Page content

article content

De 8 kenmerken van geluk en geïnspireerde mensen

Wij vinden het prachtig om te ontdekken wat succesvolle, gelukkige en powerful mensen onderscheidt van mensen die dit niet zijn, terwijl zij zich in hetzelfde leef- of werkgebied begeven. Waarom heeft de ene persoon een heel fijne intieme relatie, terwijl anderen scheiden? Waarom is de één heel succesvol in zijn werk en lukt het de ander niet eens zijn baan te behouden? Waarom bereikt de één ultiem financieel succes, terwijl de ander aan de grond komt te zitten? Daar zit een krachtige interne strategie achter.

In de bijna 25 jaar dat wij mensen trainen en begeleiden, is dit altijd ons uitgangspunt van waaruit wij naar mensen kijken. Het is een fascinerend onderwerp en wij zijn ervan overtuigd dat het niet enkel de omstandigheden, toeval of geluk zijn die leiden tot succes. Natuurlijk kan het bij het verkrijgen van succes helpen als je de juiste mensen op het juiste tijdstip ontmoet of als je met een gouden lepel in de mond geboren bent. Maar bij het bestuderen van en spreken met succesvolle mensen – ongeacht of het sporters, miljonairs, succesvolle zakenlui, managers, professionals, marketeers of artiesten zijn – ontdekten wij dat ze allemaal bepaalde overeenkomsten hebben en dat er kenmerken zijn die bij hen allemaal voorkomen.

Ze hadden allemaal:

 1. een hoger doel;
 2. een sterke interne drive om dat doel te verwezenlijken;
 3. een enorme drang om te leren;
 4. enorm sterke discipline;
 5. de juiste routine;
 6. een gezonde levensstijl die hen superfit maakte;
 7. plezier om hun talent aan de wereld te laten zien;
 8. en een sterke interne drijfveer die hen vooruit leek te stuwen: hun missie

Training Persoonlijke Ontwikkeling

Een persoonlijke missie geeft houvast

In het laatste hoofdstuk van SLiM! definiëren deelnemers hun persoonlijke missie en leert men hoe men deze kan volgen. Dat is vooral belangrijk als het even tegenzit, als je wind tegen hebt, want bij een gunstige wind is iedere zeeman een succesvolle zeeman. Als je sterk van binnenuit naar buiten opereert, blijf je dichter bij jezelf, herken en erken je beter je emoties, ben je meer trouw aan wie je bent, draag je je waarden veel beter uit, raak je steeds meer overtuigd dat je op de goede weg zit en neem je de juiste beslissingen, die jouw positieve toekomst versterken. En dat… gunnen we iedereen!

In de film Scent of a woman zien we een blinde, maar vlammende Colonel Frank Slade, prachtig weergegeven door Al Pacino, vol van leer trekken. In de scène ‘the open meeting’ aan het einde van de film zegt hij: ‘There is nothing like the sight of an amputated soul. Because there is no prostatic for that.’ En dat is precies wat een persoonlijke missie, of het ontbreken ervan, met een mens doet. Want je persoonlijke missie is je kompas, je gids, je baken, waarin je weergeeft wat het leven voor jou meer dan de moeite waar maakt.

Je persoonlijke missie is geen prothese, maar helpt je om op het juiste pad te blijven, de keuzes te maken die een positieve betekenis geven aan je leven, en te voorkomen dat je verstrikt raakt in het woud van dolende geesten, energieverspilling, depressiviteit of moedeloosheid en te veel – negatieve – stress.

Inspirerende spreker

Onderzoek Yale naar geluk en doelen

Dat het belangrijk is om helder voor ogen hebben wat je wilt, wordt nog een keer onderstreept door een interessant onderzoek dat aan Yale University in New Haven (Connecticut) is gedaan. Halverwege de vorige eeuw werd aan alle studenten gevraagd of zij zich doelen hadden gesteld voor het invullen van hun eigen leven en zo ja, welke. Uit het onderzoek bleek dat slechts 3% van de studenten zich concrete doelen gesteld had en nog eens 10% semi-concrete doelen.

Blijkbaar hebben slechts weinig mensen helder voor ogen wat ze echt willen bereiken. Maar de opvallendste conclusie kwam pas twintig jaar later, toen alle studenten van destijds werden opgespoord en er werd gekeken naar de mate waarin ze succesvol waren. Daaruit bleek dat juist die 3% – degenen die zichzelf concrete doelen hadden gesteld – op het gebied van functies en financiën méér had bereikt dan de overige 97% van de studenten bij elkaar!

Onderzoek van Berkley naar gelukkige mensen

Een ander onderzoek van Berkley laat zien, dat mensen die gelukkig zijn:

 1. zich meer verwonderen
 2. open staan om te leren
 3. meer bewust in het moment leven en daardoor meer momenten van flow ervaren
 4. met zingeving zaken aanpakken
 5. een hoger doel of belang nastreven
 6. zich meer openstellen voor het onverwachte
 7. zich meer richten op het spelen van het spel dan op het winnen van de knikkers
 8. goed in verbinding staan met positieve mensen
 9. dankbaar zijn voor wat er is
 10. meer plezier ervaren en creëren voor zichzelf.

Wij zijn het daar wel mee eens. We laten mensen in onze SLiM show altijd een potje duim-worstelen om ze weer te laten voelen hoe het voelt om werkelijk bezield te zijn en bovenstaande kenmerken samen op te wekken. En dat vindt iedereen altijd super leuk.

Mijn advies is dus: definieer je missie en zoek uit wat jouw drijfveren zijn. Vertaal dat dan in concrete gedragingen. Wat ga je dan meer, minder en niet meer doen. Op deze manier beweeg je effectiever en vaak meer in flow van A naar B! Terwijl je de reis maakt, kijk dan of je bovenstaande gedragingen meer aan jezelf en anderen kunt laten zien. Dan komen de resultaten vaak ook.

Wil je dichter bij jezelf komen en ontdekken wat jij precies in je mars hebt, om meer werkgeluk te creëeren en meer in flow te werken? Wil je de talenten van je team in kaart brengen om hen meer naar werkgeluk te laten bewegen? Vraag dan bij ons een gratis 15 minuten adviesgesprek aan en wij geven je een goed advies hoe jij dit goed kunt toepassen.

Meld je hier aan voor een 15 minuten gesprek >>

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “De 8 kenmerken van geluk en geïnspireerde mensen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wouter
Wout Plevier is één van Nederlands bekendste trainers op gebied van Snellezen, Persoonlijke Effectiviteit en Persoonlijke Ontwikkeling. Sinds 2000 leerde hij ruim 64.500 managers, teams en professionals in Nederland en België, hoe ze sneller informatie kunnen verwerken, efficiënter kunnen (samen)werken, en hun persoonlijke effectiviteit zichtbaar kunnen verhogen. "Het is mijn missie om zo veel mogelijk mensen in hun kracht te zetten. Voor 2020 wil ik 100.000 mensen getraind en gecoacht hebben om weer bezield en met zingeving te leven en werken". Dit doet hij via inspirerende boeken, zijn training SLiM!, (online) trainingen en door zijn interactieve spreekshows BrainBoost Experience en SLiM!