De tien tips voor snellezen!
Dit artikel biedt u tien fundamentele tips voor snellezen. U kunt deze tips overnemen en een voorsprong nemen bij al uw snelleesavonturen:) U kunt wel stellen dat snellezen echt een strategie is, die een aanpassing in denken en handelen vergt. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken: snellezen is een simpele techniek en een trucje. Alleen de die-hards slagen erin om snellezen echt eigen te maken. Hier leert u wat er voor nodig is om een snellezer te worden!
1. Doe de snelleesbelofte
2. Focus als een laserstraal
Snellezen vereist meer herseninspanning, concentratie en doorzettingsvermogen van de lezer. Om te kunnen snellezen, moet u zichzelf intens concentreren om, naast de woorden, ook af te stemmen op de gedachtegang, de redenatie en de strategieën van de auteur. U moet tijdens het lezen onderscheid maken tussen het hoofdonderwerp en de details. U weet wat uw leesdoelen zijn en om deze te bereiken bepaalt u zelf wanneer u vertraagt en wanneer u weer versnelt.
3. Zien, niet zeggen
Om te voorkomen dat u de woorden hoort, moet u uw oren uitschakelen. Probeer uw innerlijke leesstem het zwijgen op te leggen. Kauw op een kauwgom of klem een potlood tussen uw lippen. Als uw mond en lippen met iets anders bezig zijn tijdens het lezen, kunnen uw lippen niet bewegen – en zult u de woorden minder horen als u ze leest.
4. Spring niet terug
Terugspringen is de term die onderwijzers gebruiken voor opnieuw lezen van een woord of passage die al gelezen is. Mensen hebben verschillende redenen om terug te springen maar wat deze reden ook is, het verlaagt uw leessnelheid en vermindert uw begrip.
Om te voorkomen dat u terugspringt, moet u simpelweg zorgen dat u de neiging onderdrukt. Bepaal tot welk blok tekst u zult lezen en lees dan ook door tot dat einde. U zult zien dat opnieuw lezen helemaal niet zo hard nodig is als u wel dacht. Uw focus wordt hierdoor beter omdat u uzelf verplicht alles in één keer waar te nemen.
5. Verbreed uw blikveld
Een van de belangrijkste vaardigheden van snellezen is meerdere woorden tegelijk te lezen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet u uw blikveld, het aantal woorden dat u zowel horizontaal als verticaal op de pagina kunt lezen zonder met uw ogen te bewegen, verbreden. Hoe meer woorden u tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller u kunt lezen.
Een goede snellezer kan tien tot veertien woorden tegelijk in zich opnemen. Leer uzelf aan om tijdens het lezen minimaal vier woorden tegelijk in u op te nemen. Dit kunt u doen door de woorden niet als geluiden maar als afbeeldingen te zien en te verwerken en door uw blikveld letterlijk te verbreden. Probeer om zinsdeel voor zinsdeel of zelfs zin voor zin te lezen, in plaats van woord voor woord.
6. Beschouw voor!
U kunt uw leessnelheid verhogen door een tekst voor te beschouwen. Kijk voor u een boek gaat lezen eerst naar de inhoudsopgave en de index. Als u een artikel gaat lezen, kijk dan eerst naar de koppen, onderkoppen, bijschriften, grafieken en schema’s en lees citaten.
Door voorbeschouwing ziet u de tekst een keer extra. Uw brein houdt van gelaagd leren door geregeld de leesstof te herhalen. Dit noemt men ook wel de wet van Jost! Herhaal leerstof na 17 seconden, 1 minuut, 5 minuten, 30 minuten, 1 uur, 1/2e dag, 1 dag, 1 week, 1 maand, 1 jaar! Een voorbeschouwing dient om de eerste keer het geheugen te activeren. U kunt dan bij snellezen gemakkelijker nieuwe informatie koppelen aan bestaande informatie! Daarnaast kunt u na een voorbeschouwing goed bepalen hoe, hoe snel en volgens welke route u de tekst leest.
7. Varieer uw leessnelheid
Dat u een supersonische snellezer bent, betekent niet dat u altijd met de snelheid van het licht leest. Weten wanneer u langzamer moet lezen en wanneer u kunt versnellen is een onderdeel van het snellezen.
8. Zoek de hoofdpunten
U kunt niet een snellezer en een pietje precies zijn. Als u teveel aandacht besteedt aan details of teveel waarde hecht aan minder belangrijke argumenten, heeft u wellicht meer moeite met het herkennen en begrijpen van het hoofdonderwerp. Probeer te achterhalen hoe het materiaal rond het hoofdonderwerp is opgebouwd. Als u het belangrijkste onderwerp hebt gevonden, stort u daar dan op. U doel is het achterhalen van de boodschap van de auteur, niet het onderwerp tot in detail te beheersen.
9. Gebruik de oogveeg
Als u aan het eind van een regel komt en naar de volgende regel moet gaan, blijf dan niet dralen — veeg snel met uw ogen over de volgende regel. Dit verhoogt uw leessnelheid en versterkt het gevoel dat u haast hebt, wat u bij het snellezen nodig hebt.
Als u leert snellezen, kunt u een aanwijzer gebruiken waarmee u snel en direct naar de volgende regel kunt gaan. Ik raad u echter af zo’n aanwijzer lang te gebruiken. U ontwikkelt snel genoeg de gewoonte om met uw ogen over de volgende regel te vegen en kunt de aanwijzer dus snel aan de kant leggen.
10. Beweeg de ogen ‘door het midden’
Lukt de oogveeg goed, wen uzelf dan aan door het midden te lezen. Kijk maar naar het volgende getal 0654563110 is moeilijker van links naar rechts dan door het midden kijken en de zijkanten meepikken 0654563110! Hetzelfde geldt voor snellezen. Kijk door het midden en geleid eerst met een pointer uw ogen, terwijl u de linker en rechterkant in uw perifeer zicht meepakt.
Vindt u dit interessant? Download ook ons gratis e-book ‘Snellezen’ via: https://woutplevier.nl/gratis-e-books/
En bekijk het volgende filmpje op Youtube. Je snapt dan direct wat je kunt doen om snellezen nog beter onder de knie te krijgen!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-N338Cep–A[/youtube]
of neem de traditionele manier en doe het zoals deze dame (start bij 1 minuut 28).
Veel plezier van Wout Plevier!
Telst geredigeerd door:
Bostekst | web, tekst, redactie
Heleen van den Bos