De 6 belangrijkste oorzaken, die u direct gestrest maken
02 december 2016 

De 6 belangrijkste oorzaken, die u direct gestrest maken

Futloos en gestrest, iedereen heeft er wel eens last van.

Helaas zijn er te weinig mensen, die weten dat je er heel veel aan kunt doen. Ook u kunt minder gestrest en meer ontspannen werken en leven en toch de belangrijke dingen gedaan krijgen. Gelukkig leest u dit artikel boordevol tips!

Bezieling:
We kunnen bezieling omschrijven als een diepe, innerlijke inspiratie, een bron van energie, focus en enthousiasme. U bent bezield als u weet waarom u elke ochtend weer met plezier en goede zin het bed uit springt. Lees hier uit ons nieuwe boek interactieve boek SLIM! hoe u uw bezieling aanschakelt en omzet naar een routine die blijft bestaan als een onblusbaar innerlijk vuur. Gelijk het effect als een groep cheerleaders u elke dag aanmoedigt:)

Mayta Braun en Wout Plevier (ik) hebben een interactief boek, over persoonlijke effectiviteit, geschreven.

Heeft u behoefte aan:

• balans
• koers
• minder stress
• rust
• zekerheid
• plezier
• persoonlijke kracht
• daadkracht
• meer momenten dat je werkelijk doet wat je wilt doen

futloos gestresst empowert vrolijk

Dan is ons nieuwe boek een must-read voor u. U leest het in 2 uur uit en start dan direct met interactieve oefeningen, elke dag een inspirerend filmpje en audio. Hierdoor zit u binnen 4 weken op de juiste koers. Kortom, u hebt de juiste routine ontworpen om met plezier te leven en werken. U ervaart meer momenten van moeiteloosheid en komt beter in uw vel te zitten. De motor achter dit juiste gevoel, denken en gedrag wordt gevormd door het feit dat uw bezieling, de juiste discipline en talent precies goed “aan” staan. Kortom, u schakelt aan!

Download “Hoe ook jij bezield kunt werken” uit SLiM! boek hier >>

Wat is bezieling eigenlijk?
We kunnen bezieling omschrijven als een diepe, innerlijke inspiratie, een bron van energie, focus en enthousiasme. Je bent bezield als je weet waarom je elke ochtend weer met plezier en goede zin het bed uit springt. Omdat u een dag voor de boeg hebt waarin u inspiratie, voldoening en bestemming beleeft, en geniet van de ervaringen die u hebt. Het leven gaat als vanzelf. Hoe voelt dat aan? Alsof u innerlijk elke dag een groep cheerleaders hebt die u aanmoedigen het beste van uzelf te laten zien. Bezieling maakt dat u in ‘flow’ bent.

Helaas leert de praktijk dat de bezieling vaak ver weg is. Zo is bijvoorbeeld ongeveer 70% van de werkenden tevreden over hun werk. Maar dat is heel wat anders dan gepassioneerd, geïnspireerd en bezield zijn. Want hoewel 70 % tevreden is, gaat slechts één op de vijf werkenden elke dag vol bezieling aan de slag. En ongeveer 15% van de werkenden heeft burn-out klachten. En wat voor het werk geldt, wijkt niet zo heel sterk af van onze privé situatie! Kortom, er bestaat een reële kans dat u ook gestrest bent.

In het werk onderscheiden we zes actuele thema’s die een rol spelen bij het bestaan of ontbreken van bezieling.
• inkomensstress,
• regeldruk,
• imagostress,
• productiedruk,
• afstemmingsproblemen,
• juridisering.
Energiebronnen en stressoren

De mate van bezieling hangt vooral samen met het aanwezig zijn van vier energiebronnen. Tegenover die energiebronnen staan verschillende stressoren, waarover we in het vorige hoofdstuk al meer gezegd hebben. Bezieling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de aanwezigheid van de energiebronnen, en burn-out doordat je de stressoren meer ruimte geeft dan de energiebronnen. De belangrijkste energiebronnen en stressoren staan in het onderstaande schema.

Energiebronnen
1) passend werk hebben
2) leren en zich kunnen ontwikkelen op het werk
3) een positieve balans tussen ‘investeringen’ en ‘opbrengsten’, ofwel, tussen wat u er instopt en wat u er voor terug krijgt
4) afwisselend werk hebben.

Stressoren
1) emotionele dissonantie (zich anders moeten uiten dan men zich voelt)
2) een verstoorde werk-privé balans
3) hoge werkdruk
4) emotionele belasting.

We ervaren leegte, zonder dat we echt in staat zijn een antwoord te vinden. We proberen van alles uit om te ontsnappen uit die situatie. We negeren, houden vol tegen beter weten in, sublimeren, onderdrukken, zitten bij de pakken neer, zijn slachtoffer van de omstandigheden, worden gefrustreerd en kwaad, forceren, hebben verdriet, worden depressief of ziek, balen, en geven anderen en de wereld de schuld. Kortom, we zijn redelijk gestrest ervan. Tegelijkertijd zoeken we naar passie, vervulling, voldoening, bestemming, en een levensdoel. Het is in essentie allemaal een bewust of zelfs onbewust verlangen naar de essentie, en dat is bezieling.

Bezieling is persoonlijk, ieder heeft zijn eigen blauwdruk voor wat hij of zij wenst te ervaren. Ontdekken wat uw innerlijke motivatie is, is de grootste stap maar tegelijk ook de moeilijkste stap. U moet uit uw comfortzone durven te komen. Daarna wordt het eenvoudig, omdat u steeds meer gaat handelen in lijn met uw innerlijke motivatie.

En als u handelt in lijn met wat u bezielt gaan uw dagelijkse ervaringen u helpen, omdat u meer en meer voldoening en succes ervaart. Het leven wordt weer kinderlijk eenvoudig en het enthousiasme geeft u weer de energie, die u nodig hebt om het onmogelijke mogelijk te maken. Gestrest leven is dan voor altijd verleden tijd.

*Uit Mayta Braun en Wout Plevier: SLIM! Leer hier meer hoe dit werkt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen