Managers hebben inspiratie nodig!
We draaien al een tijdje mee door kwalitatieve trainingen en diensten te leveren op gebied van snellezen, persoonlijke effectiviteit, talentontwikkeling, management en leiderschapsontwikkeling. De laatste paar jaren vind ik dat het minder goed gaat met onze maatschappij. Door al maar te drukken op resultaten, prestaties en winnen ten koste van anderen, verliezen we uit oog waar het werkelijk omdraait: samen duurzaam iets neerzetten dat” goed voelt voor mij, goed is voor mij, goed is voor de ander, goed is het voor het groter geheel. Het is heel grappig te zien, dat zelfs mijn computer naar de negatieve kant neigt. Als ik inspiratieboost intyp, blijft hij hardnekkig inspiratieloos geven:)
Sturen op performance en resultaten
Inspiratie is dus nu belangrijk
- een duurzame filosofie hanteert
- de inspiratie terugbrengt in een organisatie
- helpt om talenten te ontdekken en activeren
- een stappenplan geeft met concrete acties die individuen, teams en organisaties vooruit helpen
- de samenwerking zichtbaar verbetert
- het juiste leiderschap oproept
- Managers praktische tools biedt om de boodschap operationeel te vertalen
- leidt tot een duurzame verbetering van performance en resultaten
Een aantal keer per maand treed ik op voor een groep mensen om ze een mini BrainBoost Experience te geven. Zoals afgelopen maand voor Netwerkgids Nederland met Rens Tanis en coureur en Le Dakar rijder Tim Coronell. Het inspireert mensen, maakt ze blij en zet ze aan het denken en handelen!
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ggfkAJXyuMQ[/youtube]
Waar is dit op gebaseerd
Fixed #1 vs Growth Mindset #2
Een belangrijke grondregel daarbij is het verschil tussen de Fixed Mindset #1 en de Growth Mindset #2 van Carol Dweck. Bij leren van kinderen en volwassenen en ook bij ontwikkelen van een team en organisatie kan men veel beter de Growth Mindset volgen. Het stimuleert namelijk het brein op zo’n manier, dat het intrinsieke motivatie oproept bij het individu om optimaal te leren en te werken. Inspiratie is daarbij een basis grondhouding. Nu weten veel mensen niet wat het verschil is. Kijk dus maar eens welke kenmerken er zijn en welke je al wel of juist niet ziet bij jezelf, je team of je organisatie.
Stappenplan om growth mindset in te voeren
Mensen houden van stappen zetten. Het komt nu dus aan op DOEN!
- Analyseer eens: welke mindset heb ik en welke mindset heerst er in mijn omgeving?
- Wat kan ik meer, minder, niet meer doen om de growth mindset meer te laten ZIEN?
- Activeer krachtig taalgebruik dat positief is en oplossingsgericht. Gebruik termen als ik wil, jij mag, de mogelijkheid is, goed zo, wat heb je geleerd, welk talent kunnen we nog meer activeren?, mijn wens is om, ik verwonder me over… in plaats van moeten, is belangrijk, is urgent, is noodzakelijk, heb je gewonnen?, dit is onmogelijk et cetera.
- Doe het dan actief.
- Neem elke dag 20 minuten denktijd om te evalueren: Wat is het effect op mij? Wat is het effect op anderen? Wat kan ik nog meer doen om het nog meer te activeren? Hoe inspireer ik anderen om dit ook te gaan toepassen? Wie hebben daarvoor de beste talenten? Hoe gaat het met mijn energie? Ben ik toegekomen aan de dingen die werkelijk belangrijk zijn om de growth mindset meer in te voeren?
- De visie is door meer vanuit de growth mindset te gaan denken en handelen stimuleer je jezelf en je omgeving. Je verandert daarmee een klein stukje cultuur om je heen. Doen meer mensen dit tegelijkertijd, dan ontstaat er een cultuuromslag die als een olievlek groeit. Het helpt allemaal bij toegroeien naar een duurzame filosofie. Uiteraard is de beste manier als het door de gehele organisatie wordt gedragen en uitgevoerd. Er zijn ook organisaties die van heel ver moeten komen. Onder het mom elk klein stapje is er 1, helpt dit jou alvast vooruit:)
- Meld je aan door op de volgende link te klikken voor de BrainBoost Experience Videoserie
Veel plezier van Wout Plevier!