We draaien al een tijdje mee door kwalitatieve trainingen en diensten te leveren op gebied van snellezen, persoonlijke effectiviteit, talentontwikkeling, management en leiderschapsontwikkeling. De laatste paar jaren vind ik dat het minder goed gaat met onze maatschappij. Door al maar te drukken op resultaten, prestaties en winnen ten koste van anderen, verliezen we uit oog waar het werkelijk omdraait: samen duurzaam iets neerzetten dat” goed voelt voor mij, goed is voor mij, goed is voor de ander, goed is het voor het groter geheel. Het is heel grappig te zien, dat zelfs mijn computer naar de negatieve kant neigt. Als ik inspiratieboost intyp, blijft hij hardnekkig inspiratieloos geven:)
Sturen op performance en resultaten
Natuurlijk is het belangrijk dat organisaties goede resultaten behalen, dit garandeert hun succes en voortbestaan. Natuurlijk mag je werken aan een goede performance en uitstekende resultaten. Je moet enkel niet individuen en teams er systematisch mee aansturen. Het is namelijk de slechtste motivator die het minste binding geeft met je organisatie. Breintechnisch klopt het ook niet en leidt het zelfs tot tegenovergestelde effecten. We hebben vanuit de jaren 80-90 daar nu de gevolgen van gekregen, door prestatiegericht aan te sturen en door motivatietechniek 2.0 belonen en straffen toe te passen. Het levert geen binding op met de organisatie en alle motivatoren zijn extern bepaald. Het brein slaat dood, alle creativiteit verdwijnt, mensen durven daardoor geen fouten meer te maken en het roept een cultuur op van rollen spelen en individueel zo veel mogelijk voor eigen portemonnaie graaien. Het leidt regelmatig tot individuen die niet het beste voorhebben met de organisatie, de mens en de omgeving. Sturen vanuit een goede inspirerende filosofie, optimale samenwerking, verbinding en intrinsieke motivatoren leidt tot iets heel anders…
Inspiratie is dus nu belangrijk
Om een gezonde tegenhanger te bieden, train ik nu individuen, teams, organisaties in hanteren van een duurzame filosofie. Ik help ze bij een juiste inzet van talenten en middelen. Ik zet ze in actie om wat werkelijk belangrijk is, niet alleen te vinden, maar ook actief te gaan uitdragen. Ik help hen met werkelijk goed samenwerken en communiceren en vervolgens te monitoren of iedereen dit duurzame gedrag ook laat zien. En dat doe ik op een inspirerende manier, zo veel mogelijk in verbinding met de omgeving. Want als het goed voelt voor mij, het is goed voor mij, het is goed voor de ander en het is goed voor de omgeving, dan is er 100% zeker sprake van een duurzame filosofie en een growth mindset. Uiteindelijk leidt dit dan in meeste gevallen tot een betere performance en goede resultaten. Daarmee blijft het dus niet steken bij woorden maar bij echte daden. De komende tijd wordt dit steeds belangrijker. Mensen gaan op zoek naar authentieke en transparante bedrijven en distantiëren zich meer van organisaties die dit niet zijn. Alles begint bij het individu. Speciaal daarvoor heb ik de BrainBoost Experience ontworpen: een multizintuigelijke entertrainment (kruising tussen een show en een training) die meetbaar:
- een duurzame filosofie hanteert
- de inspiratie terugbrengt in een organisatie
- helpt om talenten te ontdekken en activeren
- een stappenplan geeft met concrete acties die individuen, teams en organisaties vooruit helpen
- de samenwerking zichtbaar verbetert
- het juiste leiderschap oproept
- Managers praktische tools biedt om de boodschap operationeel te vertalen
- leidt tot een duurzame verbetering van performance en resultaten
Een aantal keer per maand treed ik op voor een groep mensen om ze een mini BrainBoost Experience te geven. Zoals afgelopen maand voor Netwerkgids Nederland met Rens Tanis en coureur en Le Dakar rijder Tim Coronell. Het inspireert mensen, maakt ze blij en zet ze aan het denken en handelen!
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ggfkAJXyuMQ[/youtube]
Waar is dit op gebaseerd
De BrainBoost Experience werkt niet volgens een bedachte methodiek. Het volgt 300 breinwetten die aangeven hoe het menselijk brein werkt. Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze wetten waar zijn en dat ze van invloed zijn op ons denken, ons handelen, ons voelen en dat ze in grote mate ook ons hormoonstelsel reguleren. De ontwikkeling van mens en organisatie verlopen beter als men deze breinwetten als uitgangspunt neemt.
Fixed #1 vs Growth Mindset #2
Een belangrijke grondregel daarbij is het verschil tussen de Fixed Mindset #1 en de Growth Mindset #2 van Carol Dweck. Bij leren van kinderen en volwassenen en ook bij ontwikkelen van een team en organisatie kan men veel beter de Growth Mindset volgen. Het stimuleert namelijk het brein op zo’n manier, dat het intrinsieke motivatie oproept bij het individu om optimaal te leren en te werken. Inspiratie is daarbij een basis grondhouding. Nu weten veel mensen niet wat het verschil is. Kijk dus maar eens welke kenmerken er zijn en welke je al wel of juist niet ziet bij jezelf, je team of je organisatie.
Stappenplan om growth mindset in te voeren
Mensen houden van stappen zetten. Het komt nu dus aan op DOEN!
- Analyseer eens: welke mindset heb ik en welke mindset heerst er in mijn omgeving?
- Wat kan ik meer, minder, niet meer doen om de growth mindset meer te laten ZIEN?
- Activeer krachtig taalgebruik dat positief is en oplossingsgericht. Gebruik termen als ik wil, jij mag, de mogelijkheid is, goed zo, wat heb je geleerd, welk talent kunnen we nog meer activeren?, mijn wens is om, ik verwonder me over… in plaats van moeten, is belangrijk, is urgent, is noodzakelijk, heb je gewonnen?, dit is onmogelijk et cetera.
- Doe het dan actief.
- Neem elke dag 20 minuten denktijd om te evalueren: Wat is het effect op mij? Wat is het effect op anderen? Wat kan ik nog meer doen om het nog meer te activeren? Hoe inspireer ik anderen om dit ook te gaan toepassen? Wie hebben daarvoor de beste talenten? Hoe gaat het met mijn energie? Ben ik toegekomen aan de dingen die werkelijk belangrijk zijn om de growth mindset meer in te voeren?
- De visie is door meer vanuit de growth mindset te gaan denken en handelen stimuleer je jezelf en je omgeving. Je verandert daarmee een klein stukje cultuur om je heen. Doen meer mensen dit tegelijkertijd, dan ontstaat er een cultuuromslag die als een olievlek groeit. Het helpt allemaal bij toegroeien naar een duurzame filosofie. Uiteraard is de beste manier als het door de gehele organisatie wordt gedragen en uitgevoerd. Er zijn ook organisaties die van heel ver moeten komen. Onder het mom elk klein stapje is er 1, helpt dit jou alvast vooruit:)
- Meld je aan door op de volgende link te klikken voor de BrainBoost Experience Videoserie
Vol inspiratie nodig ik je uit om dit toe te passen. Als je me een keer als spreker met de BrainBoost Experience wilt boeken, bel dan naar W 073 52 2 5656 of doe een aanvraag. Vermeld daarin alle relevante gegevens: aantal deelnemers, datum, soort organisatie, wens, tijdsduur. We nemen dan contact met je op om je vraag om te zetten in een goed inspiratief plan. Vervolgens geef ik geef dan jouw team en organisatie een flinke inspiratieboost vooruit!
Veel plezier van Wout Plevier!