Inspiratie op kantoor
Ik start deze week met schrijven van een nieuw boekje over persoonlijke effectiviteit: De PE factor! 60 pagina’s maar, zodat mensen het in 1 avond uit kunnen lezen. Multimediaal, omdat sommige mensen ook graag video kijken of audio luisteren. En 20% niet ingevuld, omdat we er een “tailormade” boekje van maken, waarmee uw organisatie zijn boodschap kan versterken.  Dit vergt een beetje inspiratie, een snuifje creativiteit, structuur om wat in mijn hoofd zit op papier te zetten en verbeeldingsvermogen om het zo leuk mogelijk in woorden van de lezer om te zetten. Inspiratie op kantoor heeft iedereen nodig. En er is er te weinig van!

Inspiratie op kantoor

U heeft in uw werk ook inspiratie nodig. Wist u dat slechts 21% van de Nederlander bezield is in zijn werk en dat maar 26%  van de werkende mensen 100% gemotiveerd is. 51% is zelfs negatief in zijn denken. Dus we zijn lekker kritisch met zijn allen. Maar dat is ook funest voor werken en voor de inspiratie en motivatie om te werken. Op uw werk dient u namelijk ook inspiratie en creativiteit op te kunnen wekken om problemen flexibel op te kunnen lossen. Doet u dat niet, dan wordt u gefixeerd. Veel kantoren en werksettings zijn daar niet op ingericht. Het gevolg: de lol verdwijnt, het spelen verdwijnt, het werkelijk verbinden met anderen verdwijnt, uw vermogen om creatieve oplossingen te verzinnen verdwijnt. Vergelijk het met een restaurant, daar komt u ook niet enkel voor het lekkere eten (lees de taken). U wilt ook in een fijne ambiance werken die u stimuleert.  Conclusie: iedere mens heeft creativiteit en inspiratie nodig. Creëert u het en legt u de focus op ontwikkeling van uw PI en PE (Positieve Instelling en Persoonlijke Effectiviteit), dan wordt werken en leven leuker. U wordt vindingrijk, vrolijker, maakt betere verbindingen aan, kan sneller en gemakkelijker oplossingen vinden en u ontwikkelt stamina: het vermogen om door te zetten.

We hebben inspiratie nodig

Creativiteit Of u nu voor de overheid, als ZZP-er of in loondienst voor een groot corporate bedrijf werkt, creativiteit en innovatie dienen een groot deel van uw dag te vullen. Vinden van nieuwe manieren om vindingrijkheid te worden om uw verouderde kantoor instelling te veranderen kan moeilijk zijn van tijd tot tijd. Het begint met bewustzijn dat u elke dag opnieuw kunt beginnen en hier de focus op legt: plezier, goede connectie, ontspanning, positieve sociale relaties, positieve instelling in denken en handelen, voldoende rust momenten en af en toe 30 minuten per dag in beweging. Emotion is immer a cause set in motion! Hier zijn zeven manieren om de inspiratie op het kantoor (terug) te vinden.

7 tips om inspiratie op kantoor te krijgen

Tip 1: lees geinspireerde woorden

inspiratieBegin uw dag door het lezen van het werk van mensen die u bewondert. Of het nu een boek, blog of Twitter-account is, begin de eerste vijf minuten van uw dag met bemoedigende woorden die u inspireren. Start de dag daarmee fris, positief en fruitig.

Tip 2: herschik uw werkplek

Verplaats om de paar weken een paar items bv op uw bureau. Dit zal u om de monotonie te doorbreken in het kantoor. Mijn vrouw doet het thuis ook om de zo veel tijd. Mijn geheugenpaleis is dan wel aan gort, maar het verfrist de boel. Experimenteer ook maar eens met de verlichtings- en visuele instellingen op uw computer. In veel gevallen, kan een kleine tweak in pc/ mac u al aan inspiratie helpen.

Tip 3: gebruik natuurtaferelen

Vitaal wordenGebruik natuurtaferelen in uw inrichting van uw kantoor. Een paar vakantiefoto’s kunnen gelukkige herinneringen aanwakkeren, die ook weer uw plezier om te werken kunnen ontbranden. Om deze reden zijn agenda’s of posters van natuurtaferelen een geweldige aanvulling op elke werkplek. Of het nu een foto van een boom, uw familie op het strand of een dier is, natuurscènes geven u de korte ontsnapping die u naar uw creatieve kant kunnen trekken.

Tip 4: activeer humor en lachen

Neem om de 30 minuten pauze. Een kort moment om humor te activeren is super goed voor inspiratie. Lachen is goed voor uw lichaam en zelfs nog beter voor uw creativiteit. Uw lichaam maakt serotonine, oxytocine, dopamine aan waardoor u zich ontspannen en gelukkig gaat voelen. Uw motivatie neemt toe en u wordt 3x zo productief en 2x zo gefocust. Zoe interactie op met collega’s, vertel een grap, geef wat complimenten weg, kijk naar een leuke blog, bekijk een leuk filmpje die met uw onderwerp te maken heeft. Er is genoeg te vinden en het verhoogt de productiviteit. Hebt u geen discipline? Zet dan een timer en houd u aan de afspraak. Anders eindigt 5 minuten in een uur.

Tip 5: Clean desk, clean head

Ruim op. In dit geval berg items op die u toch niet gebruikt. Een open ruimte op uw bureau heeft een grote invloed op uw gedachteproces. Dus, als u het gevoel hebt gefrustreerd te zijn over een project, neem dan een paar minuten om uw pc/ bureau op te schonen. U zult verrast zijn hoeveel spanning en afleiding er verdwijnt als u af en toe deze eenvoudige taak verricht. Stelt u in uw hoofd iets uit. Pak het als eerste taak op de dag aan en ruim het op. Is het een grote taak? Deel het op in kleine stapjes en begin. Doe elke dag een beetje en beloon uzelf telkens als u een stap vooruit heeft gezet.

Tip 6: Zet een stip aan de horizon en laat hem zien!

Focus op minder stressMaak uw doelen zichtbaar voor de mensen om u heen. Veel mensen weten niet waarom ze doen wat ze doen. Ze voeren gewoon taken uit. Geen wonder dat zo veel mensen niet gestimuleerd werken. De wet van resultaat en plezier zegt dat elke mens een stip op de horizon dient te hebben, omdat je dan herinnert wordt waarom je iets 40 uur per week doet. Maak dus een lijst met doelstellingen en hang die zichtbaar rondom je bureau. Hoe vaker jij en je collega’s deze doelen ziet des te groter de kans dat je ze ook zult gaan bereiken. De spiegelneuronen in uw brein vuren namelijk elke keer als ze de doelstellingen waarnemen. Dit werkt als een grote katalysator en motivator. Nog beter… maak een lifeboard, moodboard met foto’s en illustreer wat u wilt gaan bereiken. Praat erover met collega’s want dan steekt  u hen ook aan. De lijst moet realistisch zijn en gefocust zijn op bereiken van een handvol items. Elke mijlpaal beloont u zichzelf, hierdoor blijft u geïnspireerd om het beste van uzelf te laten zien. Uw “Waarom” wordt meer gekieteld, in plaats van uw “Wat” en “Hoe”. Bekijk maar eens dit filmpje van Simon Sinek. Dit wordt nu veel bekeken maar mensen passen wederom weinig toe wat ze weten. Bekijk dus het filmpje en DOE!

Tip 7: geef meer complimenten!

Geef meer positieve feedback aan mensen in uw omgeving. We weten dat dit werkt maar doen het te weinig. Spreek met uw team af elke week in het werkoverleg complimenten te geven aan elkaar voor ieders bijdrage. Het klinkt on Nederlands maar voelt oh zo lekker. Hang complimentenringen op in uw werkruimte waar men elkaar gewoon wanneer men wil een compliment mag toerekenen door ze op te schrijven. U loopt de hele dag door het kantoor en het werkt enorm stimulerend.  Lofbetuigingen naar elkaar stimuleren en ontplooien weer uw creativiteit.

Routine en Simon Sinek

Als u deze tips tot een routine maakt, dan zult u zien dat de inspiratie en creativiteit bij uzelf en uw team weer terug komen. Er ontstaat een leuke sfeer, men wordt meer open naar elkaar, de onderlinge connectie neemt toe, de creativiteit ontplooit zich weer, u start weer met spelen. En dan komt er weer ruimte voor verwondering, ontspanning, creativiteit, trots zijn op elkaar, inspiratie, vrolijkheid, goede onderlinge verbinding, positiviteit. En wie wil dat nu niet?
Bekijk het onderstaande filmpje voor inspiratie!
[youtube width=”500″ height=”400″]https://www.youtube.com/watch?v=IPYeCltXpxw[/youtube]

Fijne vakantie!

Inspiratie op kantoorIk wens u samen met mijn team een hele fijne vakantie toe. Veel plezier, geluk en inspiratie!
met attente groet,
Wout Plevier
www.woutplevier.nl

Aanmelden voor volgende webinar Persoonlijke Effectiviteit?

 Ps zin in een webinar over Persoonlijke Effectiviteit om uw inspiratie aan te schakelen? Meld u hier aan>>
Over de schrijver
Werk als Team
Door

Werk als Team

op 13 Jul 2015

Ha Wout, mooie blog! Wij geven hele specifieke actieve en inspirerende workshops specifiek op het gebied van Oxytocine. Aandacht en waardering geeft verbinding! Lisette

Reactie plaatsen