Knallen voor je vakantie

Inspirerende spreker en effectiviteits-coach Wout Plevier ziet het elk jaar weer bij zijn deelnemers. Mensen werken het hele jaar hard en nemen te weinig tijd om te herstellen. Sommigen werken zelfs door in hun vakantietijd. Ook zie je soms mensen al weken vantevoren al in de vakantiestemming komen. Kijk daar is niets mis mee. Maar wel als je nog de puntjes op de i dient te zetten. Dat kan echt anders! In deze blog de vier van Plevier hoe je nog even kunt knallen voor je vakantie, dan wel vooraf al in de goede mindset kunt komen, om dan heel ontspannen op vakantie te gaan.

Knallen voor je vakantie

FocussenDe kunst van knallen voor je vakantie is eigenlijk dat je al ruimschoots van tevoren begint met verbeteren van je efficiency. Een werkroutine die je direct tijd bespaart, doordat je met betere focus toewerkt naar je belangrijkste taken. Dit vergt vaak een andere mindset en een andere indeling van je tijd. Dit betekent niet meer reageren op snelle impulsen, afleiding die niet belangrijk is, de zogenaamde prioriteiten die echt voor moeten van andere mensen. Het betekent ook dat je meer in je langzame brein dient te stappen: even pas op de plaats, onderzoeken wat het doel is, bekijken wat de werkelijke noodzaak is, en vervolgens beslissen of je het nu, niet of later dient te doen.

Prioriteiten stellen

Mensen vinden het moeilijk om prioriteiten te stellen. Hoe kan dit eigenlijk? Omdat de meeste mensen niet de criteria paraat hebben, waarop men een situatie op prioriteit kan beoordelen. De criteria geef ik je graag:

  1. Is het mijn verantwoordelijkheid of niet?
  2. Kan een proces geen doorgang vinden als ik het niet aanpak?
  3. Komt er een economisch of klantbelang in gevaar?
  4. Kost het me later meer tijd als ik het nu niet oppak?
  5. Help ik een collega hiermee, die mij ook helpt als ik vastzit?

Is het antwoord ja, dan pak je het op. Is het antwoord nee? Dan laat je het voorbij gaan of verplaats je het naar later.

De vier van Plevier

Knallen voor de vakantieDe vier van Plevier om even goed te knallen voor de vakantie en dus met verhoogde focus te werken, zijn heel gemakkelijk in te voeren en kun je later ook nog steeds gebruiken. Veel plezier bij tijd besparen. Lees de vier tips door, bekijk de webinar en dan is het nog even knallen voor de vakantie!

  1. Start voordat je begint op met definiëren van het specifieke doel. Wat wil je precies bereiken en wat zijn je vragen? Wat wil je weten, kunnen, doen, ervaren? Waar wil je feedback over krijgen en waar wil je gestimuleerd over raken? Je RAS schakelt aan en je wordt direct meer gefocust. Zorg ervoor dat de stapjes klein zijn en direct haalbaar. Ik noem dit kleine eerstvolgende taken.
  2. Begin de dag met je meest belangrijke taak en doe dan de rest. Je bent dan in ieder geval altijd succesvol. In de eerste 2 uur wordt je het meest productief. Je bent dan immers nog fit. Door gefocust hieraan te werken, bereik je direct meer.
  3. Ontwerp een werk- en leefroutine. Deel je tijd zo in, in logische chunks zodat je ook echt kunt focussen in blokken van eenzelfde activiteit. Ik heb bijvoorbeeld: marketing/sales, ontwikkeling en trainen/coachen.
  4. Werk dus in grote chunks en deel ze in je werkweek in. Communiceer dit ook naar je omgeving. Zo leert men jouw ritme kennen en past men zich hierop aan.

Veel plezier met toepassen. Vind je dit leuk en wil je dit eens echt goed leren? Neem dan eens deel aan onze inspirerende training persoonlijke effectiviteit. Voor professionals en teams!

Bekijk nog even de video voor extra uitleg en dan… Knallen voor je vakantie!

 

Leef je dromen, werk met bezieling, benut je talenten.

 

Wout Plevier

Over de schrijver
Reactie plaatsen