Slaap lekker: vier tips om lekker te slapen en gezond op te staan

Ik verbeter de persoonlijke effectiviteit van de werkende en ambitieuze professional. Dat doe ik met heel veel plezier en passie. Mijn missie is om voor 2020 – 100.000 mensen bezield en op hun talent aan het werk te krijgen. Help jij me mee? " target="_blank">Ik verbeter de persoonlijke effectiviteit van de werkende en ambitieuze professional. Dat doe ik met heel veel plezier en passie. Mijn missie is om voor 2020 – 100.000 mensen bezield en op hun talent aan het werk te krijgen. Help jij me mee? Deel dan gerust deze blog met jouw omgeving. Enjoy en… slaap lekker.

Dit is alweer de laatste blog van Maart 2016 met het thema “Zorg goed voor jezelf”. Is het je gelukt om de juiste balans en routine te vinden? Doe vooral veel dingen waar jij veel energie, plezier en bezieling aan beleeft. Jouw performance gaat dan vaak ook automatisch omhoog. Onder het mom, keihard werken, keihard ontspannen hierbij nog zo’n belangrijk fenomeen… Slaap lekker.

Slaap lekker!

De dagen worden langer en de klok gaat weer op zomertijd. Heerlijk, die lange zomeravonden, vooral als de temperatuur ook nog omhoog gaat. De drang om vroeg onder de wol te kruipen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je gaat als vanzelf je eigen dagen ook langer maken, later eten en meer ’s avonds ondernemen.

Goedgemutst

Ik wil de pret natuurlijk niet bederven. Maar als er iets belangrijk is voor een effectieve dag dan is het wel een goede nachtrust. Een goed uitgeslapen persoon is scherp, alert, energiek en goedgemutst.  Allemaal ingrediënten die je nodig hebt bij het verwezenlijken van je doelen, maar ook bij het goed kunnen ontspannen en het genieten van je dag.

Meer grip

PleVier de nacht voor plezier overdag. Als je deze vier van Wout Plevier nooit meer vergeet, zul je merken dat je veel meer grip krijgt op je dagen.

  1. Zorg voor een vast ritme. Ga één dag in de week om 21 uur naar bed, bijvoorbeeld op maandag. Daar pluk je de hele week de vruchten van. Zorg dat je de rest van de week steeds rond dezelfde tijd in bed ligt.
  2. Dim het licht ’s avonds. Fel licht vermindert de aanmaak van melatonine waardoor je niet snel slaperig wordt. Stop 1 uur voor je gaat slapen met blootstelling aan blauw licht, dus televisie en laptop uit en leg je mobiel weg.
  3. Ga aan het begin van de avond lekker sporten. Dat heeft en heel positief effect op je nachtrust.
  4. Eet niet te zwaar ’s avonds en een half uur voor het slapengaan helemaal niet meer. Met een volle buik val je niet in slaap. Chocolade, koffie en andere cafeïnehoudende dranken en alcohol kunnen het inslapen en doorslapen negatief beïnvloeden.

Waarom heb jij slaap nodig?

Bekijk deze video en leer snel waarom jij slaap nodig hebt.

Slaapritme

Ook als je een slechte slaper bent, is het belangrijk om een vast slaapritme aan te houden. Desnoods lees je wat in bed als de slaap nog niet komt. Natuurlijk zijn er wel eens avonden dat je heel laat in bed ligt omdat er iets leuks op het programma staat. Helemaal niet erg natuurlijk. Zolang je de dag erna je vaste ritme maar weer oppakt en misschien zelfs wat eerder naar bed gaat om de verloren uurtjes in te halen. Geloof me, het is zo belangrijk om goed uitgerust te zijn.

Slaap lekker!