10 tips om in 2017 uit de sleur te komen en in inspiratie... Go!
04 januari 2016 

10 tips om in 2017 uit de sleur te komen en in inspiratie... Go!

Beste wensen voor 2017. In dit artikel krijgt u de 10 elementaire tips om de sleur in uw leven te doorbreken en in een flow van positiviteit en activiteit te komen. U komt hierdoor op plaatsen waar u anders niet zou zijn gekomen, ontmoet mensen die u anders niet had ontmoet en doet dingen en ervaart/ beleeft gevoelsmomenten die u anders niet had beleefd. Het effect? Meer inspiratie, bruis, energie, drive om volle kracht (samen) te werken en leven.

Boek inspirerende sprekerDrukke tijden.

Er gebeurt veel in de maatschappij. We leven in mijn opinie in een maatschappij die zich veelal richt op quick and easy fixes, in plaats van op duurzaam investeren in een kwalitatief goed functionerende maatschappij. Getuige het omvallen als mooie concepten als V&D waar het overgrote deel van de bevolking niet de ware achtergrond kent van het wankelen van deze winkelicoon. Getuige het snel oordelen over anderen en het vermijden van de dialoog.

Dit leidt veel tot opereren vanuit eigen belang maar ook tot veel sleur. Een mens is nu eenmaal een gewoontedier en herhaalt patronen puur uit gemak. Er is een breinregel die zegt: het brein zal altijd geneigd zijn de weg van de minste weerstand te kiezen. Vandaar dat het moeilijk is om ingeslepen gedrag in je werk, je relatie, je wijze van (on)gezond leven, je omgang met anderen te veranderen.

Het kost gemiddeld 40 dagen om ingeslepen gedrag te ontleren en er nieuw gedrag voor in de plaats te zetten. Aan het werk dus! Hoe kom je van A naar B?

Inspirerende blogs van Wout PlevierNu kunnen we allerlei theorien loslaten waarom dit gebeurd en wat men dient beheersen (weten- kunnen). Maar ik heb ooit een coach gehad die me leerde dat het eigenlijk simpel is: in plaats van psychologiseren wat het veroorzaakt, kun je ook direct stappen zetten en consequent zaken anders te doen. Je wilt van A naar B en daar zit een verschil tussen. Wat kun je dan doen om dat verschil te beslechten en dan just do it.

Ik adapteer derhalve dit credo en verstrek u nu een aantal tips die u direct kunt DOEN! om inspiratie te krijgen, positieve gevoelens op te wekken, in gang te komen, andere percepties en gevoelens te ervaren. Here we go:

10 tips om uit de sleur te stappen!

 1. Stel samen doelen: verveling en gevoel van stilstaan hebben vaak te maken met doelloosheid en routinematig bezig zijn. Bespreek met een partner, vriend, relatie, familielid of uw team welke 3 dingen u concreet wilt veranderen. Brainstorm alle mogelijkheden en kies dan uw top drie. Verzin dan welke concrete stappen u neemt om dit in GEDRAG te veranderen en tot welk resultaat dit dient te leiden. Plan een verbouwing, herzie de tuin, ga bungee jumpen, ga romantisch dineren alsof het de eerste keer is, organiseer een tip-top carrousel met uw team om feedback te genereren. Evalueer binnen bv een week wat dit met u beiden/ allen doet! Just do it!
 2. Besteed elke week een uur tot 2 uur aan het doen van iets nieuws. Nog nooit zangles genomen – u kunt niet zingen – toch aanmelden voor een aantal proeflessen. Nog nooit gevist, koop een hengel en ervaar wat het met u doet. U spreekt elkaar te weinig als collega’s – plan een wandeling door het bos – drink een borrel en praat met elkaar. Just do it!
 3. Sleur door routineklussen? – Voer ze nu eens samen uit en ervaar wat het met u doet om ondertussen hierover of over andere dingen te praten. Onder het mom leer ook genieten van dingen die routinematig zijn. Vroeger praatte men de dag door tijdens de afwas! Tegenwoordig gaat alles snel. Just do it!
 4. 10 stappen uit de sleurLeer elkaar iets nieuws. De hoogste waarde van de mens is zelfoverstijging. Iets doen waarvan je dacht dat je dat niet of minder goed kon. Nu krijg je en een mentor die iets goed kan en je probeert iets gewoon uit. Kun je niet koken – ontfustel iemand zijn beste recept en maak het samen en leer. Slecht met social media – zoek een specialist en leer hoe je het voor jezelf handig kunt inrichten. Iemand presenteert te gek – leer zijn strategie voor presenteren en Just do it!
 5. Nieuwe inzichten nodig? Nodig 6 mensen uit en lees vooraf allemaal een boek. Draag het boek mondeling over aan uw collega’s, relaties, familie, vrienden. Have fun with it! Het mooiste is als je steeds een thema kiest en daar verschillende boeken over leest. Dit noemt men synoptic reading: meerdere boeken tegelijkertijd lezen over eenzelfde onderwerp. Hierdoor vormt u een mooi compleet beeld. Door overdragen beklijft het bij iedereen beter. Formuleer dan een concreet actiepunt wat u anders zult doen en check elkaar of men het ook uitgevoerd heeft! Stimuleer elkaar en just do it!
 6. Doorbreek de sleur van enkel resultaten willen behalen. We leven in een enorme resultaatmaatschappij waar nu veel bedrijven hun medewerkers afrekenen op enkel resultaten. Plan dus iets leuks rondom het werk. Zorg dat het niet enkel om werken gaat. Doe iets met liefde/ passie en plezier volgt vanzelf – dit straalt uit naar uw collega’s, klanten en uzelf. Iedereen voelt zich beter. Plan een brainstorm – benader een klant eens onverwacht vanuit andere percepties, neem iets mee dat als hefboom kan werken voor een goed gesprek, richt je kwartaalafsluitingen eens apart en persoonlijk in. Nodig mensen eens niet uit per email voor een vergadering maar overhandig dit keer een mooie envelop met een andere opzet van uitnodigen. Verras een ander en u krijgt andere reacties. Just do it!
 7. Sleur doorbrekenHelp een ander met uw meest waardevolle talent. Bied het vrijwillig en kostenloos aan. U krijgt enorm veel leuke reacties en inspirerende dagen. Help om een tuin te verbouwen, een zolder op te ruimen, een leuke middag te organiseren. Waardering alom en het geeft u en anderen een geweldig gevoel. Just do it!
 8. Ban elke vorm van niet functioneel twijfelen en negatief taalgebruik uit. Bestel desnoods 100 bandjes bij “a complaint free world.com en stimuleer uzelf, collega’s, vinden en familie om in de positieve modus te gaan. Coach elkaar en houd dan een borrel,/ netwerkbijeenkomst of bbq om het effect ervan op u en uw omgeving te bespreken. Het nut? Meer stralende gezichten, meer positieve gedachten, meer oplossingsgericht denken, minder negatieve stress (disstress) en meer positieve stress (eustress). Just do it!
 9. Verander uw perceptie, zelfs als u dat moeilijk vindt. Uw brein heeft nog een interessante breinregel: fake it and your brain will make it. Waar u op focust wordt groter. Focust u op denken in problemen dan nemen deze toe. Focust u op oplossingsgericht denken dan ontstaan er mogelijkheden. Nog steeds dient men dan vaak in actie te komen om iets te veranderen. Maar verandering van perceptie doet wonderbaarlijke dingen met het brein. Als u gaat denken en handelen alsof u een bepaald doel al bereikt hebt, dan wordt het voor u brein eenvoudiger om hieraan te voldoen. Sterker nog uw hele lichaam zal meewerken hormonale stoffen te produceren die de kans op succes vergroten. Dus bang voor een presentatie: loop, praat en handel alsof u al de meest succesvolle presentatie hebt gegeven. Gestresst: recht uw schouders, adem laag en rustig en praat bedachtzaam, gelijk een tijger die zijn prooi bespringt. Uw brein adapteert dit en zal het eenvoudiger voor u maken om meer ontspannen te worden! Just do it! En hebt u dan te maken met een stressvolle situatie? Dan kunt u deze samen met meer gemak aan!
 10. Doorgrond de liefdesstrategien van de mensen die belangrijk voor u zijn. CoachElke mens heeft een liefdesstrategie om zich geliefd te voelen. De valkuil is dat bijna elke mens de ander zijn of haar liefdesstrategie voorschotelt. Er zijn globaal 5 liefdestalen te onderscheiden. Kijk eens welke u en welke uw partner heeft. Ik voel liefde als de ander mij voorziet in :
 • Cadeautjes
 • Fysieke aanraking
 • Lieve en positieve woordjes
 • Kwaliteit tijd samen
 • Een daad om iets op te lossen of te creëren voor de ander.

Hebt u nog leuke en waardevolle aanvullingen, wees dan vrij deze te melden. Voor alle criticasters: nu even stoppen met “ja maar-en” de focus leggen op uw positieve bijdrage die iedereen vooruit helpt! Ik daag iedereen uit dit te doen…ja ook u…die denkt:” zo nu weer snel naar de orde van de dag”.

Spreker Persoonlijke EffectiviteitInvesteer in echte duurzaamheid en meer collectief denken. Help anderen juist nu om het beste uit zichzelf te laten zien. Vind je het een leuk artikel, deel hem dan direct met je omgeving. Dat waardeer ik top!

With a big smile…

 

 

Leef je dromen,

 

Wout Plevier!

Ps heb je het hoofdstuk Bezieling uit SLiM! al gedownload. Je vindt hem hier www.woutplevier.nl. Leef je dromen, werk met bezieling en benut je nr. 1 talent!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen