De gezondheid van stress!

Blog 1: De gezondheid van stress

In 2015 verzorgen we een aantal keren het webinar ‘Van stress naar plezierig werken’. In aanloop op het webinar hebben we drie weblogs op dit thema geschreven. Ze verschijnen op onze websites en worden verspreid via Facebook, Twitter en LinkedIn. Het eerste blog gaat over de gezondheid van stress, de tweede geeft antwoord op de vraag ‘Ben jij en stresskip?, en in het derde blog wordt ingegaan op het belang tussen leiderschap en stress. Elk blok biedt inzichten, feiten en handige tips om met stress om te gaan.

Meer lezen over het webinar en direct aanmelden? Meld je hier aan>>

Stress is het grootste beroepsrisico in Nederland

Miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten … ‘Bedrijfscultuur blokkeert gesprek over stress’ … Week van de werkstress van start

Deze tekst kopte de website Joop.nl eind vorig jaar. Stress! Iedereen heeft er wel eens last van. Sterker nog: het is het laatste jaren explosief toegenomen. Het internet geeft de volgende feiten en cijfers over stress In Nederland:

 • 1 op de 3 ziektegevallen is gerelateerd aan stress.
 • Jaarlijks lopen bijna 1 miljoen mensen kans op een burn out.
 • In 2013 hadden ruim 2,7 miljoen werknemers te maken met hoge taakeisen.
 • Ruim 600.000 werknemers vonden de psychische eisen van het werk te hoog.
 • 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress.
 • 40 % van de werknemers heeft behoefte aan maatregelen tegen werkdruk en werkstress.
 • 44 % van de werkgevers vindt werkstress het belangrijkste beroepsrisico.
 • Signalen zoals slapeloosheid, hoofdpijn of concentratieverlies worden vaak niet op tijd herkend.

Wout Plevier TopcoachIn dit eerste blog over stress krijg je antwoorden op de vragen: Wat is stress? en Hoe ontstaat het?

Wat is stress eigenlijk?

Stress is spanning of druk. Oorspronkelijk is het een term uit de bouw. Stress = de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt van een aantal factoren af: hoeveel belasting kan iemand iets of iemand aan? Is er een continue belasting of met tussenpozen? Wordt de stress veroorzaakt door te veel of juist te weinig doen? Wordt de stress door jezelf of door zaken buiten jezelf veroorzaakt? Wat voor type karakter heb je om met stress om te gaan?

Gezonde stress bestaat dat?

Stress wordt bijna altijd gekoppeld aan het ervaren van ongezonde druk, er is een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is namelijk een natuurlijke en ook een gezonde reactie van het lichaam. Stress helpt je namelijk om goed te presteren. Het maakt je alert, zorgt dat je geconcentreerd en efficiënt kunt werken. Bovendien maakt spanning het lichaam klaar voor actie. Op deze manier kunt je adequaat en snel reageren op wisselende situaties.

Stressgehalte uit evenwicht

Leren omgaan met stress!Problemen ontstaan wanneer de draaglast (de hoeveelheid stress) groter wordt dan de draagkracht (hoe je ermee kunt omgaan). Anders gezegd: de eisen die aan je worden gesteld of die je aan jezelf stelt, zijn groter dan wat je aankunt. Het evenwicht tussen stressoren (datgene dat stress veroorzaakt) en jouw mogelijkheden om die stress te voorkomen of er mee om te gaan, slaat door naar de verkeerde kant. Je raakt hierdoor uit evenwicht.

Anders gezegd, de draaglast wordt te groot, jouw draagkracht te klein. Bij een te grote draaglast is er sprake van eisen en oorzaken buiten jezelf als persoon. Deze belastende omstandigheden kunnen heel verschillend zijn: variërend van alledaagse stress-situaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.

De oorzaken van stress in 2014

Leren omgaan met stress via Wout PlevierIn 2014 wordt de stress vooral veroorzaakt door de relatie privé-werk. De werkgerelateerde stress is “maar” 3 keer zo hoog als vijf jaar geleden. Mensen hebben vooral steeds meer moeite om de zorg voor het gezin te combineren met werk, en hebben steeds meer moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Doordat in de maatschappij gekort is op psychische zorg, is het juist zaak voor werkgevers om tijdig het gesprek met de werknemers (i.s.m. een bedrijfsarts) aan te gaan. Ben je namelijk te laat dan kan stress omslaan in verzuim en dat duurt gemiddeld 4 maanden en kost gemiddeld rond de € 20.000 per medewerker. Een rekensom is dus snel gemaakt!

Waarom is het belangrijk om stress te begrijpen en te herkennen?

Leer omgaan met stress bij Wout PlevierHet is wetenschappelijk bewezen dat je gedachte bepaalt wat je werkelijkheid wordt. Vanuit de Kwantum Fysica is aangetoond dat je gedachten een bepaald trillingsniveau hebben, die waarneembaar zijn en gelijksoortige gedachten aantrekken.

Vrij vertaald betekent dit, dat negatieve gedachten ook negatieve situaties aantrekken en positieve gedachten positieve situaties genereren. Vaak wordt gedacht dat stress slecht is. Jouw gedachte over stress en hoe je handelt in stressvolle situaties, plus jouw gedachte over de fysieke werking van stress, bepaalt echter de definitieve (uit)werking van stress op jou. Zo is het algemeen bekend dat zingeving nastreven in een stressvolle baan beter is dan de stress te vermijden. Dus het is mede afhankelijk van jouw perceptie, dus hoe je naar dingen kijkt en ze waarneemt.

Het is zelfs zo dat piekeren en je druk maken over stress, schadelijker is dan de stress zelf. Voorbereiden op stress, door te kijken hoe stress kan helpen, bereid het lichaam zelfs voor alsof je geluk gaat beleven. Dus hoe je denkt over stress helpt! Ook maakt stress je meer sociaal naar anderen. Bij stress komt namelijk het stresshormoon oxytocine vrij. Hierdoor wordt je meer toegankelijk naar anderen. Dit hormoon stimuleert om hulp te zoeken bij anderen die dicht bij je staan. Het helpt ook om je te ontspannen en om je hart sterker te maken door cellen te regenereren. Jouw stressresponse heeft dus een automatisch mechanisme dat helpt om sterker te worden van stress en je te herstellen.

Kijk maar eens naar het volgende leuke filmpje:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU[/youtube]

Vier niveaus

Slaat de stress door dan openbaart stress  zich meestal op vier niveaus en volgt dan vaak een cyclus:

 1. Lichamelijke signalen: hoofdpijn, nekpijn, pijn in de rug maar ook eetritmestoornissen.
 2. Psychische signalen: het beïnvloedt je gemoedstoestand. Mensen die gestrest zijn kunnen prikkelbaar of cynisch worden. Stress kan ook nog gevoelens van machteloosheid, ongeluk, eenzaamheid of verveling oproepen.
 3. Gedragssignalen: door stress kun je wat sneller gedragingen vertonen, die je normaal minder tot niet vertoont: snauwen, conflicten opzoeken, somber worden, jezelf terugtrekken en afsluiten voor de wereld om je heen.
 4. Denksignalen / gedachten: vaak hebben gestreste mensen wat meer last om een helder en realistisch beeld voor te stellen. Je piekert meer, je hebt wat meer sombere gedachten, je creativiteit wordt naar de achtergrond gedrukt, je verliest je gevoel voor humor en kunt je mogelijk niet zo goed meer concentreren.

Simpele tip

Leer omgaan met stress van Wout PlevierEen simpele tip zou dan kunnen zijn: wees wel realistisch in het aanpakken van problemen, maar benader dit zo veel mogelijk vanuit positief gerichte gedachten. Dit roept namelijk een andere perceptie op en leidt tot andere gevoelens die je weer uitstraalt naar je omgeving. Verwonder je over het leerproces, stimuleer jezelf en anderen, focus je op hetgeen je hebt, in plaats van hetgeen je mist. Lach meer, kijk naar wat goed gaat en hoe je jezelf nog meer kunt verbeteren en complimenteer jezelf en je omgeving. Dit heeft een directe invloed op je zenuwstelsel en je immuunsysteem. Je maakt oxytocine aan en dit heeft direct een impact op je gevoel. Dit is wetenschappelijk aantoonbaar bewezen. Negatieve emoties en gedachten hebben een negatieve uitwerking op jouw mentaliteit, je lichaam en uw omgeving. Dit klinkt simpel maar dat is het in een stressvolle situatie zeer zeker niet.

Meer weten? Meld je hier nu aan voor het webinar ‘Van stress naar plezierig werken!’

Meld je aan voor de training van Wout Plevier

Over de schrijver
Reactie plaatsen