Winterblues te lijf...met de 4 van Plevier
22 februari 2016 

Winterblues te lijf...met de 4 van Plevier

6% van de Nederlanders heeft last van een depressie, ook wel SAD, genoemd. Een groter gedeelte heeft last van de winterblues. Hoe kom je uit je dip en in de positieve flow? Ga gewoon de winterblues te lijf… met de 4 van Plevier.

Winterblues is niets vreemds: 64% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van een winterblues, 20% gaat redelijk neutraal door het leven en de overige 10% wordt zelfs vrolijker van de winter.

Werk motivatoren

Uit je winterdipWerkmotivatoren zijn een perfecte remedie tegen de Winterblues. Zeker als je ze combineert met de tips uit de vorige blog: wees pro actief, gebruik positief taalgebruik, bekijk het leven van de zonnige kant en verzamel zonnetjes om je heen. De vier werkgerelateerde motivatoren zijn:

 1. Zoek werk dat bij je past
 2. Blijf leren en je ontwikkelen op je werk
 3. Zorg dat je minimaal net zoveel energie uit je werk haalt als je erin stopt 
 4. Zorg voor afwisseling in je werkzaamheden.

Wat is er loos?

Te weinig mensen werken bezield. Dit wordt nog eens versterkt, doordat ook te weinig mensen op hun talent werken. En dan heb je ook nog eens de invloed van de seizoenen. Door die korte, koude dagen voelt de lente nog zó ver weg. Met moeite stapt je ’s morgens je warme bed uit en deze gemoedstoestand sleep je de hele dag mee.  Je voelt je op je werk ongeïnspireerd, ongemotiveerd en uitgeput en dat gevoel blijft hangen als je weer thuis bent. Een lichte remedie is licht. De beste remedie is…

images-1Bezieling

Laten we afspreken dat dit de laatste keer is geweest dat de winterblues je in haar koude greep kreeg. Want er bestaat wel degelijk een remedie om dit wintermonster buiten de deur te houden. Deze remedie heet BEZIELING. Door te leven met bezieling creëer je een onblusbaar innerlijk vuur waar kou, regen en donkere dagen helemaal geen invloed op hebben.

Cheerleaders

Cheerleaders halen je uit je dipJe bent bezield als je weet waarom je elke ochtend weer met plezier en goede zin het bed uitspringt. Omdat je een dag voor de boeg hebt waarin je inspiratie, voldoening en bestemming beleeft en geniet van alle ervaringen die zich voordoen. Het leven gaat als vanzelf. Hoe dat aanvoelt? Alsof je innerlijk elke dag een groep cheerleaders hebt die je aanmoedigt het beste van jezelf te laten zien. Bezieling is een diepe, innerlijke inspiratie, een bron van energie, focus en enthousiasme.

Energiebronnen tijdens werk

Tip uit je winterbluesBezieling is dus essentieel om iedere dag met een prettig gevoel op te staan en ’s avonds voldaan weer in bed te kruipen.  Maar hoe zorg je dat je bezieling gaat ervaren? En nog belangrijker: hoe zorg je dat het nooit meer verdwijnt? Daarvoor heb je energiebronnen nodig. Kun je de volmondig ja zeggen op de volgende stellingen?

 1. Ik heb werk dat bij me past
 2. Ik leer op mijn werk en krijg ruimte om me te ontwikkelen
 3. Ik ervaar een positieve balans tussen ‘investeringen’ en ‘opbrengsten’ ofwel tussen wat ik in mijn werk stopen wat ik ervoor terug krijgt
 4. Ik heb afwisselend werk.

Dan behoor jij vast tot die kleine groep die dagelijks met passie en bezieling aan het werk is. Deze 4 energiebronnen maken dat je je prettig voelt op je werk, dat je waardering ervaart en genoeg uitdagingen ziet. Ze zijn essentieel om je werk met bezieling te kunnen doen. En dat gevoel neem je aan het einde van de dag ook mee naar huis.

Winterblues en energieslurpers

uit je depressieTegenover die energiebronnen staan echter energie-slurpers ofwel stressfactoren die juist de oorzaak zijn van de winterblues:

 1. Je moet je op je werk anders uiten dan je je voelt
 2. Je hebt te maken met een verstoorde werk-privé balans
 3. Je ervaart een té hoge werkdruk
 4. Je werk of privésituatie zorgt voor een emotionele overbelasting.

Conclusie

Kijk kritisch naar je huidige baan. Is daar ruimte voor bezieling? Zo niet, laat heUit je winterdipt los en ga op zoek naar iets waar wel ruimte is voor je cheerleaders. Daarna wordt het eenvoudiger, omdat je steeds meer gaat handelen in lijn met jouw innerlijke motivatie. Dat levert voldoening, succes én energie op, om grootse prestaties te leveren. Als je op deze manier werkt en leeft, dan zal de winterblues nooit meer vat op je krijgen. Kijk hier voor nog meer tips om de winterblues te verslaan:)

Over de schrijver
Reactie plaatsen