Ben jij een stresskip?
7 januari 2015 
in stress

Ben jij een stresskip?

Blog 2: Ben jij een stresskip?

In het eerste blog over stress gingen we in op wat stress is en hebben een aantal feiten en cijfers genoemd over stress in Nederlandse organisaties.

In deze tweede blog over stress gaan we in op welke type mensen vatbaar zijn voor stress en wat je kunt doen om met stress om te gaan en het te voorkomen.

Welke type mensen hebben meer last van stress?

 • Hoe kun je weer denken in mogelijkheden?perfectionisten
 • strebers
 • mensen die veel moeten van zichzelf
 • mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • mensen die goedkeuring en waardering van hun omgeving nodig hebben
 • de ja-zeggers
 • de niet assertieve mens
 • mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen uiten
 • binnenvetters
 • de pessimisten

 

Waaraan herken jij stress?

Stress openbaart zich altijd door fysieke, mentale, gevoelsmatige en gedragssignalen.

LichamelijkMentaal
SlapeloosheidConcentratiestoornis
HoofdpijnGeheugenverlies
Brandend hartPiekeren
Pijn in de nek en rugOngegronde angsten
MaagzweerSnel huilen of driftig
KrampenOvermatig bezorgd
MaagdarmstoornisHekel aan werk- en leefomgeving

Stresstest

Ben je benieuwd hoe gestrest je bent, voer dan hier de stresstest uit en ontdek hoe je ervoor staat. Lees dan direct verder en activeer het volgende stappenplan!

 

Wat kun je direct doen om negatieve stress te verminderen?

 1. Fixed vs Growth MindsetTrain jezelf in positief taalgebruik en het stellen van positieve en waarderende.
 2. Eet de juiste vitaminen en slaap voldoende.
 3. Zorg dat je voldoende beweging krijgt.
 4. Zoek contact met ‘menselijke zonnetjes’.
 5. Ontspan je geregeld.
 6. Los problemen op door niet te piekeren maar direct actie te ondernemen.
 7.  …

 

Wil je wat diepgaandere tips over je taalgebruik, voeding, ontspanning et cetera lees dan verder!

 

Positief Taalgebruik door Topcoach Wout PlevierStap 1: train jezelf in positief taalgebruik

Je kunt jezelf trainen, door positieve woorden te gebruiken, vragen te stellen en te parafraseren. Nederlanders zijn kritisch. Dat brengt ons beste wel ver maar tegelijkertijd maakt het ons ook klagerig, zeurderig en over-kritisch. Probeer daarom jezelf te trainen in het realistisch bekijken van een situatie, waarbij je meer op een oplossingsgericht wijze een gesprek voert met jezelf en anderen! Stel ook positieve en waarderende vragen: Wat is de situatie? i.p.v. Wat is het probleem? Wat zijn de feiten? i.p.v. Waardoor is dat nu weer veroorzaakt? Vertel is, waar zit je mee? i.p.v. Heb je weer zo’n bui?

Stap 2 Eet voeding met de juiste vitaminen

 • Superfood om vitaal te blijven volgens Topcoach Wout PlevierAlle tips zijn goede gemiddelden. Afhankelijk van uw levensstijl en mate van sporten et cetera dient u de voedingstips aan te passen.
 • De eerste tip is eet regelmatig. Niet te veel en niet te zwaar. Hierdoor kan glucose in je lichaam eenvoudig afgevoerd worden door insuline naar je cellen. Je energie zal dan niet geheel opgaan richting het stofwisselingsproces waardoor je je fitter voelt. Eet ook veel waterrijk voedsel. Fruit geeft direct energie en het werkt vaak ontgiftend.
 • Drink 8-10 glazen water per dag. U krijgt dan voldoende vocht binnen om te hydrateren.
 • Vermijd zo veel mogelijk cafeïne omdat dit angstgevoelens bij stress juist versterkt.
 • Gezonde koolhydraten (volkorenbrood) zorgen voor aanmaak van serotonine uit tryptofaan. Serotonine is een signaalstof (neurotransmitter) die o.a. invloed heeft op je stemming, slaap, emotie, eetlust, seksuele activiteit. En het is de regulator van het dopamine-systeem (waardoor gevoelens van geluk, welzijn, genot ontstaan).
 • Omega 3 helpt om de productie van meesterstresshormoon Cortisol en Adrenaline te verlagen. Het verhoogt daarentegen de productie van het gelukshormoon Dopamine.
 • Combineer eiwitten niet met koolhydraten omdat dit samen moeilijk verteerbaar is.
 • Eet ’s avonds 1 handvol eiwitten (vis, kip) met 3 handvol groenten.
 • Matig inname van vlees. Eet 1 handvol koolhydraten met 3 handvol groenten.
 • Houd dit 6 dagen vol en gebruik 1 dag om alles te eten wat je wilt en lekker te genieten, dan houd je het ook vol.

Slaap zoveel je lichaam nodig heeft om zich goed te voelen

Slapen om vitaal te worden.Tussen de 6 en 8 uur is genoeg! Mis daarbij de eerste slaapcyclus niet (+/- rond 23 uur). Ga dus niet te laat naar bed. Je lichaam neemt in de eerste diepe slaap de grootste stap in reorganiseren van je gedachten en herstellen van je lichaam. Plan op drukke dagen denktijd in om je dagen en energieniveau te evalueren. Werken draait niet alleen om resultaten halen.

Het is ook belangrijk dat je ze met een hoge mate van zingeving ondergaat. Als je zingeving hoog is dan kun je heel veel stress aan. Een wijze man zei ooit: ”Het draait niet enkel om de eindbestemming, de reis naar de bestemming is zeker zo interessant!”

Stap 3 Beweeg voldoende

Bewegen is goed om stress tegen te gaan!1/2 uur per bewegen doet wonderen. Zit dus niet uren achter elkaar achter de computer maar neem na elke 45 minuten werk, 5 minuten beweegpauze. Goed om stress en RSI tegen te gaan.

Doe enkele kleine dingen…

Het zit ’m overigens niet altijd in grote dingen. Ter illustratie: neem voor kleine afstanden eens de fiets waarvoor je normaal gezien de auto zou nemen. Drink 2 glazen water meer per dag om op gang te komen. Plan 2 keer per dag een moment in van 20 minuten om aandacht te geven aan je ademhaling / ontspanning en evalueer dan rustig of je op de goede weg zit. Eet regelmatig en gezond. Maar vergeet ook niet bij tijd en wijle te genieten. Een vitaal mens heeft gewoon meer power.

Stap 4 Omring jezelf met positieve mensen

Positief zijn helpt volgens Wout PlevierOmring je zoveel mogelijk met mensen die je energie geven en verzin een oplossing voor situaties, waarin je met mensen dient samen te werken, die je energie kosten. Wees proactief, uit jezelf meer, geef feedback, maak stress bespreekbaar, vermijd stressmomenten daardoor zoveel mogelijk. Is je baas het probleem of een carrièregerichte collega? Maak je zo weinig mogelijk druk en gebruik deze druk enkel op momenten dat je invloed op een situatie kunt uitoefenen.

Stap 5 Ontspan!

Ontspan je geregeld en plan elke dag een moment in door een activiteit te ondernemen die jou rust, ontspanning en dus energie geeft. Lukt ontspannen niet meer, omdat je al te ver bent (burnout), laad dan door energie-gevende activiteiten eerst je batterij weer op. Slaap geregeld, elimineer stressmomenten zoveel mogelijk en zet er energiegevers voor in de plaats, plan ontspanningsmomenten in, eet gebalanceerd en goed en geniet ook regelmatig et cetera.

Zoek geregeld de zon op.

slapen leidt tot meer vitaliteit volgens Wout PlevierSmeer jezelf in met een zonnemelk met UV-filter en hoge beschermingsgraad. Zonlicht bevat vitamine D dat bevorderlijk is voor allerlei interne processen, waaronder het humeur van veel mensen!

Bezoek af en toe een sauna of laat jezelf eens masseren.

Een sauna is een ideale manier om je lichaam te laten zweten en gifstoffen te scheiden. Een massage biedt ook veel voordelen. De effecten en voordelen van massage kunnen zijn:

 • Stimuleren van de bloedcirculatie
 • Bevorderen van de afvoer van afvalstoffen
 • Blokkeren of vermindering van pijnprikkels
 • Ontstaan van geestelijke ontspanning, het gevoel van welbehagen
 • Ontspanning van de spieren
 • Verminderen van stress
 • Meer energie
 • Bevorderen van de spijsvertering

Stel realistische en haalbare doelen

Als je besluit om te werken aan een goede vitaliteit, zorg er dan voor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn binnen de context van je leven. Zet niet wekelijks 5 keer sporten op je agenda als je dit realistisch gezien maar 1 of 2 keer kunt doen. Anders levert het niet behalen van de doelstellingen je ook weer stress op.

Stap 6 Pak problemen aan!

Pak problemen aan en ontspan.Problemen lossen zich meestal niet vanzelf op. Neem je verantwoordelijkheid door zo veel mogelijk de kern van een probleem direct aan te pakken. Wacht er niet mee, omdat je anders daaraan blijft denken. Wat is de situatie? Welke invloed heb je erop? Welke mening heb je erover? Welk gevoel geeft dat jou? Wat wil je ermee? Wat ga je er nu aan doen? Wat word je eerste stap? Tot welk resultaat dient dit te leiden?

Als je geïnteresseerd bent om je vitaliteit zichtbaar te verbeteren en je stress te verminderen, voer dan de volgende oefening uit.

Oefening vitaliteitbooster

www.noortjeartz.nl - shoot Pleviertjes 26 juli 2014 (68)Ja, ik start het 10 dagen vitaliteitprogramma! Ik committeer me de komende 10 dagen om mijn vitaliteit een boost te geven. Ik verzin twee acties om mijn vitaliteit direct te verbeteren. Tip: neem die zaken die je een gigantische stap voorwaarts kunnen geven. Doe dan drie dingen:

 1. Zet de eerste stap naar een betere vitaliteit binnen 48 uur, dan is de kans het grootst dat je succesvol zult zijn.
 2. Activeer je omgeving door ze te vertellen dat je jouw vitaliteit gaat verbeteren en geef dan aan waarbij ze jou mogen coachen/ ondersteunen. Dit zorgt voor een omgeving die je support.
 3. Registreer elke dag kort jouw acties van die dag en wat je opvalt. Op deze manier breng je jouw eigen vooruitgang in kaart en dit stimuleert wederom tot meer!

Meer weten? Meld je dan hier aan voor het webinar ‘Van stress naar plezierig werken!’

Meld je aan voor de training van Wout Plevier

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down