Geheugentraining … vergeet nooit meer een naam!
15 november 2013 

Geheugentraining … vergeet nooit meer een naam!

Geheugentraining, weinig mensen die het doen maar wat een impact als je het wel doet. Namen onthouden wordt een makkie! Je bent in staat om grote hoeveelheden informatie te onthouden…tenminste als je de elementaire wetten van het brein volgt.

74% van de managers heeft het gevoel dat collega’s dagelijks overspoeld worden met informatie. Zo moet je je email bijhouden, verkoopcijfers ordenen, onderzoeksresultaten analyseren, tenders doorploegen, rapporten van adviseurs doornemen. Natuurlijk, je hebt electronische hulp maar heb je soms ook niet het gevoel dat je letterlijk overladen wordt en de meest innige relatie hebt met je smartphone of tablet?

Om je bij te staan in deze drukke tijden, volgen hier de negen simpele stappen waardoor je weer kunt accelereren. Geheugentraining…het is pure fun!

Namen onthouden door aandacht!

Veel mensen vergeten direct de naam van de ander. Hoe kan dit. Dit komt omdat woorden maar 18 seconden blijven hangen in je brein. Als ze dan niet geactiveerd worden, dan zijn ze weg. En namen zijn betekenisloos als je ze niet kent. Wat kun je daar dan aan doen? Geheugentraining toepassen. Volg de volgende tips en je vergeet nooit meer een naam. Geheugen trainen en mindmappen

  1. Geef de ander een hand en voel hoe de ander je de hand geeft: hoe hard of zacht knijpt hij. Is de hand bol of vlak? Is de hand ruw of glad. Dit is allemaal informatie die extra kan helpen bij onthouden van de naam.
  2. Laat de ander eerst zijn naam zeggen, dan heb je hem in ieder geval ontvangen.
  3. Heb je de naam niet verstaan, laat de ander de naam nog een keer uitspreken. Nog niet verstaan of moeilijke naam? Laat de naam spellen.
  4. Herhaal dan de naam: aangenaam kennis te maken Wout Plevier. Je hebt hem nu al 2 keer herhaald!
  5. Is de naam niet apart of moeilijk, deel de naam dan op in kleine stukjes die voor jou wel een betekenis hebben. Jasper Benningga wordt dan Jas Pers Penning Ga of Jas Pers Ben In Ga. Maak daar dan een complete zin van die in de juiste volgorde blijft staan. Visualiseer deze film. Een JAS gaat door een Pers en ik Ben daar ook IN geGAan. Het klinkt absurd maar dit onthoud je direct.
  6. Voeg alle zintuigen hieraan toe om dit op te slaan. Maak de film levendig!
  7. Spoel de film ook een keer heen en weer.
  8. Doe dit alles met aandacht! Wees present op het moment dat iemand zich voorstelt. Denk dus niet aan jezelf, denk niet aan de ander, denk niet ik moet het onthouden, denk niet aan alles wat je nog meer kan afleiden.
  9. Oefen het een week en ontmoet zo veel mogelijk mensen en je zult merken, je wordt een koning in namen onthouden!

We maken in deze geheugentraining gebruik van associeren (verbinden en visualiseren). BOAS (zintuigelijk bewegend, overdreven, absurd en vervangbaar (substitutie) en herhaling (Wet van Jost). Het leuke aan deze methodiek is dat je tegelijkertijd ook de technieken oefent die je nodig hebt om 3-6 keer sneller te kunnen lezen. Ook is het later handig als je gaat mindmappen! Het ligt allemaal in elkaars verlengde!

Zet hem op en ik hoor graag jullie overwinningen!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen