De beste mindmap tips!

Deze mindmap tips zijn leuk en krachtig. Heb je ooit gebrainstormd over een idee of een bepaald onderwerp bestudeerd, waarbij je ladingen informatie had maar niet kon plaatsen hoe dit nu met elkaar samenhangt? Dan zijn deze mindmap tips via video en concrete tekst echt iets voor jou.

Wat kun je doen met deze goede mindmap tips?

Mindmappen is een heel handige aantekenvorm waarmee je:

  1. heel efficient je denkproces kunt structureren en complexe informatie kunt versimpelen.
  2. effectief informatie kunt opslaan en onthouden
  3. hulp krijgt om heel creatief een probleem waarbij je vastloopt weer te openen.
  4. nieuwe ideeen en gedachten kunt toevoegen
  5. grotere projecten overzichtelijk kunt opdelen in chunks die gemakkelijker te managen zijn dan grote hoeveelheden losse informatie.
  6. effectief kunt studeren.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KV43eGqQzd8[/youtube]

Bekijk deze video en leer met de mindmap tips van Wout Plevier hoe je een mindmap maakt en praktisch gebruikt! Overigens zijn dit ook meteen studietips die je bij studeren kunt gebruiken.

De voordelen van een mindmap

We gebruiken een aantal elementen die een mindmap echt goed maken voor je brein. Je slurpt als het ware de informatie dan direct naar je langetermijngeheugen. Deze vijf elementen zorgen ervoor dat je: in het moment blijft, actief selecties maakt, objectief analyses loslaat op tekst, het aantal woorden dat je noteert tot een minimum beperkt en in 1 oogopslag de juiste verbanden kunt zien.

De belangrijkste elementen van een mindmap

De belangrijkste elementen van een mindmap zijn:

  • sleutelwoorden
  • de visuele vorm van het schema
  • gebruik van symboliek en plaatjes
  • je samenvatting en associaties als uitgangspunt.
  • Organische vormen

Waarom gebruik je sleutelwoorden?

We willen het aantal woorden tot een minimum beperken. Daarom maken we gebruik van sleutelwoorden. Een sleutelwoord is een woord dat een veelvoud aan betekenissen vrijgeeft. Aan dat ene begrip zit een hele waaier van uitleg, context, andere begrippen vast. Sleutelwoorden kun je vinden door alle omringende woorden te elimineren. Ze dienen direct de juiste herinnering (associatie) bij je op te roepen. Wat een ander over dit sleutelwoord denkt is van minder belang. Als jij  de juiste achtergrond en context van dat ene woord voor de geest kunt halen dan is het dus goed!

 

Verwerk sleutelwoorden in een visueel schema!

Het tweede element is deze sleutewoorden te verwerken in een visueel schema. Een visueel schema is een vorm van noteren, waarin je zowel gebruik maakt van je analytische als ook je creatieve hersenhelft. Je combineert taal, mathematiek, diagrammen, opsommingen met ruimtelijkheid, verbeelding en kleur. Het is het beste van twee werelden. Samenwerkend onthoud je hierdoor informatie beter, leg je sneller verbanden, word je creatiever in je denkproces, structureer je zaken logischer, kun je sneller blanco spots in een verhaal ontdekken.

In een mindmap geef je niet alles in zinnen weer maar  teken je in het midden van een pagina een plaatje of kernwoord. Vanuit dit kernwoord waaieren kloksgewijs organische tentakels (branches) naar buiten uit. Het plaatje in het midden illustreert het onderwerp van de mindmap. De branches zijn meestal de verschillende hoofdthema’s.

Gebruik bij voorkeur beelden boven woorden!

Je brein denkt merendeel in beelden. Beelden kun je ook snel voor de geest halen. Met woorden heb je veel meer moeite. Bedenk maar eens wat je 5 minuten geleden precies hebt gedacht? Woorden blijven 17 seconden hangen en als er dan niets mee gebeurt, dan zijn ze weg! De koppeling is dan niet sterk genoeg om het te herinneren. Daarom kunnen mensen vaak wel de gezichten maar niet de naam van een persoon herinneren.

Activeer kennis door samen te vatten en te visualiseren

Veel mensen luisteren en lezen passief. Ik adviseer je om jezelf te activeren door vragen te stellen, tussentijds samen te vatten in eigen woorden en de informatie te visualiseren. Je zult merken dat je informatie dan beter kunt onthouden. Als je de mindmap dan meer uitwerkt naar buiten met subbranches, creëert jouw brein een innerlijke kaart van het onderwerp dat je verkent. De subbranches illustreren hierbij de details binnen de hoofdthema’s Het brein laat onbewust zelf een analyse los op het onderwerp en zoekt automatisch naar verbanden waardoor oude en nieuwe kennis perfect geïntegreerd worden. Resultaat: meer structuur, beter overzicht, grotere focus en een betere herinnering van wat je dient te onthouden.

Organische tentakels?

De tentakels zijn organisch, omdat je brein ook organisch werkt. Alles wat strak en horizontaal wordt geplaatst, ziet er rigide en kleurloos uit. Alles lijkt dan op een gegeven moment op elkaar. Je brein houdt nu eenmaal meer van free flow in plaats van rigide en strak. Veel mensen vinden dat het dan saai en te gewoon wordt.

Waarom werkt mindmappen beter dan normaal schrijven?

Een visueel schema sluit beter aan bij de werking van de hersenen dan een traditionele lineaire tekst. Jouw hersenen werken nu eenmaal niet tekstueel en lineair. Daarom verloopt het lezen en schrijven van tekst langzaam en kost het je veel energie. Toch is dit voor veel mensen wel even wennen. Je zult misschien een drempel over dienen te gaan. Voor de een is de drempel dat hij geen ‘rare dingen’ mag doen. Voor de ander is de drempel dat hij zich bezighoudt met wat anderen hier van zullen vinden. Weer een ander heeft als drempel dat hij het zich eigen moet maken en er mee moet oefenen. Dit kost tijd en energie en “goh ik ben toch zoals ik ben”.  Wat jouw reden ook is, mijn advies is: oefen ermee! Als je er aan gewend bent, dan wil je niets anders meer. Ik was vroeger een wanhopige student maar zelfs ik heb inmiddels 4700 boeken gelezen en van elk boek en elke training een mindmap gemaakt. Dus er is hoop:).

Kortom: noteren tijdens trainingen en vergaderingen zal nooit meer hetzelfde zijn. Je wordt  een actieve luisteraar met 100%,  nou vooruit 90%, herinnering. Doen dus!