100% meer impact op uzelf en anderen: Belichaamde Cognitie!
06 februari 2017 

100% meer impact op uzelf en anderen: Belichaamde Cognitie!

Belichaamde Cognitie: 100% meer impact op uzelf en anderen!

Raadseltje: Het beïnvloed voor wel 95% uw gedachten en handelen. Weet jij wat het is? Het zijn onze emoties.
We zien onszelf graag als rationele wezens. Maar wat als u meer uw lichaamssensaties zou gebruiken om uw functioneren effectiever te maken. We noemen dit ook wel belichaamde cognitie. Het is een super interessant aspect om eens te onderzoeken. Hier leert u in het kort wat het is en hoe u het concreet kunt gebruiken.

Er bestaan universele “waarheden” die heel vaak opgaan. Voorbeeld: “Een appel valt niet ver van de boom”
Bezield

Niet altijd, omdat onze opvoeding en referenties altijd een grote rol spelen bij hoe u dingen ervaart. Er zijn veel voorbeelden hiervan te vinden in onze maatschappij.

Aanhangers van ‘embodied cognition’ zeggen: onze zintuigen maar ook onze ledematen bepalen voor een deel onze cognitie (vandaar de term ‘embodied’). Zo weet je ’s nachts je zonder te bewegen precies waar je armen zich bevinden. Dat vermogen wordt proprioperceptie genoemd. Ook blijkt onze lichaamshouding invloed te hebben op onze mentale ‘getallenlijn’. Consequentie: mensen die naar links leunen schatten de hoogte van de Eiffeltoren lager in dan mensen die naar rechts leunen. Zo associeren ook veel mensen bv de kleur rood met gevaar of sex of dominantie. Terwijl groen juist meer de associatie met stabiliteit en doorgang oproept. Vooruit bewegen geeft ons het gevoel dat we naar de toekomst toe gaan en achteruit bewegen dat we meer aan het verleden denken. Een zware radio geeft ons het gevoel dat het solide in elkaar zit, terwijl een licht apparaat waarschijnlijk snel kapot gaat. Een duurdere prijs vertelt ons dat het goede kwaliteit is, terwijl een goedkoper alternatief waarschijnlijk niks kan zijn. Iemand met een zware diepe stem is beter te vertrouwen en iemand met een hoge piepstem vertrouwen we niet zo:).

U kunt dit SLIM gebruiken
Het gave is dat u dit fenomeen positief bij uw werk kunt gebruiken om effectiever te worden, om met meer zelfvertrouwen rond te lopen, om meer gedaan te krijgen in samenwerking met anderen, om krachtiger en zelfverzekerder op het podium te staan.

Het kan u bij verkeerd gebruik ook doen falen
Maar het werkt ook andersom. Ik coach veel mensen op presenteren. Veel mensen zijn hier bang voor. dus stelt u zich eens voor: u bent bang voor presenteren. U maakt zich druk over wat er mis kan gaan, probeert zichzelf rationeel gerust te stellen: “kom op, stel je niet aan, je het dit vaker gedaan, het is maar 30 minuten en ondertussen sterft u voor en tijdens presenteren velen keren”.

Wat is hier nu feitelijk aan de hand?
U zit in ANGST: aangepraat gevoel systematisch toegepast. Uw gedachten zijn merendeel negatief, geven u een negatieve focus en dit slaat vervolgens op uw lichaam, waardoor u overal of op specifieke plekken consistent een negatief en gespannen gevoel ervaart. Herkenbaar? Feitelijk is er niets aan de hand. Maar lichamelijk sturen uw gevoelens uw denken en handelen. Vaak zijn deze gevoelens weer gekoppeld uit ervaringen uit uw verleden. U associeert namelijk beelden en bijbehorende gevoelens uit uw verleden en projecteert deze weer in gelijksoortige situaties in het heden. Heeft u goede ervaringen met knuffelen als kind, dan is de kans groot dat u dezelfde soort ervaringen meer meemaakt in uw huidige contacten op werk of prive.Veel mensen focussen vervolgens ook op alles wat er mis is of mis kan gaan. En uiteindelijk wordt de verzonnen gedachte een self fullfilling prophecy die uitkomt. U ervaart presenteren als vervelend en u maakt ook een twijfelende en gespannen indruk.

Slim Wout Plevier
Wij, mensen, zijn sterren in het verzinnen van verhalen die niet waar zijn maar wel waarheid worden. Zo heeft men ooit een experiment gedaan met studenten die men een beoordeling over een groep liet geven. De ene groep hield daarbij een warme beker vast en de andere groep een koude beker. Vervolgens vroeg men naar de sfeer in de groep. De mensen met de koude beker beoordeelde de groep ook als kouder, minder communicatief dan de mensen met de warme beker, die merendeel warme gevoelens ervoeren. We benoemen dit in zintuigelijke taal ook echt in emotietermen: een bedompte sfeer, open en hartelijke mensen, een bruisende werkomgeving et cetera.

Dat kan echt anders!
Leer uw fysieke emoties en de emoties van anderen dus zo veel mogelijk positief te beïnvloeden door de setting zo optimaal mogelijk te maken.

Enkele voorbeelden voor praktisch gebruik
• Geef uw publiek bij een presentatie allemaal een hand en een positieve quote: fijn dat je er bent!
• Maak de ruimte licht en open.
• Glimlach naar de mensen om u heen met zekerheid.
• Loop zelfverzekerd, zelfs al bent u het niet. Uw lichaam zal signalen van uw brein ontvangen dat het klopt. Fake it and your brain will make it (de benodigde hormonen die positiviteit en kracht geven: dopamine, serotonine, nor adrenaline, oxytocine).
• Druk belangrijke dingen af op zwaarder papier.
• Houd de hand van anderen bij voorstellen wat langer vast en kijk mensen vriendelijk aan.
• Zorg voor een opgeruimde werkplek die meer voelt naar “thuiskomen” en minder naar werken. Uw brein werkt het beste bij ontspanning in Alpha niveau. Super alert en toch ontspannen.
• Maak uw stem lager en praat langzamer met iets meer volume. Hiermee neemt uw kracht en bij velen anderen het vertrouwen toe.
• Rek jezelf elke dag helemaal goed uit. Het geeft u het gevoel dat u langer bent.
• Trek anderen zachtjes en vriendelijk naar je toe. Je opent hiermee in veel gevallen de communicatie. (Blijf wel letten op de nonverbale communicatie van de ander).
• Knik veel ja naar uw publiek. Gebruik worden als ja toch!, u begrijpt ook dat…, Veel mensen openen zich dan voor luisteren.
• Zeker als u vooraf goede open vragen stellen waarover mensen zich ook kunnen verwonderen. Hoe kun je drie simpele technieken voortaan met 100% zelfvertrouwen presenteren?
• et cetera….

Ik wens u heel veel plezier bij beïnvloeden van uzelf en anderen. Deel je mening eens met ons en laat eens horen hoe jij dit SLiM! toepast.

Ps we starten weer met de Masterclass SLiM! waarin ik o.a. dit thema behandel. We hebben er weer veel zin in.

Je leert hoe je een nieuwe routine kunt ontwerpen voor je werk en je leven die je: beter gefocust, meer ontspannen en met meer plezier laat leven en werken. Wil je ook meedoen? Dat kan! Bekijk hier de opzet, de resultaten en reacties van deelnemers.

Leef je dromen, werk met bezieling en benut je #nr.1 talent.

Wout

Over de schrijver
Reactie plaatsen