Geheugentraining…namen onthouden

Weinig mensen trainen hun geheugen maar wat een impact als je het wel doet. Waarom vergeet je zo snel namen van mensen? Hoe kun je snel de lijn van een presentatie onthouden? Hoe komt het dat je telefoonnummers niet gemakkelijk onthoud? Door geheugentraining ben je in staat om grote hoeveelheden informatie te onthouden…tenminste als je de elementaire wetten van het brein volgt. In dit artikel leer je de negen simpele stappen, waardoor je elke naam voortaan opslaat. Geheugentraining…het is pure fun!

74% van de managers heeft het gevoel dat collega’s dagelijks overspoeld worden met informatie. Alles lijkt wel onze aandacht te pakken. Zo moet je je email bijhouden, verkoopcijfers ordenen, onderzoeksresultaten analyseren, tenders doorploegen, rapporten van adviseurs doornemen. Natuurlijk, je hebt electronische hulp maar heb je soms ook niet het gevoel dat je letterlijk overladen wordt en de meest innige relatie hebt met je smartphone of tablet? Door je geheugen goed te trainen in focus en goede geheugentechnieken win je enorm veel tijd, krijg je betere resultaten en genereer je bewondering alom:).

Geheugentraining… Namen onthouden

Veel mensen vergeten direct de naam van de ander. Hoe kan dit. Dit komt omdat woorden maar 18 seconden blijven hangen in je brein. Als ze dan niet geactiveerd worden, dan zijn ze weg. En namen zijn betekenisloos als je ze niet kent. Wat kun je daar dan aan doen? Geheugentraining toepassen. Volg de volgende tips en je vergeet nooit meer een naam.

  1. Geef de ander een hand en voel hoe de ander je de hand geeft: hoe hard of zacht knijpt hij. Is de hand bol of vlak? Is de hand ruw of glad. Dit is allemaal informatie die extra kan helpen bij onthouden van de naam.
  2. Laat de ander eerst zijn naam zeggen, dan heb je hem in ieder geval ontvangen.
  3. Heb je de naam niet verstaan, laat de ander de naam nog een keer uitspreken. Nog niet verstaan of moeilijke naam? Laat de naam spellen.
  4. Herhaal dan de naam: aangenaam kennis te maken Wout Plevier. Je hebt hem nu al 2 keer herhaald!
  5. Is de naam niet apart of moeilijk, deel de naam dan op in kleine stukjes die voor jou wel een betekenis hebben. Jasper Benningga wordt dan Jas Pers Penning Ga of Jas Pers Ben In Ga. Maak daar dan een complete zin van die in de juiste volgorde blijft staan. Visualiseer deze film. Een JAS gaat door een Pers en ik Ben daar ook IN geGAan. Het klinkt absurd maar dit onthoud je direct.
  6. Voeg alle zintuigen hieraan toe om dit op te slaan. Maak de film levendig!
  7. Spoel de film ook een keer heen en weer.
  8. Doe dit alles met aandacht! Wees present op het moment dat iemand zich voorstelt. Denk dus niet aan jezelf, denk niet aan de ander, denk niet ik moet het onthouden, denk niet aan alles wat je nog meer kan afleiden.
  9. Oefen het een week en ontmoet zo veel mogelijk mensen en je zult merken, je wordt een koning in namen onthouden!

 

Geheugentechnieken

We maken in deze geheugentraining gebruik van associeren (verbinden en visualiseren), kettingsysteem (verhaalsysteem), BOAS (zintuigelijk bewegend, overdreven, absurd en vervangbaar (substitutie), LOCI  (we plaatsen het in een route) en herhaling (Wet van Jost). Zo stapelen we de ene herinneringslaag op de andere. Het effect is dat je informatie veel beter kunt onthouden en terughalen, zelfs op lange termijn.Dit is iets anders dan de BrainTraining spelletjes van Nintendo. Daarin suggereert men dat je je breinleeftijd kunt verjongen door het uitvoeren van spelletjes. Natuurlijk oefening baart kunst maar of je er echt slimmer van wordt, dat betwijfel ik.

Op ander niveau beschouwen…

Dit betekenis geven aan zaken die te saai zijn of te weinig tot de verbeelding spreken noemt men ook wel beschouwing en substitutie. Je beschouwt iets dat moeilijk is en zoekt in je brein naar beelden, situaties, voorwerpen die wel een betekenis hebben en die je gemakkelijker kunt visualiseren. Als je brein dit kan herinneren, dan lukt het ook om dit te koppelen aan het saaie of moeilijke en voor jou betekenisloze woord. Het leuke is dat je brein dan ook meer zijn best zal doen om de aandacht er bij te houden.

Geheugentraining door associatie

Je brein werkt namelijk op basis van associatie. Je kunt alleen iets onthouden als je het koppelt aan iets dat je al weet. Het leuke aan deze methodiek is dat je tegelijkertijd ook de technieken oefent die je nodig hebt om 3-6 keer sneller te kunnen lezen. Een snellezer maakt namelijk direct beelden van datgene dat hij leest. Hij koppelt de logische woordgroepen als filmbeelden aan elkaar.   Een prachtig boek om dit te trainen is van Joshua Foer. Hij gebruikt in dit boek ook alle bovenstaande geheugentechnieken en stapelt deze gelaagd op elkaar. Deze technieken zijn later ook weer handig als je gaat mindmappen! Het ligt allemaal in elkaars verlengde!

We hebben allemaal een geniaal geheugen

Bekijk ook onderstaande film van Joshua Foer en leer wat het brein allemaal kan. Geheugentraining…namen onthouden wordt simpel.  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=U6PoUg7jXsA[/youtube]

Dominique O’Brien

Kijk dan hoe mijn mentor wereldkampioen Dominique O’Brien dit doet. Hij gebruikt exact dezelfde geheugentraining… namen onthouden.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tUFqdWhzql0[/youtube]

 

Ps weet je nog de plaatjes die bij dit artikel stonden en in welke volgorde ze worden weergegeven? Als je het vergeten bent, dan heb je het dus niet actief genoeg ingeprent, gevisualiseerd, absurd gemaakt tot een buitengewone film en bewust op een plek geplaatst:)   In het volgende filmpje, leer ik je dan persoonlijk hoe je bv de staten van america leert in 10 minuten! Zet hem op en ik hoor graag jullie overwinningen!