Wat is stress?
Wat is Stress? Iedereen heeft er wel eens last van. Sterker nog: het is het laatste jaar explosief toegenomen. Vorig jaar hadden we 4,6 miljoen verzuimdagen (op 1,1 miljoen mensen Bron Arbonet), waar 10% te maken had met stress. Dit is 9 keer zo veel als in 2009. Wat is stress? Hoe ontstaat het? Wie zijn er bevattelijk voor?
Wat is stress?
Stress is spanning of druk. Oorspronkelijk is het een term uit de bouw. Stress = de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Is stress eigenlijk schadelijk? Dit hangt van een aantal factoren af: hoeveel belasting kan iemand iets of iemand aan? Is er continue belasting of met tussenpozen? Wordt de stress veroorzaakt door te veel of juist te weinig doen? Wordt de stress door jezelf of door zaken buiten jezelf veroorzaakt? Wat voor type karakter heb je om met stress om te gaan?
Gezonde stress?
Stress gehalte uit evenwicht
Simpel gezegd: de draaglast wordt te groot, jouw draagkracht te klein. Bij een te grote draaglast is er sprake van eisen en oorzaken buiten jezelf als persoon. Deze belastende omstandigheden kunnen heel verschillend zijn: variërend van alledaagse stress-situaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.
De oorzaken van stress
In 2014 wordt de stress vooral veroorzaakt door de relatie privé-werk. De werkgerelateerde stress is “maar” 3 keer zo hoog als vijf jaar geleden. Mensen hebben vooral steeds meer moeite om de zorg voor gezin te combineren met werk en men heeft steeds meer moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Doordat in de maatschappij gekort is op psychische zorg, is het juist zaak voor werkgevers om tijdig het gesprek met de werknemers (i.s.m. een bedrijfsarts) aan te gaan. Ben je namelijk te laat dan kan stress omslaan in verzuim en dit duurt gemiddeld 4 maanden en kost rond de €20.000. Een rekensom is dus snel gemaakt.
Waarom is het belangrijk om stress te snappen?
Het is zelfs zo dat piekeren en je druk maken over stress, schadelijker is dan de stress zelf. In heel veel gevallen gebeurt dit juist. Voorbereiden op stress, door te kijken hoe stress kan helpen, bereid het lichaam zelfs voor alsof je geluk gaat beleven. Mmmmm interessant. Dus hoe je denkt over stress helpt! Ook maakt stress je meer sociaal naar anderen. Bij stress komt namelijk oxytocine vrij. Hierdoor wordt je meer toegankelijk naar anderen. Ook oxytocine is een stresshormoon, dat je stimuleert om hulp te zoeken bij anderen die dicht bij je staan. Het helpt ook om je te ontspannen maar oxytocine helpt ook om je hart sterker te maken door cellen te regenereren. Jouw stress response heeft dus een automatisch mechanisme dat helpt om sterker te worden van stress en je te herstellen.
3 niveaus
- psychische signalen: het beïnvloedt je gemoedstoestand. Mensen die gestrest zijn kunnen prikkelbaar of cynisch worden. Stress kan ook nog gevoelens van machteloosheid, ongeluk, eenzaamheid of verveling oproepen.
- gedragssignalen: door stress kun je wat sneller gedragingen vertonen, die je normaal minder tot niet vertoont: snauwen, conflicten opzoeken, somber worden, jezelf terugtrekken en afsluiten voor de wereld om je heen.
- denksignalen/ gedachten: vaak hebben gestreste mensen wat meer last om een helder en realistisch beeld voor te stellen. Je piekert meer, je hebt wat meer sombere gedachten, je creativiteit wordt naar de achtergrond gedrukt, je verliest je gevoel voor humor en kunt je mogelijk niet zo goed meer concentreren.
Tips!
Welke type mensen hebben meer last van stress:
- perfectionisten
- strebers
- mensen die veel moeten van zichzelf
- mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel
- mensen die goedkeuring en waardering van hun omgeving nodig hebben
- de ja-zeggers
- de niet assertieve mens
- mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen uiten
- binnenvetters
- de pessimisten
Waaraan herken jij stress?
- Lichamelijk Mentaal
- Slapeloosheid Concentratiestoornis
- Hoofdpijn Geheugenverlies
- Brandend hart Piekeren
- Pijn in rug Ongegronde angsten
- Maagzweer Snel huilen/driftig
- Krampen· Overmatig bezorgd
- Maag-darmstoornis Hekel aan werk- leefomgeving
Vind je dit interessant?
Meld je dan alvast aan voor ons volgende webinar op 20 juli 2015 van 09.30 – 10.15 uur. Via de volgende link kun je jezelf inschrijven.