Focussen kun je leren l Door: Ingeborg Riedstra

Focussen kun je leren l Door: Ingeborg Riedstra

Inspirerende spreker en effectiviteits-coach Wout Plevier ziet het op elke training opnieuw voorbijkomen. “Als ik mensen vraag hoe ze hun productiviteit kunnen verhogen, weten ze daar altijd feilloos antwoord op te geven. Het lukt ze alleen niet om het in de praktijk toe te passen.” Met dat gegeven gaan we aan de slag. Verbeter de focus van jezelf en je team en daarmee jullie rendement!   

Verbeter jouw focus nu!

FocusAls je goed bent gefocust, verricht je veel meer en beter werk dan wanneer je je niet concentreert. Daar is iedereen zich blijkbaar wel van bewust. Wat is het dan toch jammer dat het zo weinig mensen lukt om echt toegewijd met iets bezig te zijn. De afleiding klopt aan de deur en wij doen vrijwel altijd open. Een smartphone die ons wijst op nieuwe berichtjes op onze LinkedIn- of Facebookpagina, een urgent mailtje dat zo handig in beeld komt op ons computerscherm.  En die telefoon kunnen we toch niet laten rinkelen! Het wordt ons ook niet makkelijk gemaakt. Toch lijkt het op deze manier of die afleiding iets is wat ons overkomt, waarbij wij kansloze slachtoffers zijn.

Maar….waarom lukt het andere mensen dan wel om gefocust te werken aan iets? 

Persoonlijke EffectiviteitEigenlijk zijn er vier belangrijke oorzaken, waardoor jij keer op keer je focus verliest. Hier staan ze keurig op een rijtje. En het goede nieuws? We vermelden er meteen bij hoe je focussen kunt herstellen. Ga met je hele team meteen aan de slag en verhoog je rendement binnen één week. Plevier je focus met deze vier workouts van Wout Plevier

Plevier je focus! 

  1. De mens wordt meer gestuurd door emotie (95%) dan door ratio (5%). Je kunt dus wel bedenken wat je wilt veranderen maar eigenlijk is dit meer een startpunt. In eerste instantie moet je gemotiveerd zijn om het te willen veranderen en daarna om het vol te houden
    1. Opdracht: Bedenk wat je wilt veranderen. Zet het om in heel concrete acties, maar houd deze acties wel klein. Zet dan binnen 24 uur de eerste stappen en evalueer elke dag wat het effect is op jezelf en anderen.
  2. Veel mensen beginnen zonder duidelijk doel een werkdag. Meestal is het gewoon ‘werken’. Maar waar word je nu precies op afgerekend? Wat is jouw allerbelangrijkste taak? Als je weet wat werkelijk belangrijk is en als u dit helder op uw netvlies hebt staan, dan kost het u ook minder moeite om focus te behouden.
    1. Opdracht: Breng je meest belangrijke projecten in kaart. Plan op basis daarvan de dagtaken. Zorg dat alle taken op één lijst binnenkomen. Maak deze lijst met taken zo kort mogelijk. Elimineer dus regelmatig en versimpel jouw werkproces. Een te lange lijst geeft te veel nadenkwerk. Bekijk na lezen van “de Vier van Plevier” de video met aanvullende tips, die meespelen bij het proces van doelen stellen.
  3. Sommige mensen leren timemanagement trucjes aan die best wel zouden kunnen werken maar die ver van hun karakter of werkwijze afstaan. Het kost dan heel veel moeite om je gedrag aan te passen.
    1. Opdracht: Blijf bij introduceren van een nieuwe routine iets dichter bij jezelf en vorm rondom jouw huidige routine stapje voor stapje een nieuwe werkwijze. Evalueer het succes, finetune en pas als de ene vaardigheid geïmplementeerd is als 2e natuur, dan introduceer je een nieuwe routine. Ben u een sprinkhaan? Deel je werk dan op in korte blokken (25 minuten) van dezelfde activiteit, neem een korte pauze, ga dan of verder met jouw taak of pak een nieuwe taak. Ben je perfectionistisch? Stel tijdlimieten in en schat van tevoren in hoeveel tijd je nodig hebt en wat het niveau is dat u werkelijk dient te behalen.
  4. De omgeving kent te veel afleiding. We worden dus continue geprikkeld en geteased om ergens aandacht aan te besteden: mensen, telefoon, een e-mail die oppiept.
    1. Opdracht: De 2-3 belangrijkste dagtaken plan je aan het begin van de dag en je zorgt dat je deze zo veel mogelijk ongestoord kunt afwerken. Blok steeds bijvoorbeeld 20 minuten, zet je mailbox niet open, zet je telefoon stil en maak duidelijk dat je niet gestoord wens te worden. Probeer je de rest van de tijd ook eens bewust van te zijn hoe vaak je wordt afgeleid en breng dit in kaart. Zo krijg je er vat op. Aan het einde van de dag evalueer je jouw succes en je herschikt/ plant je agenda voor de volgende werkdag.

Een goede app om geconcentreerd te werken is Zen to Done. Als je al je informatie, denkpatronen, taken wilt verzamelen op 1 lijst dan is CLEAR een zeer goede app.

Aanvullende tips om te focussen

Wat is het effect van focussen?

Het leuke bijeffect van gefocust werken is dat het werk veel zinvoller voor je wordt. In plaats van de hele dag achter dingen te rennen, doe je wat werkelijk belangrijk is voor jou en je omgeving. We komen dan automatisch weer uit bij bezield werken. En dat is hetgeen waar ieder mens blij van wordt.

En nu jij…

Dat gunnen we jou ook!  Laat eens weten hoe het je vergaat in toepassen van deze 4 tips. Deel je leringen, verwonderingen, veranderingen en ervaringen! Veel plezier en haal deze week het beste uit jezelf en jouw omgeving.

Over de schrijver
Reactie plaatsen