8 tips om uw presentatie niet te laten mislukken ... maar tot een klinkend succes te maken:)
18 januari 2016 

8 tips om uw presentatie niet te laten mislukken ... maar tot een klinkend succes te maken:)

Magische Presentaties houden…droomt u daar ook van? Of roept een presentatie stress bij u op…piekeren, niet meer goed kunnen slapen en in angstscenario’s ronddraaien? Onze fylosofie is dat iedereen krachtig kan leren presenteren. U leert wat de valkuilen zijn van slechte presentaties, wat Corporate Storytelling u hierbij kan brengen en hoe door toepassen van 8 tips de beste presentatie ooit kunt geven. U zult merken, dat u direct meer invloed krijgt op uw toehoorder, zekerder voor een groep staat en meer plezier ervaart voor- tijdens en na een presentatie.

Presentatie angstAngst voor presenteren

Veel mensen hebben angst voor presenteren. Ik heb ooit een rapport gelezen, dat het in de top 3 staat van grootste angst veroorzakers.

De angst wordt veroorzaakt door verschillende percepties:

  • U wilt aardig gevonden worden door uw publiek
  • Het feit dat iedereen naar u kijkt en de volledige aandacht op u berust maakt u zenuwachtig.
  • U ervaart prestatiedruk dat het in een keer goed moet gaan, omdat er veel van een presentatie afhangt (bv kans op verkoop).
  • Referenties van vroeger dat u altijd uitgelachen werd tijdens een presentatiie

De 8 tips voor een presentatie met impact!

8 presentatietipsOk, maar dan moet u het vertellen! Klopt! En dat vinden veel mensen moeilijk. Dus hierbij de acht tips die uw presentatie een enorme boost geven qua impact en professionaliteit:

  1. Bereid u goed voor: Onderzoek wat uw publiek verwacht. Verzamel de informatie en onderwerpen. Categoriseer de onderwerpen in een volgorde. Bepaal welke werkvormen u gaat inzetten en welke conclusie u daarbij nastreeft. Zet dan de verhaallijn in elkaar en bouw de presentatie. Kijk goed naar uw tijdlijn. Vaak is less more! Oefen hem een aantal keer en finetune waar nodig. Bekijk welke materialen u nodig heeft en welke eisen u stelt aan de ruimte en apparatuur. Maak desnoods een lijstje, zodat u niets vergeet.
  2. Als u vantevoren negatieve scenario’s in uw hoofd hebt, visualiseer deze dan als een film. Herken de kleur, snelheid van de film, of u er in staat of er vanaf een afstand naar kijkt, hoor de geluiden en bespeur het negatieve gevoel. Draai vervolgens alles om: is het een plaatje, maar  er een film van. Is de film zwart- wit maak het gekleurd. Gaat het langzaam, maak de film snel. Staat u erin, kijk er van een afstand naar et cetera. Bespeur vervolgens uw gevoel. U herprogrammeert hierdoor uw waarneming. Angst wordt hierdoor minder.
  3. Persoonlijke Effectiviteit WebinarDan praktisch. U gaat de presentatie geven. Kies een punt uit waar u gaat staan en zet uzelf daar krachtig neer. Met uw handen of langs u of bij elkaar terwijl ze een kaart vasthouden. Loop er naar toe als een leeuw. Zelfbewust met krachtige tred. Kijk daarbij omhoog. Een krachtige fysiologie en positieve mimiek helpen uw brein aan goede signalen. Fake it and your brain will make it. Hormonaal zal uw brein de juiste stoffen aanmaken ook al voelde u zich in beginsel niet zo.
  4. Scan dan van links naar rechts geleidelijk over uw publiek heen en zoek met elk individu oogcontact. Zo maakt u met iedereen contact en verzandt u niet in vluchtig kijken en warrig denken.
  5. Lach dan: smile! Het ziet er goed uit en het wekt goede associaties op bij uzelf en uw publiek. “Plezier”!
  6. Spreek dan drie zinnen uit die u vantevoren bepaald hebt. Bv Welkom, mijn naam is Wout Plevier, ik ben een specialist in magisch presenteren en ben blij hier te zijn. U leert binnen dit uur hoe zichzelf met zelfvertrouwen kunt presenteren. En … u bent onderweg.
  7. Training presenterenGebruik dan een verhaal, waar mensen zich in herkennen om de presentatie vorm te geven. Visualiseer het en laat hen er op anticiperen. Een verloop zou kunnen zijn: Setting en Dilemma: “De meeste presentaties mislukken”, Beeld normale wereld “Ook ik was slecht in presenteren”, Karaktereigenschap “Perfectie, angst om fouten te maken”, Incident “presentatie 2002 voor directie mislukte compleet”, Nieuw wereldbeeld “presenteren kan compleet mislukken”, Complicaties: “wakker liggen, zweten”, Dilemma:”Wat zou jij doen?”, 1e instantie:”Nooit meer presenteren”, 2 instantie keerpunt: “terugknokken, angst overwinnen”, Concrete actie: “reis america Anthony Robbins”, Dramatische vraag: “..en wat gebeurde daar”, Ontknoping plot: “succes en plezier!”, Teruggrijpen op beginvraag en samenvatting: hoe kan ik wel in een presentatie succes boeken”.
  8. De gedachte achter deze stapjes is dat als U focust op techniek, een goede structuur, een leuk verhaal en vervolgens op contact met het publiek, de aandacht van de angst afgaat en juist gericht wordt op de essentie: een krachtige U! U geeft een goede presentatie, die aankomt en bij blijft bij uw publiek. Uw publiek vergeet de belangrijke informatie uit uw presentatie nooit meer. U maakt een professionele indruk. Uw publiek komt in actie of zal juist voortaan iets absoluut laten. En daarmee is uw presentatie een groot succes.

Veel plezier bij toepassen van de tips en leef uw dromen!

Wout Plevier

www.woutplevier.nl

W 073 522 5656

Over de schrijver
Reactie plaatsen