7 stapjes naar de beste vorm van mindmappen!
Dit artikel helpt je om inzicht te krijgen waarom mindmappen ook jou kan helpen bij leren, ordenen van je gedachten, structureren van een presentatie en natuurlijk bij snellezen!
5 Vormen van noteren!
Vooropgesteld; als je iets wilt onthouden dan is aantekenen maken altijd beter dan geen notities maken. In onze wereld bestaan ruim 84 aantekenvormen. De belangrijkste 5 zijn:
- Lineair aantekenen: van links naar rechts, van boven naar beneden zinnen uitschrijven. Traditioneel, je structureert je gedachten en je voegt een extra laagje toe om informatie op te slaan. Nadelen: het kost veel tijd. je bent vaak met je gedachten weg, je kunt later nog moeilijk iets extra’s toevoegen en je dient het later weer helemaal te herlezen om te begrijpen wat er stond.
- Kanttekening: je zet in de kanttekening markeringen neer: plusjes voor goede stukken, minnetjes voor minder goede stukken, uitroepteken voor belangrijk, vraagteken voor vragen et cetera. Ook noteer je de sleutelwoorden in de kantlijn. Voordelen: snel en je geeft de route aan. Nadelen: je moet het hele boek doorlopen omdat het niet overzichtelijk bij elkaar staat.
- Visioschema: een stroomschema waarin sleutelwoorden aan elkaar worden verbonden. Voordelen: overzichtelijk en snel. Nadelen: klinisch en saai. Bij gebruik van kleur beter.
- Een conceptmap: helder, creatief en orgineel denken, je krijgt snel overzicht en je onthoudt het goed omdat het visueel is, alles staat op 1 papier, je doorziet onderliggende verbanden. Nadelen: veelal zwart-wit dus saai en veel van hetzelfde.
- De mindmap: helder, overzichtelijk, stimulerend voor het brein, organisch, je onthoudt het goed omdat het gebruik maakt van ruimtelijkheid, kleuren, organische natuurlijke vormen, sleutelwoorden en beelden. Mensen (met en zonder dyslexie) die visueel ingesteld zijn kunnen bij de laatste 2 hier veel baat bij hebben.Nadelen: houd je niet van kleuren en plaatjes dan begin je er niet aan:).
Hoe start je met maken van een mindmap?
Mijn visie van mindmappen: het is een heel bruikbare tool en het doel is “to loose your mind”. Aanschakelen van associaties en deze gedachten structureren op papier. Als je visuele aantekeningen maakt, dan stijgt de herinnering van datgene dat je kunt onthouden van 15% naar 70% (gemeten over een periode van 6 maanden). Dit is 33% beter dan normaal noteren!
7 stappen om een topmindmap te maken!
Hoe maak je snel de beste mindmap?
- Leg je papier horizontaal voor je neer. Zorg dat je de mindmap zo snel mogelijk maakt. Dit doe je om je creativiteit te laten exploderen!
- We willen het aantal woorden tot een minimum beperken. Daarom maken we gebruik van sleutelwoorden. Een sleutelwoord is een woord dat een veelvoud aan betekenissen vrijgeeft. Aan dat ene begrip zit een hele waaier van uitleg, context, andere begrippen vast. De kern van een visueel schema is dat je niet alles in zinnen of staten weergeeft maar je tekent in het midden van een pagina een plaatje of kernwoord (wat je concentratie verhoogt en je geheugen stimuleert).
- Teken vanuit het midden tentakels om het centrale symbool heen. Begin rechtsboven en beweeg voor elke tentakel met de klok mee naar rechtsboven. Maak de tentakels (branches) organisch dus niet rigide en recht. Anders lijkt alles op elkaar.
- Schrijf sleutelwoorden horizontaal op een tentakel en maak deze even lang als het sleutelwoord dat je erop schrijft. Het sleutelwoord moet altijd horizontaal en in blokletters genoteerd worden. Dit bevordert de leesbaarheid. Noteer 1 sleutelwoord per verbindingslijn. Op deze manier komen er per sleutelwoord het maximale aantal mogelijke associaties boven drijven. Bovendien worden je gedachten zo accuraat mogelijk weergegeven en er treedt geen ruis of onduidelijkheid op.
- Maak binnen de mindmap gebruik van kleuren, codes, nummers, afbeeldingen, lijnen en pijlen. Op deze manier wordt het een kaart van uw gedachtepatroon. Heb plezier in het zo snel mogelijk visueel versieren van je mindmap.
- Gebruik vormen als vierkanten, cirkels, driehoeken etc. om gelijksoortige gebieden of begrippen te markeren. Bijvoorbeeld: in een probleemanalyse markeert u alle problemen met een rode driehoek en alle mogelijke oplossingen met een groene cirkel.
- Gebruik veel kleuren, bijvoorbeeld om gelijksoortige ideeën te markeren (vragen oranje en antwoorden groen) of om leerdoelen en verdiepingsvragen te markeren. Gebruik een bepaalde kleur of een symbool om begrippen te markeren waaraan je nog moet werken.
Tenslotte: maak de mindmap zonder te denken en zo snel mogelijk! Je vaart dan geheel op je vermogen tot vrij associëren. Het doel is niet de perfecte minimap te maken. Het doel is je brein te stimuleren en je gedachten te structureren.
Succes en stuur me maar eens een mindmap toe!
Leef met plezier!
Wout Plevier