Tips om sneller te lezen
Er zijn 8 tips die van elke mens een snelle lezer en snelle leerling maken. Dient u te werken en studeren tegelijkertijd, dan is deze training een ware uitkomst. Leer deze tips en integreer ze in je leven,werk of studie. Je zult ervaren dat je veel sneller door informatie kunt komen met meer plezier en een beter begrip van de tekst. Resultaat? Tijdwinst en betere resultaten.
1) Doe de snellees belofte
Als je jezelf belooft sneller te zullen lezen, ben je al half op weg om een snellezer te worden. Alles dat je vanaf nu beetpakt, kun je op een slimme manier benaderen. Het begint echter met de mentaliteit dat je jezelf beloofd om alles dat je snel wilt lezen ook op een snellees manier benadert.
Je mag nergens aan beginnen zonder dat je weet waar je zult eindigen. Alle informatie die je dient te lezen, scan en skimt je vooraf. Bepaal dan je leesroute en leesmodus: in welke volgorde lees je het stuk en waar focus je sterk, minder sterk en niet op? Hoe varieer je dan in snelheid?
Gebruik in het begin altijd je vinger hierbij, anders zal je oog weer springen, stilstaan, springen en herlezen.
3) Varieer je leessnelheid
Dat je een supersonische snellezer bent, betekent niet dat je altijd met de snelheid van het licht leest. Weten wanneer je langzamer moet lezen en wanneer je kunt versnellen is een onderdeel van het snellezen. Bepaal op basis van je kennis van de stof, je doelstelling, de moeilijkheidsgraad van de stof, hoe snel je door de stof zult gaan. Je varieert je tempo per blokje tekst. Je focus wordt hierdoor beter en je opname van de tekst groeit.
De meeste mensen hebben een slechte focus. Je kunt in je werk beter focussen door de volgende dingen te doen:
- Stel jezelf actief vragen over de stof. Je activeert je onbewuste om te gaan zoeken naar het antwoord op deze vragen.
- Gebruik je vinger om aan te geven waar je bent om je leestempo te verhogen. Je leest hierdoor in een consistent tempo en doet maar 1 ding tegelijk.
- Ontspan tijdens lezen: je brein zal hierdoor beter gefocust zijn.
- Lees op tijdstippen dat je alert bent. Iedereen heeft een bioritme
- Lees in een gunstige leesomgeving waarin je focus optimaal is.
- Ben je snel afgeleid? Besteed 100% aandacht aan de afleiding, waardoor je snel verder kunt met lezen. Train jezelf door het commando “stop/ niet nu” te gebruiken. Je traint jezelf hierdoor te focussen op wat je aan het doen bent.
- Wees assertief en zeg iets vaker nee naar je omgeving.
- Plan blokken van dezelfde activiteiten achter elkaar. Dan neemt je activiteit en focus zienderogen toe!
5) Zien, niet zeggen
De meeste mensen subvocaliseren tijdens lezen (ze horen de woorden in hun hoofd cadansen , als ze deze op de pagina zien staan). Subvocaliseren vertraagt. Je hebt slechts een klein beetje subvocalisatie nodig om begrip te krijgen. Als je een snellezer wilt worden is het dus essentieel dat je de woorden meer leert zien in plaats van uit te spreken. Hier zijn een aantal manieren voor:
- Als je tijdens het lezen met uw lippen beweegt, probeer dan op kauwgom te kauwen of een potlood tussen je lippen te houden. Als je mond en lippen met iets anders bezig zijn tijdens het lezen, kunnen je lippen niet bewegen – en kun je de woorden niet horen als je ze leest.
- Focus op grotere blokjes woordclusters opnemen i.p.v. letter voor letter en woord voor woord te lezen. Train jezelf in waarnemen van minimaal blokjes van 4 woorden per keer.
- Verhoog je leestempo zodat uitspreken onmogelijk wordt.
- Focus op zien van de logische woordgroepen. Je haalt nu veelal onlogische woordgroepen naar binnen. Een logische woordgroep is een zinsdeel dat gezamenlijk een logisch geheel vormt. Hierdoor kun je er ook direct een beeld bij vormen.
Terugspringen is de term die onderwijzers gebruiken voor opnieuw lezen. Terugspringen verlaagt jouw leessnelheid en vermindert je begrip.
Om te voorkomen dat je terugspringt, moet je simpelweg zorgen dat je de neiging onderdrukt. Als je het gevoel hebt dat je een deel opnieuw moet lezen, doe dit dan niet, maar ploeter door.
Je zult zien dat opnieuw lezen helemaal niet zo hard nodig is als je wel dacht. Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen en zult steeds minder terugspringen. Leg dus in plaats van continue stilstaan en herlezen je focus op de fase na lezen, waarin je terugkijkt naar wat je belangrijk vindt en hetgeen je gemist hebt.
Jouw opnamevermogen neemt hierdoor met grote sprongen toe! Je hoeft dan ook niet meer te dralen en stil te staan tijdens lezen!
7) Zoek de hoofdpunten
Je kunt niet een snellezer en een pietje precies zijn. Als je teveel aandacht besteedt aan details of teveel waarde hecht aan minder belangrijke argumenten, heb je wellicht meer moeite met het herkennen en begrijpen van het hoofdonderwerp. Probeer te achterhalen hoe het materiaal rond het hoofdonderwerp is opgebouwd en als je het belangrijkste onderwerp hebt gevonden, stort je daar dan op. Je hebt tot doel te achterhalen wat de boodschap van de auteur is, niet het onderwerp tot in detail te beheersen.
Er zijn een aantal simpele regels voor onthouden. Alles wat je wilt onthouden kun je opslaan door:
- te associëren (koppelen van oude en nieuwe kennis door te visualiseren)
- BOAS te maken (voeg beweging, overdrijving toe aan je visualisatie)
- de Wet van Jost toe te passen (Denk er aan dat je de leesstof op tijd herhaalt)
- Vat het verhaal in eigen woorden samen en vertel het als een verhaal (gebruik hiervoor het kettingsysteem, waarbij je sleutelwoorden aan elkaar verbindt tot een levendig verhaal).
- Markeer ook kernwoorden en noteer wat je wilt onthouden. Visuele schema’s zoals mindmaps werken het beste voor jouw brein.
- Versimpel moeilijke termen door ze op te delen in herkenbare delen die je koppelt aan de betekenis. Bijvoorbeeld: Metoposcopy is dan “Metro Post Copy” en je koppelt dit aan de betekenis: “de leer van lezen van het karakter via de lijnen op iemands voorhoofd”.
- Maak met de sleutelwoorden eerst een logische zin.
- Maak de zin dan BOAS.
- Visualiseer het tot een film.
- Bijvoorbeeld Metro Post Copy Leer Lezen Lijnen Voorhoofd Karakter wordt dan Ik stap in een metro waarin post door een copieermachine wordt gehaald van leer. Daardoor verschijnen er lijnen op mijn voorhoofd en dat vormt mijn karakter.
Werken de tips om sneller te lezen?
Ja! Elke dag kun jij beginnen met tijd winnen door jezelf te trainen in snelheid, geheugen en begrip. Deze 8 tips om sneller te lezen en leren werken bij iedereen. Het enige dat je tegenhoudt is jouw perceptie of jij het kan! Overigens is snellezen maar 1/10e deel van wat je leert in de training Snellezen voor Professionals. Het is namelijk een training in versneld leren en productief werken en vormt jou om tot de meest effectieve student. En dit is overal handig en praktisch toepasbaar. Wat leer je dan concreet als je jezelf hierin verdiept. In 5 weken bereik je de volgende resultaten.
Resultaten die jij 100% zeker bereikt:
Je wordt:
- doelgerichter
- werkt tijdefficienter
- leert belangrijke van onbelangrijke zaken te scheiden
- structureert je gedachten
- meer ontspannen tijdens lezen en leren
- goed in snel maken van analyses
- meester in langdurig onthouden van informatie
- een snellezer die 3 – 6 keer sneller leest met 90% begrip van de tekst.
Training snellezen/ speedlearning
- Dient u veel te lezen?
- Loopt u achter op uw leesvoer?
- Heeft u geen plezier meer in lezen?
- Studeert en werkt u tegelijkertijd en kost dit u moeite?
Klik dan op deze link >> Schrijf u dan nu in voor de beste training snelleze n van Nederland
Lees straks >650 woorden per minuut terwijl u 90% van wat u leest kunt onthouden en reproduceren! Bel ons gerust voor meer informatie via 073 52 2 5656! Doe het nu en u maakt de beste beslissing die u kunt maken.