De gezondheid van stress!
Blog 1: De gezondheid van stress
In 2015 verzorgen we een aantal keren het webinar ‘Van stress naar plezierig werken’. In aanloop op het webinar hebben we drie weblogs op dit thema geschreven. Ze verschijnen op onze websites en worden verspreid via Facebook, Twitter en LinkedIn. Het eerste blog gaat over de gezondheid van stress, de tweede geeft antwoord op de vraag ‘Ben jij en stresskip?, en in het derde blog wordt ingegaan op het belang tussen leiderschap en stress. Elk blok biedt inzichten, feiten en handige tips om met stress om te gaan.
Meer lezen over het webinar en direct aanmelden? Meld je hier aan>>
Stress is het grootste beroepsrisico in Nederland
Miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten … ‘Bedrijfscultuur blokkeert gesprek over stress’ … Week van de werkstress van start
Deze tekst kopte de website Joop.nl eind vorig jaar. Stress! Iedereen heeft er wel eens last van. Sterker nog: het is het laatste jaren explosief toegenomen. Het internet geeft de volgende feiten en cijfers over stress In Nederland:
- 1 op de 3 ziektegevallen is gerelateerd aan stress.
- Jaarlijks lopen bijna 1 miljoen mensen kans op een burn out.
- In 2013 hadden ruim 2,7 miljoen werknemers te maken met hoge taakeisen.
- Ruim 600.000 werknemers vonden de psychische eisen van het werk te hoog.
- 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress.
- 40 % van de werknemers heeft behoefte aan maatregelen tegen werkdruk en werkstress.
- 44 % van de werkgevers vindt werkstress het belangrijkste beroepsrisico.
- Signalen zoals slapeloosheid, hoofdpijn of concentratieverlies worden vaak niet op tijd herkend.
Wat is stress eigenlijk?
Stress is spanning of druk. Oorspronkelijk is het een term uit de bouw. Stress = de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt van een aantal factoren af: hoeveel belasting kan iemand iets of iemand aan? Is er een continue belasting of met tussenpozen? Wordt de stress veroorzaakt door te veel of juist te weinig doen? Wordt de stress door jezelf of door zaken buiten jezelf veroorzaakt? Wat voor type karakter heb je om met stress om te gaan?
Gezonde stress bestaat dat?
Stress wordt bijna altijd gekoppeld aan het ervaren van ongezonde druk, er is een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is namelijk een natuurlijke en ook een gezonde reactie van het lichaam. Stress helpt je namelijk om goed te presteren. Het maakt je alert, zorgt dat je geconcentreerd en efficiënt kunt werken. Bovendien maakt spanning het lichaam klaar voor actie. Op deze manier kunt je adequaat en snel reageren op wisselende situaties.
Stressgehalte uit evenwicht
Anders gezegd, de draaglast wordt te groot, jouw draagkracht te klein. Bij een te grote draaglast is er sprake van eisen en oorzaken buiten jezelf als persoon. Deze belastende omstandigheden kunnen heel verschillend zijn: variërend van alledaagse stress-situaties tot ingrijpende levensgebeurtenissen.
De oorzaken van stress in 2014
Waarom is het belangrijk om stress te begrijpen en te herkennen?
Vrij vertaald betekent dit, dat negatieve gedachten ook negatieve situaties aantrekken en positieve gedachten positieve situaties genereren. Vaak wordt gedacht dat stress slecht is. Jouw gedachte over stress en hoe je handelt in stressvolle situaties, plus jouw gedachte over de fysieke werking van stress, bepaalt echter de definitieve (uit)werking van stress op jou. Zo is het algemeen bekend dat zingeving nastreven in een stressvolle baan beter is dan de stress te vermijden. Dus het is mede afhankelijk van jouw perceptie, dus hoe je naar dingen kijkt en ze waarneemt.
Het is zelfs zo dat piekeren en je druk maken over stress, schadelijker is dan de stress zelf. Voorbereiden op stress, door te kijken hoe stress kan helpen, bereid het lichaam zelfs voor alsof je geluk gaat beleven. Dus hoe je denkt over stress helpt! Ook maakt stress je meer sociaal naar anderen. Bij stress komt namelijk het stresshormoon oxytocine vrij. Hierdoor wordt je meer toegankelijk naar anderen. Dit hormoon stimuleert om hulp te zoeken bij anderen die dicht bij je staan. Het helpt ook om je te ontspannen en om je hart sterker te maken door cellen te regenereren. Jouw stressresponse heeft dus een automatisch mechanisme dat helpt om sterker te worden van stress en je te herstellen.
Kijk maar eens naar het volgende leuke filmpje:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU[/youtube]
Vier niveaus
Slaat de stress door dan openbaart stress zich meestal op vier niveaus en volgt dan vaak een cyclus:
- Lichamelijke signalen: hoofdpijn, nekpijn, pijn in de rug maar ook eetritmestoornissen.
- Psychische signalen: het beïnvloedt je gemoedstoestand. Mensen die gestrest zijn kunnen prikkelbaar of cynisch worden. Stress kan ook nog gevoelens van machteloosheid, ongeluk, eenzaamheid of verveling oproepen.
- Gedragssignalen: door stress kun je wat sneller gedragingen vertonen, die je normaal minder tot niet vertoont: snauwen, conflicten opzoeken, somber worden, jezelf terugtrekken en afsluiten voor de wereld om je heen.
- Denksignalen / gedachten: vaak hebben gestreste mensen wat meer last om een helder en realistisch beeld voor te stellen. Je piekert meer, je hebt wat meer sombere gedachten, je creativiteit wordt naar de achtergrond gedrukt, je verliest je gevoel voor humor en kunt je mogelijk niet zo goed meer concentreren.
Simpele tip
Meer weten? Meld je hier nu aan voor het webinar ‘Van stress naar plezierig werken!’