8 stapjes om je dromen tot leven te wekken en vooruit te komen ..
29 mei 2017 
in SLiM!

8 stapjes om je dromen tot leven te wekken en vooruit te komen ..

In ons boek SLiM! hebben we het geregeld over dromen leven. Wat bedoelen we daarmee en waarom is dat volgens ons zo belangrijk? Wellicht herken je het wel: vroeger had je een oneindige reeks met dromen die je zou willen vervullen. Als je naar programma’s als “Reünie” of “Het mooiste meisje van de klas” kijkt, dan zie je dat mensen hun dromen heel vaak niet laten uitkomen. Hoe komt dat eigenlijk? Het leven? Niet de mogelijkheid er voor kunnen maken? Liefde? Gezin? Verantwoordelijkheden? Wie zal het zeggen.

Mooie dromen bevatten verhalen

Wij geloven dat veel mensen verhalen en met zich meedragen, die tot op de dag van vandaag nog steeds hun leven beheersen. We noemen dat  een levensscript. Het is een onbewust levensplan, dat ieder mens in de kern heeft ontwikkeld rond zijn vierde levensjaar en later verder heeft ontwikkeld tot en met ongeveer het zevende levensjaar. Vaak worden deze scripts naar aanleiding van impactvolle gebeurtenissen ‘gemaakt’, bijvoorbeeld het scheiden van de ouders, een ongeluk, een ernstige ziekte of het overlijden van iemand in de familie, een verhuizing, gepest worden.

Goed nieuws … it happens to everyone!

Het goede nieuws? Iedereen heeft zo’n bundel besluiten gemaakt. Je wordt er vaak ook succesvol mee. Het slechte nieuws: je kunt het vaak niet uitzetten. Een perfectionist is vaak altijd een perfectionst. Een winnaar wil altijd winnen. Een analyticus piekert ongevraagd altijd door:)

Inspirerende sprekerStel dat je vroeger gepest werd op school. Op basis van die negatieve ervaring heb je besloten, dat je maar beter jezelf schuil kunt houden in plaats van op te vallen. En als het dan toch misgaat, kun je maar beter rennen dan klappen incasseren…

Op grond van deze gebeurtenissen zou je het script ontwikkeld kunnen hebben ‘als ik maar onzichtbaar ben, dan ben ik veilig’. Dit kan natuurlijk best een script zijn dat soms werkt maar nu als volwassene zal het jou nu, in je werk of in je relatie, niet echt helpen om je doelen en dromen te realiseren.

Jouw levensscript

SLiM! training

Naar aanleiding van deze vroegkinderlijke ervaringen en besluiten zijn in de scripts dus overtuigingen over jezelf en de wereld vastgelegd, die in die levensfase en modus relevant waren. Kortom, je hebt bepaalde dingen meegemaakt en op basis daarvan een besluit genomen. En al die besluiten bij elkaar vormen een levensverhaal, een levensscript dat je zelf hebt geschreven. Deze scripts kunnen zowel positief als negatief zijn.

Bewustzijn van je levensscript activeert je vermogen om weer te dromen

Hoe ontdek je je script en activeer je je dromen?

Hoe ontdek je jouw script? Door gewoon eens deze vragen te doorlopen. Je hoeft niet 100% score te halen. De bedoeling is dat je je meer bewust wordt, zodat we ook je dromen weer tot leven kunnen wekken.

Neem eens rustig de tijd om het volgende te bedenken:

  • Wat zijn de drie tot vijf verschillende meest impactvolle gebeurtenissen uit je jeugd?
  • Welke negatieve scripts/ patronen herken je bij jezelf die je op grond daarvan gemaakt hebt?
  • Waar verlies je met regelmaat energie en behaal je niet het door jou gewenste resultaat?
  • Welke patroon herhaalt zich met regelmaat waarbij je een negatief gevoel krijgt als het weer gebeurt. Denk aan continue piekeren, steeds perfectionisme willen laten zien, een oneindige drang om anderen te helpen zelfs ten koste van jezelf, de enorme drive om te moeten winnen, altijd lief willen zijn – ook in conflictsituaties, jezelf continue wegcijferen en op de achtergrond houden, de beste willen zijn.
  • Wat zeg je dan intern tegen jezelf? Als je nuchter er tegen aan kijkt: klopt dat eigenlijk nog wel of zijn er andere mogelijkheden om tegen de situatie aan te kijken.
 • Herkennen, benoemen en dan dromen

  • Bekijk nu eens of deze verhalen je op dit moment in je leven helpen of belemmeren. Als ze je belemmeren, stel jezelf dan de vraag in hoeverre ze nog relevant zijn, of dat je ze achter je kunt laten. Het is niet altijd makkelijk om de negatieve scripts zomaar los te laten. Maar je zult zien dat het herkennen en erkennen ervan een eerste stap is om ze een minder prominente plek te geven in jouw doen en laten.
  • Vul dan de volgende zin aan: vandaag is het ook ok als ik….bv de verantwoordelijkheid bij anderen laat, voor mezelf op kom, de ander laat winnen et cetera.
  • Welke droom heb je nog die je eigenlijk tot leven wil wekken? Zet deze week de eerste stap door 3 mini-stapjes naar je droom te DOEN!

  Een kleine tip over maakbaarheid van geluk

  Bestel het SLiM! boek hierPs wij zijn voorstander van groot dromen en in kleine stapjes vooruit te gaan. Ook geloven wij tegelijkertijd niet in de maakbaarheid van geluk. Het is geen consumptiegoed. Je hebt ook niet alles in de hand. Geluk vliegt af en toe gewoon langs. Je kunt wel je grip persoonlijk meer vergroten door consistent de juiste routine te proberen te volgen….

  Vind je dit interessant? Bekijk dan het SLiM! boek hier>>

  Veel plezier…Leef je dromen, werk met bezieling en benut je nr.1 talent!

Over de schrijver
Reactie plaatsen