan lastig zijn. Maar als je het weet door te zetten, lukt het toch zeker om supersnel te lezen. Misschien niet tien keer zo snel, maar dan toch zeker vier keer.

Conclusie: Metro snellezen volg je bij Wout Plevier!

Over de schrijver
Wout Plevier
Door

Wout Plevier

op 28 Aug 2013

Snellezen beoordeeld door Metro en ze vinden ons goed. Ik ben dankbaar!

Reactie plaatsen