Train your brain

Veel mensen vragen mij of het geheugen wel echt te trainen is: “want ik vergeet alle namen” of “naarmate ik ouder word, laat mijn geheugen me meer in de steek” of “ik heb gewoon geen focus” of”ik ben nu eenmaal zo”. Veelal heeft men het te druk:) gedurende het jaar om hier naar te kijken. Het is nu vakantie, dus geen mooier moment om in 2015  fris te kunnen beginnen.

Leer deze technieken nu en word een hit op de kerstborrels en nieuwjaarsparties, omdat jij WEL in staat bent alle relevante feiten, namen van  mensen, de plek van je verloren sleutels, de informatie die je leest in boeken op te slaan en te onthouden!

Train Your Brain

Mijn visie is dat je eigenlijk voorafgaand aan alles wat je doet; van trainingen volgen, een studie afmaken, een presentatie voorbereiden, effectief vergaderen, lesgeven aan studenten, je team instrueren, tot productief werken, MOET weten hoe je brein effectief informatie kan opslaan. Alles wordt 67% effectiever op het moment dat je de juiste geheugenprincipes toepast.

Je hebt hier natuurlijk wel een beetje hulp nodig. Er zijn gelukkig een aantal handige en functionele geheugentechnieken, waarmee je informatie langdurig op kunt slaan en weer terughalen. Lees het artikel en pas deze korte geheugentraining toe. Het helpt echt! De basis voor al deze technieken is: doe wat je doet met werkelijke aandacht en activeer de informatie die je ontvangt direct door het te visualiseren en er een mooie kleurrijke film van te maken (Associatie). Pas dan de volgende 5 technieken expliciet toe.

  1. Associatie
  2. Beschouwing en substitutie
  3. Audoniemen
  4. Kettingsysteem
  5. Loci-systeem

Hieronder leg ik deze 5 vormen van Geheugentraining 1-voor-1 duidelijk uit.

Geheugentraining door associëren

Als je iets wilt onthouden, dan dien je het dus te koppelen aan iets wat je al kent. Train your brain is het motto! Ik heb al meerdere keren mensen opgeleid tot breintrainer en ik verbaas me er steeds weer over dat iedereen het kan leren en dat het nog nooit op scholen aan ons is geleerd!  De kern van je geheugen is het vermogen om te kunnen associëren. Hierdoor kan een mens denken, logisch redeneren, creatief zijn enzovoorts. Een associatie ontstaat bewust of onbewust. Om een associatie succesvol te laten verlopen, dient je brein twee items zo veel mogelijk in elkaar te laten grijpen. Het is niet voldoende om ze alleen maar naast elkaar te zetten. De stoel en de schemerlamp bijvoorbeeld. Zoek hun relatie. Zijn ze allebei lelijk? Allebei uit de jaren vijftig? Allebei uit het huis van je grootouders? Hoe specifieker de overeenkomst, hoe sterker de associatie.

Zoek dus naar overeenkomsten of juist grote tegenstellingen, visualiseer ze samen in een levendige voorstelling. Herhaal dit dan in een bepaalde frequentie, bijvoorbeeld na zestien seconden, een minuut, vijf minuten, dertig minuten, een uur, een dag, een week, een maand, een halfjaar, een jaar. Hierdoor kun je je de informatie later precies herinneren.

Hoe meer zintuigen je toevoegt aan je visualisatie, des te beter de associatie. Ook als je de begrippen structureert, wordt de associatie beter. Een indeling in nummers, categorieën, alfabetische volgorde, tijd of oorzaak en gevolg, helpt enorm om een blijvende impressie achter te laten. Je overtuigt je hersenen ervan dat je echt die beelden ziet en dat het de moeite waard is om ze te onthouden.

Bijvoorbeeld: als je ‘pen’ en ‘berg’ dient te onthouden, dan is een goede visualisatie een enorm aantal pennen die samen een berg van een kilometer hoog vormen. Bovendien is dit plaatje zo exceptioneel, dat het een blijvende impressie nalaat in je hersenen. Het is zelfs grappig, wat een extra voordeel oplevert. Emotie zorgt dat de hersenen extra sterke associaties leggen. Beelden werken bovendien heel snel en efficiënt. Ga maar eens bij jezelf na: wat onthoud je beter, het woord ‘geloof’ of het beeld van een groot Mariabeeld?

 

Wil je dit ook leren?

Wil je dit ook leren en persoonlijk door Wout Plevier begeleid worden tot “Breinmeester”, meld je dan hier aan voor Snellezen voor Professionals. It’s time to train your brain. Klik op onderstaand plaatje en meld je nu aan.

Kettingsysteem verbindt sleutelwoorden

Voor veel taken is het niet genoeg om enkel de feiten te onthouden. We moeten soms zeker weten dat we alle feiten in een bepaalde volgorde onthouden, bijvoorbeeld bij het houden van een toespraak. Bij de verbindtechniek zet je feiten in een chronologische volgorde. Je koppelt meerdere begrippen als een ketting aan elkaar. Elke schakel van de ketting is door associatie onlosmakelijk met de andere verbonden. Beginnend met het eerste object, dat je koppelt aan jezelf en dat geassocieerd is met het tweede woord. Het tweede woord is geassocieerd met het derde woord enzovoorts. Het eerste item wordt meestal geassocieerd met het doel van de lijst. Deze techniek is handig bij het onthouden van lijstjes, acties, presentaties of bij het opslaan van feiten uit een rapport of boek. Een voorbeeld van zo’n lijst kan zijn:

  • Marja een brief sturen
  • Babybad kopen
  • Hout voor de tuin
  • Autowassen
  • Planning van volgende week doornemen

s brief die gigantisch (O) groot is, houd je in je hand en de brief ruikt naar babyzeep. Je wast de baby met houtblokjes (A,S,B) die de vorm hebben van je auto, terwijl de planning voor volgende week door de radio van de auto galmt. Je visualiseert dit verhaal levendig en gebruikt al je zintuigen. Het vergt enige creativiteit, maar het doet wonderen voor je herinnering! Dit is een mooie en relatief eenvoudige techniek van Geheugentraining.

Beschouwing, substitutie en audoniemen

Door beschouwing en substitutie kun je ook moeilijke concepten en begrippen opslaan, dit is een andere vorm van Geheugentraining. Op basis van de deelklanken in een woord kun je nieuwe woorden ontdekken die voor jou wel betekenis hebben. Door dit in een verhaal aan elkaar te verbinden en te koppelen aan de betekenis van een woord, kun je het eenvoudiger onthouden. Als je dus op een lager niveau betekenis geeft aan een voor jou onbekend woord of vreemde naam, dan kun je het eenvoudiger onthouden.

De kern van associatie is ook dat je iets gemakkelijker kunt onthouden als je het koppelt aan iets wat je al kent. Veel mensen hebben moeite met het onthouden van namen. Dit heeft enerzijds te maken met te weinig interesse en anderzijds met de verkeerde focus tijdens het ontvangen van de naam. Ook bestaan veel namen niet in jouw realiteit. Je kunt een naam niet vastpakken en visualiseren. De naam Wout Plevier zei je in eerste instantie niets (Wie is die man?!). Maar Woud en Plezier wel! Als je er dan ook nog een leuk verhaaltje bij verzint en koppelt aan mijn gezicht, dan wordt het onthouden van namen eenvoudiger. Beschouwing houdt in dat je de naam visualiseert tot een bizar beeld. Substitutie betekent dat je de naam op basis van de klank verandert in voorwerpen die je kunt visualiseren. Meestal delen we daarvoor de naam op in verschillende voorwerpen.

Audoniemen werken een beetje op dezelfde manier is een een volgende vorm van Geheugentraining. In een woord of naam zit een klankkleur die bij snel of langzaam uitspreken, meer betekenis geeft aan een voor jou betekenisloos woord. De tweede keizer na Caesar is Tiberius. Is deze naam herkenbaar voor je? Waarschijnlijk niet. In deze naam zitten de woorden Tien Beren Rus verborgen. Zijn deze woorden herkenbaar voor je?

Nog eentje, Mihaly Csikszentmihalyi is de auteur van het boek Flow. Als we de klankkleuren onderscheiden, dan hoor je daarin de woorden Mie – Halen – Sik – Cent – Mie – Hal terug. Hier kun je dan vervolgens een gekke zin van maken die je visualiseert. De zin bevat voorwerpen en werkwoorden die je uit je dagelijks leven kent. Door de juiste volgorde te hanteren, lukt het ook om de naam te reproduceren. Je roept dan de juiste associaties op. Maak ook hier de visualisatie levendig door al je zintuigen te gebruiken. Bijvoorbeeld, je ruikt de bami al en de sik voelt koud aan. Sommige mensen vinden dit gek of apart. Wellicht, maar je kunt de naam wel onthouden en daar draait het om. Beschouwing, substitutie en audioniemen zijn technieken die bewezen effectief zijn bij het leren van vreemde woorden, geografische plaatsen, een nieuwe taal of namen. Interessant? Meld je dan nu ook aan voor Snellezen en Productief Werken en leer meester te worden over jouw brein!

Locisysteem maakt herinneren heel gemakkelijk

Een van de beste technieken van Geheugentraining is het locisysteem. Bij dit systeem maak je gebruik van een plaatsingstechniek. Je koppelt dingen die je wilt onthouden aan ‘plaatsen’ die je geregeld ziet, bijvoorbeeld de route naar je werk, delen van je lichaam of de plekken in een kamer. Doordat je deze plaatsen al kent, hoef je hier niet meer over na te denken. Bovendien kun je de plekken heel gemakkelijk visualiseren. Je hebt ze namelijk al heel vaak gezien. Misschien heb je er zelfs gestaan of het voorwerp aangeraakt.

Zo kun je heel eenvoudig namen van personen onthouden, evenals boodschappenlijstjes, een presentatie of informatie uit boeken. Het systeem is werkelijk oneindig, omdat je ontelbaar veel plaatsen en kamers kent. Je dient wel één keer tijd te steken in het ontwerpen van het systeem.

Een voorbeeld is het boodschappenlijstje dat ik koppel aan mijn woonkamer: aardappelen – yoghurt – aardbeien – spruitjes – wc-papier – doekjes – luiers – witte wijn – chips – appels. Op mijn koloniale kast staat een berg met aardappels opgestapeld – ik glijd uit over de yoghurt die over mijn leren bankjes is gegoten – uit het wijnrek stroomt wijn die ruikt naar aardbeien – ik besluit televisie te kijken en uit de tv stromen spruitjes – ik raap dit op door de lectuurbak te pakken die van wc-papier is gemaakt – enzovoorts! Probeer deze vorm van Geheugentraining eens uit!

Geheugentraining, heeft het nut?

Mogelijk denk je bij al deze technieken van Geheugentraining: maar wat omslachtig! Toegegeven, het kost je waarschijnlijk in eerste instantie moeite en discipline om iets nieuws aan te leren. Meestal is dit ook niet het sterkste punt van een volwassen mens. Je brein kiest vaak voor de gemakkelijke weg. Zie het als een leuke oefening en speel ermee. Je brein maakt dan dopamine aan waardoor je plezier ervaart en gemotiveerd bent om het te doen en vol te houden. Bovendien houdt je brein van positief resultaat en dat krijg je gegarandeerd. Mogelijk gebruik je al een aantal eigen technieken die werken, of heb je de beschikking over technische apparatuur die al deze zaken voor je kan onthouden. Ik verplicht je tot niets. Het toepassen van technieken van Geheugentraining blijft een vrije keuze. Ik adviseer je daarom gewoon eens te kijken naar je eigen systeem.

Wat zijn geheugensystemen die voor jou werken en waar kun je nieuwe technieken van geheugentraining toevoegen zodat ze nog beter worden? Technieken als visualisatie, het kettingsysteem, beschouwing en substitutie, audioniemen en het locisysteem zijn zeer bruikbaar. Ze maken het betrekkelijk eenvoudig om grote hoeveelheden informatie effectief op te slaan en je te herinneren. Bovendien word je hierdoor letterlijk slim! De wereldkampioen geheugentechnieken Dominique O’Brien kan vierenvijftig speelkaarten onthouden en de namen van 1500 mensen met gemak reproduceren. Hij gebruikt precies deze technieken. Bij snellezen gebruiken we deze technieken van Geheugentraining ook omdat ze nuttig zijn bij het opslaan en koppelen van sleutelwoorden op hoge snelheid.

Het rendement van geheugentraining zit in twee dingen die met effectief verwerken van informatie te maken hebben:

  1. Tijdwinst: doordat je sneller leest en sneller belangrijke informatie kunt herkennen en kunt opslaan.
  2. Meer begrip: doordat je effectieve geheugentechnieken met aandacht leert gebruiken.

Hoe wordt je echt goed hierin?  Dit vergt simpelweg training. Je leert actief doelen en vragen te stellen om je brein vooraf te activeren. Ontspanningstechnieken helpen je om je focus te verbeteren. Snelleestechnieken zijn zinvol om informatie snel te kunnen begrijpen. Met notatietechnieken kun je je gedachten eenvoudig structureren. Door timemanagementtechnieken breng je je tijdplanning op orde. De finishingtouch bereik je door geheugentraining, waardoor je leert hoe je alle informatie kunt opnemen en herinneren. Een goed werkend geheugen krijg je namelijk door toepassing van de juiste technieken en veel oefening!

Resultaten van Geheugentraining!

  • Je snapt hoe je brein functioneert en hoe je massa’s informatie eenvoudig en efficient kunt opslaan en reproduceren!
  • Je onthoudt met gemak 50 namen.
  • Je houdt voortaan altijd in een presentatie de lijn van je verhaal vast.
  • Je analyses en herinnering op korte en lange termijn worden beter.
  • Je hebt meer overzicht en ervaart meer rust in je werk.
  • Je bent in staat om moeilijke processen simpeler te structureren en daardoor beter vorm te geven.
  • Je focus wordt beter en je ontspant meer.

Ook een geniaal brein ontwikkelen?

Ben je geinteresseerd? Neem dan deel aan onze training Snellezen voor Professionals. Je leert daar de beste technieken voor super focus, juiste benadering van tijd en planning van je werk, de beste technieken voor snellezen en geheugen training. Het resultaat: je verbetert gegarandeerd je focus, je wint 67% tijd op je werk, je krijgt meer rust en overzicht en je ontwikkelt een feilloos geheugen. Er geldt nu een leuke aanbieding. Wees er snel bij want er zijn nog maar 15 6 plaatsen beschikbaar.