Raadsleden leren snellezen

Efficient verwerken van beleidsstukken

Raadsleden, wethouders, griffiers, politici, fractieleden en fractiemedewerkers krijgen enorm veel informatie te verwerken. Dit kost veel tijd en tijd is jouw belangrijkste asset. Heb je de tijd gespendeerd,  dan kun je deze nooit meer terughalen. Het is dus belangrijk dat je gefocust werkt, de belangrijkste zaken eerst afhandelt en vervolgens efficiënt informatie verwerkt en toepast. Snellezen, geheugentraining en mindmappen zijn hierbij een praktische oplossing. Raadsleden leren snellezen met deze 5 basis tips!

Centrale vragen hierbij zijn:

  • Hoe kun je snel de hoofdlijnen van een beleidsstuk herkennen?
  • Hoe kun je wat je gelezen hebt direct praktisch vertalen in een duidelijk standpunt?
  • Hoe kun je dit 3-6 keer efficiënter doen met goed begrip?
  • Hoe verbeter je jouw focus en ga je efficiënter met je tijd om?

Ontdek hier hoe het werkt!

5 tips om raadsleden te leren snellezen

Ik heb samen met de originele grondlegger van snellezen, Richard Sutz, een vernieuwde en methodiek ontwikkeld om met hoge snelheid en hoog begrip informatie te verwerken en op te slaan. We noemen dit het Master Read System en deze bestaat uit tien stappen. Dat is leuk maar vooral ook interessant. Heel veel mensen lezen namelijk qua tempo en begrip op het eindniveau van een middelbare scholier: tweehonderdvijftig woorden per minuut en ongeveer 73% begrip. Dat kan veel beter. De tien stappen uit het Master Read System leren mensen duurzaam snellezen met hoog begrip. Mensen ontwikkelen een professionele manier van lezen. Toch zijn er ook mensen die graag sneller willen maar even de basis essentie willen weten. Daarvoor zijn deze 5 tips die je leessnelheid verhogen.

5 tips die raadsleden leren snellezen!

1. Stel vooraf duidelijke doelen en vragen. Dit activeert je RAS waardoor u een betere focus krijgt en meer van de stof onthoudt.

2. Verken alles vooraf voor. Bekijk de voorkant, achterkant, inhoudsopgave, woordenlijst en zoek dan per hoofdstuk naar de logische structuur. Bekijk inleidingen, vragensets, doelstellingen, titels en de eerste en laatste regel van alinea’s. Meestal staat daar de kernzin.

3.

Lees met een aanwijzer en kort de beweging in door het midden. Je geleidt je ogen in een consistent tempo over de tekst en voorkomt daarmee springen, regressie en stilstaan. Lees door tot het einde van het blok tekst, kijk dan weg en vat samen wat je gelezen hebt, Kijk dan terug en markeer de sleutelwoorden en sta stil bij feitjes die je gemist hebt. Visualiseer de kern als een logische film aan elkaar. Hier geldt liever korte stootjes met focus dan lange zonder focus.

4. Bepaal op basis hiervan je standpunt en werk dit verder uit. Beleidsstukken, commissieverslagen, digitale informatie verwerk je hierdoor meer gestructureerd en met betere focus.

5. Leer in laagjes. Voeg telkens een beetje begrip toe. Dit werkt beter dan alles te proberen in 1 keer te onthouden. Pas singletasken toe en varieer in leestempo’s afhankelijk van je doelstelling en vragen.

 

Succes en ik verzeker je dat dit jou, als raadslid, griffier, fractiemedewerker, politicus en ook in elke andere professie waarbij je veel dient te lezen, helpt om met meer gemak en snelheid door je stapel leesvoer te gaan.

 

Groetjes Wout Plevier

Ook de Expert voor Snellezen voor Raadsleden, wethouders, griffiers en Politici:).