Woorden flitsen om een hoge leessnelheid te krijgen
De oudste oefening om de leessnelheid te verhogen is woorden flitsen. Veel mensen snappen niet hoe je de leessnelheid kunt verhogen. Men heeft het nog nooit van iemand gezien of geleerd. Wat kun je doen om je leessnelheid te vergroten? Wat heeft breed kijken met snellezen te maken? Waarom werkt concentreren juist niet? In dit artikel leert u een basistechniek uit onze training snellezen, waardoor u uw leestempo verdubbelt en toch begrip houdt. Het bevat meteen ook een leuke oefening om uzelf in woorden flitsen te trainen. U ontvangt in het nieuwe jaar meteen de eerste oefening snellezen om uzelf op de goede rit te zetten:)
Snellezen is eigenlijk heel simpel: hoe breder je kunt kijken, des te beter kun je woordgroepen zien. Hoe sneller je kunt fixeren, des te sneller kun je lezen. Hoe beter je logische woordgroepen in een enkele fixatie kunt onderscheiden, des te sneller en beter je begrip van de tekst. Hoe sneller je de tekst kunt visualiseren en erop kunt associëren, des te beter je begrip en en je herinnering van een tekst! Woorden flitsen helpt daarbij!
Woorden flitsen is heel leuk om te doen!
De volgende oefeningen helpen u om meer te vertrouwen op uw waarneming. U kunt reproduceren wat u gezien heeft. Uw focus komt te liggen op meerdere woorden tegelijk. Ook verbeteren deze oefeningen uw ‘breedteblik’.
Flashoefening: van logisch cluster naar logisch cluster snellezen
Deze oefening helpt u sneller sprongetjes te maken van logisch cluster naar logisch cluster (woordgroepen die in zijn geheel een logisch verband vormen) . Ook helpt het u om de grootte van de woordgroepjes die u in een enkele fixatie kunt waarnemen te vergroten. Dit geeft zelfvertrouwen en voorkomt dat u iets moet herlezen of terug moet gaan in de tekst. Ook traint u het waarnemen van uit een groot blikveld, waardoor u tijdens het lezen niet meer intern mee zult praten en waardoor uw focus toeneemt. Het gevolg is dat u op een hogere snelheid meer begrip krijgt van de tekst die u leest. Bovendien zal het u aanmoedigen om al lezende in een oogopslag meer te absorberen. De oefening is bedoeld voor links- en rechtshandige mensen.
Uitleg
De oefentekst staat uitgeschreven in kolommen. Het aantal woorden per regel neemt toe van twee tot acht. De regels worden steeds langer naarmate u verder komt. Focus vanaf drie woorden per regel op de middelste woorden. De bedoeling is dat u in een enkele fixatie, dus zonder van links naar rechts te kijken, de zinnetjes in woordgroepjes waarneemt. U maakt als het ware een foto van het woordgroepje.
Zorg ervoor dat u rechtop zit met uw voeten stevig op de grond. Houd uw hoofd stil en beweeg enkel uw ogen. Kijk zo breed mogelijk naar de tekst. Probeer niet te lezen door van links naar rechts te kijken. Probeer de tekst in een enkele fixatie te zien. Dek de woorden af met een stukje karton. Beweeg het stukje karton dan heel snel van het woordgroepje af en er direct weer op. Spreek vervolgens hardop uit wat u gelezen hebt. Focus u daarbij op het onderstreepte woord.
Twee woorden
even uitrusten
doelmatig lezen
blanco papier
Engels ontbijt
nieuwsgierig aagje
rode kamer
Turks tapijt
lekkere tapas
trippel trappel
links rechts
Drie woorden
mond voorbij praten
geen partij kiezen
zwak en misselijk
aan zet zijn
lange tenen hebben
twee linkerhanden hebben
uit elkaar vallen
een tukje doen
het hek sluiten
droom maar zacht
Vier woorden
Bij de les blijven
eind goed al goed
bij de pakken neerzitten
acteurs in de film
zware klei zware ossen
geschiedenis wordt nu geschreven
dat klinkt erg interessant
erdoorheen zitten
figuranten op de filmset
zonder werk geen honing
Vijf woorden
iemand uit het zadel lichten
een leuk en leerzaam cadeau
april doet wat hij wil
arbeid is voor de dommen
de economische recessie raakt ons
we zitten in zwaar noodweer
berouw komt nooit te laat
boontje komt om zijn loontje
boter bij de vis doen
er zit geen handleiding bij
Zes woorden
de beste stuurlui staan aan wal
de Nederlandse taal kent veel spreekwoorden
op de hoek staat een postbode
de nieuwe producten worden nu gelanceerd
iedereen heeft recht op eigen mening
een goed voorbeeld doet goed volgen
een goede naam is goud waard
de rapportage van de psycholoog klopt
we gaan volgende week op vakantie
ik wens je niets dan goeds
Acht woorden
de letter doodt maar de geest maakt levend
tennis is een actieve sport voor actieve mensen
de populairste films worden later uitgebracht op dvd
het is vaak erg droog in de woestijn
nog dertig minuten tot de dichtstbijzijnde grote stad
succesvolle verkoop hangt af van een goede marketingstrategie
het jaarlijks rapport laat een lichte stijging zien
bijna alle inwoners van Amsterdam steunen het voetbalelftal
moeilijke vragen uit het publiek worden niet beantwoord
kleine kinderen kunnen vast een goed verhaal verzinnen
Geschiedenis van de flashoefening
De eerste oefening die Richard Sutz in 1955 uitvond voor Evelyn Wood was de Flashoefening. Het idee kwam uit de Amerikaanse luchtmacht waar piloten met het flashsysteem werden getraind in snel en accuraat waarnemen van vliegtuigen. Later heeft Richard ditzelfde systeem in opdracht van Evelyn Wood voor snellezen ontwikkeld. Succes met je ontwikkeling tot snellezer!
Je kunt de flitsoefening ook uitvoeren in onze gratis oefeningensectie of download onze gratis app De Leesprofessor voor IOS en De Leesprofessor voor Android. Download ook ons gratis e-book ‘De 10 stappen van snellezen’ via: https://woutplevier.nl/gratis-e-books/