De tien tips voor snellezen!
13 januari 2014 

De tien tips voor snellezen!

Dit artikel biedt u tien fundamentele tips voor snellezen. U kunt deze tips overnemen en een voorsprong nemen bij al uw snelleesavonturen:) U kunt wel stellen dat snellezen echt een strategie is, die een aanpassing in denken en handelen vergt. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken: snellezen is een simpele techniek en een trucje. Alleen de die-hards slagen erin om snellezen echt eigen te maken. Hier leert u wat er voor nodig is om een snellezer te worden!

1. Doe de snelleesbelofte

Tips voor snellezenVan de tien tips voor snellezen is dit de meest elementaire tip! U bent eraan gewend geraakt dat u de woorden hoort tijdens het lezen, of u springt terug of treuzelt als u leest. U gaat er nog niet met volle overgave voor zitten om zo veel mogelijk informatie uit een te lezen tekst te halen. Om een snellezer te kunnen worden, moet u uw gewoonte om langzaam te lezen overboord gooien en uzelf beloven op een hele nieuwe manier te gaan lezen.

 

2. Focus als een laserstraal

Snellezen vereist meer herseninspanning, concentratie en doorzettingsvermogen van de lezer. Om te kunnen snellezen, moet u zichzelf intens concentreren om, naast de woorden, ook af te stemmen op de gedachtegang, de redenatie en de strategieën van de auteur. U moet tijdens het lezen onderscheid maken tussen het hoofdonderwerp en de details. U weet wat uw leesdoelen zijn en om deze te bereiken bepaalt u zelf wanneer u vertraagt en wanneer u weer versnelt.

 

3. Zien, niet zeggen

Tips voor snellezen: snellezen vergt focusDe meeste mensen vocaliseren tijdens het lezen. Ze horen de woorden als ze deze op de pagina zien staan. Vocaliseren vertraagt. Als u een snellezer wilt worden is het dus essentieel dat u de woorden ziet zonder ze te horen.

 

Om te voorkomen dat u de woorden hoort, moet u uw oren uitschakelen. Probeer uw innerlijke leesstem het zwijgen op te leggen. Kauw op een kauwgom of klem een potlood tussen uw lippen. Als uw mond en lippen met iets anders bezig zijn tijdens het lezen, kunnen uw lippen niet bewegen – en zult u de woorden minder horen als u ze leest.

 

4. Spring niet terug

Terugspringen is de term die onderwijzers gebruiken voor opnieuw lezen van een woord of passage die al gelezen is. Mensen hebben verschillende redenen om terug te springen maar wat deze reden ook is, het verlaagt uw leessnelheid en vermindert uw begrip.

Om te voorkomen dat u terugspringt, moet u simpelweg zorgen dat u de neiging onderdrukt. Bepaal tot welk blok tekst u zult lezen en lees dan ook door tot dat einde. U zult zien dat opnieuw lezen helemaal niet zo hard nodig is als u wel dacht. Uw focus wordt hierdoor beter omdat u uzelf verplicht alles in één keer waar te nemen.

 

5. Verbreed uw blikveld

Een van de belangrijkste vaardigheden van snellezen is meerdere woorden tegelijk te lezen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet u uw blikveld, het aantal woorden dat u zowel horizontaal als verticaal op de pagina kunt lezen zonder met uw ogen te bewegen, verbreden. Hoe meer woorden u tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller u kunt lezen.

Een goede snellezer kan tien tot veertien woorden tegelijk in zich opnemen. Leer uzelf aan om tijdens het lezen minimaal vier woorden tegelijk in u op te nemen. Dit kunt u doen door de woorden niet als geluiden maar als afbeeldingen te zien en te verwerken en door uw blikveld letterlijk te verbreden. Probeer om zinsdeel voor zinsdeel of zelfs zin voor zin te lezen, in plaats van woord voor woord.

 

6. Beschouw voor!

U kunt uw leessnelheid verhogen door een tekst voor te beschouwen. Kijk voor u een boek gaat lezen eerst naar de inhoudsopgave en de index. Als u een artikel gaat lezen, kijk dan eerst naar de koppen, onderkoppen, bijschriften, grafieken en schema’s en lees citaten.

Door voorbeschouwing ziet u de tekst een keer extra. Uw brein houdt van gelaagd leren door geregeld de leesstof te herhalen. Dit noemt men ook wel de wet van Jost! Herhaal leerstof na 17 seconden, 1 minuut, 5 minuten, 30 minuten, 1 uur, 1/2e dag, 1 dag, 1 week, 1 maand, 1 jaar! Een voorbeschouwing dient om de eerste keer het geheugen te activeren. U kunt dan bij snellezen gemakkelijker nieuwe informatie koppelen aan bestaande informatie! Daarnaast kunt u na een voorbeschouwing goed bepalen hoe, hoe snel en volgens welke route u de tekst leest.

 

7. Varieer uw leessnelheid

Dat u een supersonische snellezer bent, betekent niet dat u altijd met de snelheid van het licht leest. Weten wanneer u langzamer moet lezen en wanneer u kunt versnellen is een onderdeel van het snellezen.

Training Speed Reading Wout PlevierAls u bij een ingewikkelde passage of alinea komt die meer dan de normale hoeveelheid concentratie vereist, lees dan wat langzamer. Lezen is niet zozeer het zien van woorden op de pagina maar het begrijpen ervan. Soms moet u vertragen om de woorden te kunnen begrijpen. Als u vervolgens bij een passage of alinea komt die minder van uw concentratie vergt, dan gaat u gewoon weer op volle snelheid verder. De leessnelheid zal voor snellezers minimaal twee keer zo snel zijn dan hun conventionele snelheid.

 

8. Zoek de hoofdpunten

U kunt niet een snellezer en een pietje precies zijn. Als u teveel aandacht besteedt aan details of teveel waarde hecht aan minder belangrijke argumenten, heeft u wellicht meer moeite met het herkennen en begrijpen van het hoofdonderwerp. Probeer te achterhalen hoe het materiaal rond het hoofdonderwerp is opgebouwd. Als u het belangrijkste onderwerp hebt gevonden, stort u daar dan op. U doel is het achterhalen van de boodschap van de auteur, niet het onderwerp tot in detail te beheersen.

 

9. Gebruik de oogveeg

Als u aan het eind van een regel komt en naar de volgende regel moet gaan, blijf dan niet dralen — veeg snel met uw ogen over de volgende regel. Dit verhoogt uw leessnelheid en versterkt het gevoel dat u haast hebt, wat u bij het snellezen nodig hebt.

Als u leert snellezen, kunt u een aanwijzer gebruiken waarmee u snel en direct naar de volgende regel kunt gaan. Ik raad u echter af zo’n aanwijzer lang te gebruiken. U ontwikkelt snel genoeg de gewoonte om met uw ogen over de volgende regel te vegen en kunt de aanwijzer dus snel aan de kant leggen.

 

10. Beweeg de ogen ‘door het midden’

Lukt de oogveeg goed, wen uzelf dan aan door het midden te lezen. Kijk maar naar het volgende getal 0654563110 is moeilijker van links naar rechts dan door het midden kijken en de zijkanten meepikken 0654563110! Hetzelfde geldt voor snellezen. Kijk door het midden en geleid eerst met een pointer uw ogen, terwijl u de linker en rechterkant in uw perifeer zicht meepakt.

Vindt u dit interessant? Download ook ons gratis e-book ‘Snellezen’ via: https://woutplevier.nl/gratis-e-books/

En bekijk het volgende filmpje op Youtube. Je snapt dan direct wat je kunt doen om snellezen nog beter onder de knie te krijgen!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-N338Cep–A[/youtube]

 

of neem de traditionele manier en doe het zoals deze dame (start bij 1 minuut 28).

 

Veel plezier van Wout Plevier!

 

Telst geredigeerd door:

Bostekst | web, tekst, redactie
Heleen van den Bos

 

Over de schrijver
Marieke
Door

Marieke

op 16 Feb 2016

Handige tips! Ben nu een tijdje bezig met het snellezen "trainen". Sommige tips had ik al gelezen, maar er zitten zeker ook een aantal handige tips tussen die ik nog niet eerder had gelezen! Een tip van mij: Oefenen, oefenen en oefenen. Het is niet zo dat na het lezen van deze tips je opeens kan snellezen. Nee dat moet geoefend worden. https://www.zobegaafd.nl/snellezen/" rel="nofollow">Snellezen moet je oefenen!

Jake de groot
Door

Jake de groot

op 28 Feb 2016

Mee eens, veel doen. Wat ik nog steeds mis is een gedegen uitleg over hoe je je blijvend door oefeningen kunt verbreden!

Jakedegroot
Door

Jakedegroot

op 28 Feb 2016

Ik bedoelde net hoe je je blikveld kunt verbreden

Reactie plaatsen